Business-update: »Druk« sendte Zentropa ind i ukendt territorium: »Det er vildt for os«

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen i »Druk«, som har polstret Zentropas regnskab. Arkivfoto: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til endnu en business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

Vi starter med en af danskernes yndlingsforretninger, som ikke har holdt sig tilbage for at udspionere de ansatte. Nu falder bøden:

Millionbøde: IKEA er dømt for at spionere

En spektakulær sag i Frankrig med ét af verdens største og mest kendte brands har fundet sin vejs ende. Det svenske møbelhus IKEA er blevet idømt en bøde på 7,4 millioner kroner for at have overvåget flere ansatte ved hjælp af blandt andet privatdetektiver gennem adskillige år. Samtidig er den nu tidligere chef for IKEAs franske afdeling Jean-Louis Baillot idømt to års betinget fængsel samt en bøde på omkring 370.000 kroner, skriver Finans.dk.

Overvågningen blev afsløret af undersøgende journalister fra medierne Le Canard enchaîné og Mediapart i 2012.

Ingka Group, der ejer IKEA i Frankrig, har tidligere selv fordømt den praksis, der blev praktiseret. Selskabet har også undskyldt og indført nye omfattende regler, som skal forhindre, at noget lignende kan ske igen.

Dansk startup vil gøre te­le­fo­nen til be­ta­lings­ter­mi­nal med ny app

Ny dansk startup vil gøre op med brugen af store ledningsfæstnede betalingsterminaler og lancerer en ny app, der gør det muligt for mindre erhvervsdrivende at tage imod kortbetaling direkte på telefonen.

»Vi har knoklet for at få det klart, til at verden skulle åbne op igen,« siger Kasper Enggaard Krog, administrerende direktør og medstifter af Vibrant til Børsen. Han regner med 250.000 millioner brugere på tre år.

Vibrant gør det muligt for kunden at lægge sit betalingskort direkte på den erhvervsdrivendes smartphone og gennemføre betalingen, som var det på en almindelig betalingsterminal.

Appen er særligt tiltænkt de små erhvervsdrivende, som i dag benytter MobilePay, og som ikke har mulighed og behov for at tilkøbe en betalingsterminal.

»Det kan udenlandske turister ikke benytte, og der mangler derfor et alternativ til den klassiske betalingsterminal,« siger Kasper Enggaard Krog.

Rådgivergigant lægger op til massiv vækst på bløde områder

Rådgivergiganten PwC lægger op til en voldsom ekspansion og planlægger at hyre 100.000 nye ansatte de kommende fem år i en investeringsplan på 12 milliarder dollar.

PwC vil således øge antallet af medarbejdere med over en tredjedel, og de mange milliarder skal pumpes i rekruttering, træning, teknologi og opkøb – alt sammen designet til at snuppe en del af det boomende marked for rådgivning inden for miljø, sociale forhold og god og selskabsledelse – områder der er samlet under den fælles hat ESG, skriver Financial Times.

PwC er et af verdens Big Four-revisionshuse, men topchef Bob Moritz siger nu, at rådgiveren vil investere massivt i at redefinere og rebrande sig selv for at sikre, at man skaber værdi for kunderne.

Zentropa-succes efter den helt store druktur

Coronaåret 2020 begyndte med en masse usikkerhed for koncernen Zentropa. Men det sluttede af med noget, der minder om et brag. Det viser årsregnskabet fra Zentropa Folket, som blev offentligt tilgængeligt mandag.

»Jeg tror, at det er det bedste regnskab i de seneste 20 år. Det er vildt for os i et år, hvor vi så frem til kæmpe problemer,« siger Anders Kjærhauge, der er administrerende direktør i Zentropa, til Finans.dk.

Problemerne bestod blandt andet i, at Zentropa havde tre film i produktion, da corona ramte. Og i selskabet anede man ikke, om det overhovedet var muligt at gennemføre projekterne.

Men det var det. Og resultatet i 2020 stammer i udpræget grad fra filmene »Druk« og »Retfærdighedens Ryttere«. De to film solgte henholdsvis flere end 800.000 og 450.000 billetter i løbet af 2020, inden biograferne blev lukket ned som følge af smittebølgen i december.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Berlingske afslører pengestrømme mellem topadvokater og ejendomsspekulanter

Sidste år afviste topadvokat Torben Bagge og hans advokatpartnere, at de i det skjulte samarbejder privat med en af finanskrisens mest berygtede ejendomsspekulanter. Men nu er der dukket uventede papirer op. Læs historien her.

Ejendomsmagnat stævner ledelse efter generalforsamling i Bella Center

Efter en dramatiske generalforsamling i Bella Center er den tidligere mindretalsaktionær Michael Kaa Andersen er nu klar til at gå rettens vej efter nedskrivning af hans aktier til nul. Læs historien her.

Coronaåret åd egenkapitalen i Flying Tiger

Flying Tigers egenkapital er ædt op af coronaårets genvordigheder. Det fremgår af årsregnskabet for Zebra A/S, som står bag Flying Tiger-kæden med butikker i 26 lande, og som Finans har fået indblik i. Læs historien her.

Hverken arbejderbanken eller 56.000 finansansatte kan rokke Kollerup

Budskabet fra topchefen i Arbejdernes Landsbank til landets bankminister er, at han ville løbe en forretningsmæssig risiko, hvis han ikke sænkede grænsen for, hvornår kunderne betaler negative renter. Ikke en gang direktør Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank vil Simon Kollerup lytte til. Vi har lært én ting af lange udmattelseskrige ført på diskutabelt grundlag. Der er kun tabere, ingen vindere. Det gælder også bankkrige. Læs erhvervsredaktør Thomas Bernts analyse her.