Business-update: Eksministre skoser Simon Kollerup – »Man må jo spørge sig selv, om det er særligt klogt«

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Marianne Jelved (R), der var økonomiminister med ansvar for bankerne fra 1993 til 2001, understreger, at bankerne har indført negative indlånsrenter af en grund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update.

Vi har været en tur rundt i erhvervsmedierne og samlet dagens vigtigste historier til dig. Vi skal både omkring regeringens kamp mod bankernes negative renter og en tur op i rummet med en udfordrer til Elon Musks SpaceX og Jeff Bezos' Blue Origin. Men vi starter lige med en konkret historie om Danske Bank.

Billigere boliglån til 15.000 boligejere

15.000 familier har helt automatisk fået billigere boliglån, uden at de har foretaget sig noget. Det skriver Finans.

Det skyldes, at Danske Bank har nedsat bidragssatsen i kølvandet på, at kraftigt stigende boligpriser betyder, at boligejernes belåningsgrader falder. Og for en del kunder med afdragsfrie lån i Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, har det altså udløst lavere bidragssatser.

Kunder hvis belåningsgrad er sendt ned under 60 procent af boligens værdi har fået en rabat på lidt over 0,2 procentpoint.

»Det giver en pæn besparelse på bundlinjen. Har man et lån på to millioner kroner, sparer man på årsbasis 4.500 kroner. Det svarer til 3.000 kroner efter skat,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til Finans.

Tidligere bankministre ryster på hovedet af Kollerup

Erhvervsminister Simon Kollerup (S), der er ansvarlig for landets banker, har startet en meget omtalt kamp mod bankernes negative indlånsrenter.

Men han finder ikke just opbakning hos tidligere ministre med ansvar for bankerne. I hvert fald ikke hos hverken tidligere erhvervsminister for SF Ole Sohn, tidligere økonomiminister for De Radikale Marianne Jelved eller tidligere erhvervsminister for Det Konservative Folkeparti Rasmus Jarlov, som Børsen har talt med.

Uafhængigt af partifarve mener de tre tidligere ministre entydigt, at den politiske kurs over for bankernes negative indlånsrenter er forkert.

»Man må jo spørge sig selv, om det er særligt klogt af den minister at opføre sig på den måde. Han skal jo også kunne svare for, at bankerne har en indkomst. Det kan man ikke lukke øjnene for,« siger Marianne Jelved til Børsen.

Musk og Bezos får ikke rummet for sig selv – nu vil Porsche være med

Det kan godt være, at sir Richard Branson kom først, at Jeff Bezos fulgte tæt efter, og at også Elon Musk har store planer om at indtage rummet.

Men milliardærerne kommer ikke til at få det for sig selv. Porsche SE – holdingselskabet bag VW-koncernen – har nemlig investeret i en München-baseret raketstartup ved navn Isar Aerospace. Det skriver Financial Times.

Investeringen sker i et forsøg på at sikre sig adgang til ny rumteknologi. Sammen med selskaberne HV Capital og Lombard Odier skyder Porsche SE 75 millioner dollar – svarende til 472 millioner kroner – ind i Isar Aerospace.

Isar er en af flere europæiske startups, som har i sinde at udfordre Elon Musks SpaceX og Jeff Bezos' Blue Origin i at kunne sende raketter og satellitter til vejrs på den mest omkostningseffektive måde.

Fire skarpe bud på historier fra Berlingske Business

Derfor udebliver aktiejublen efter it-mastodonternes rekordstore profit

Pengene væltede ind hos de store amerikanske it-selskaber i forårskvartalet, og regnskaberne var langt bedre end ventet. Alligevel er investorerne slukørede, og aktiefesten gået i stå. For prissætningen på aktier – og især it-aktier – er spændt som en flitsbue.

Læs artiklen her.

Panikken i Kina bremser højprofileret børsnotering

Efter at de kinesiske aktiekurser i flere døgn er raslet ned, bliver en planlagt børsnotering i USA for milliarder af dollar nu offer for Kinas markante indgreb i det private erhvervsliv. Det drejer sig om firmaet Hello Inc., som den kinesiske rigmand Jack Ma står bag.

Læs artiklen her.

Vil du hilse på din nye kollega fra Rumænien eller Polen – udenlandsk arbejdskraft »i en ny og vaskeægte rekord«

Beskæftigelsen for den udenlandske arbejdskraft er øget med 22.000 personer siden maj 2020, og vi runder snart en vigtig milepæl. Tallene kommer som en overraskelse for økonomerne, og nu diskuteres det, om vi skal lempe reglerne for at få endnu flere udlændinge til landet. De Radikale kommer med en klar opfordring til regeringen.

Læs artiklen her.

Hun solgte familiefirmaet for 600 millioner kroner – og mistede kontakten til sin bror

Der er fuld gang i Berlingskes sommerserie »Karrierens pris«. Her fortællingen om Eva Fischer Hansen, der ved et tilfælde fik en hovedrolle i familievirksomheden Brunata. Hun opnåede stor succes, men mistede på vejen kontakten til sin storebror og måtte igennem en personlig krise.

Læs artiklen her.