Business-update: Din latte, espresso eller cappuccino risikerer at blive dyrere

Berlingskes erhvervsredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Stigende priser på kaffebønner betyder, at en kop kaffe hos Starbucks eller andre kaffekæder risikerer at blive dyrere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update.

Det er mørkt, koldt og efterår, men så kan man jo sidde indenfor i varmen og læse nyheder i Berlingske. God læselyst!

Berlingske har i dag offentliggjort den årlige imagemåling i dansk erhvervsliv. Listen toppes – som sædvanlig – af LEGO. Bundproppen er – som sædvanlig – PostNord. Se listen og alle dem midt imellem lige her.

Noget positivt sker tilsyneladende i Struer hos notorisk kriseramte B&O. Virksomheden tager et gigantisk spring opad på listen på 57 pladser. Læs mere om det her.

Vi bladrer videre til dagens andre nyheder. Vi lægger ud med nyheden om, at det bliver dyrere at have penge stående i banken.

Danske Bank sænker renten: Nu bliver det dyrere at have penge i banken

Den seneste tid har flere banker gjort det dyrere at have opsparinger stående. Nu følger Danske Bank trop ved at sænke sin rente for indlån i Danmark. Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

Konkret for privatkunder sænker Danske Bank sin rente for indlån over et vist beløb til minus 0,7 procent fra før minus 0,6 procent.

»For kunder med NemKonto i Danske Bank beregnes den negative rente af det samlede indlån, der overstiger 100.000 kroner,« skriver banken i en pressemeddelelse.

Der er nu udsigt til, at mindre banker vil følge trop, vurderer Nicholas Rohde, indehaver af analysevirksomheden Bankresearch, overfor Børsen.

»Når de store banker viser vejen, lægger sig på et bestemt niveau og følger Nationalbanken, så tror jeg også, at de mindre banker kommer til at gøre det samme efter kort tid,« siger han.

Fart på boligmarkedet udenfor de store byer

Kollegerne hos Finans.dk skriver om, at boligmarkedet koger i hver tredje danske kommune.

På landsplan er antallet af bolighandler faldet hen over 2021, men det dækker over store forskelle. I cirka hver tredje kommune stiger handelsaktiviteten stadig. Og jo længere væk man kommer fra de store byer, jo mere gang er der i salgene.

»Vi holder øje med udviklingen – især fordi vi før boligkrisen i 2007 så stigende handel og for høje priser i yderkommunerne, som efterfølgende har haft meget svært ved at indhente faldet i boligpriser. Men der er ikke noget i de nuværende tal, der bekymrer os,« siger boligøkonom Mira Lie Nielsen, Nykredit til Finans.dk

 

Din kaffe risikerer at blive dyrere

De nuværende markante stigende råvare-, energi- og fragtpriser sætter sine spor i kaffeindustrien, hvor råkaffe i løbet af halvandet år er fordoblet i pris.

Flere af landets kaffekæder følger udviklingen tæt, skriver Dagbladet Børsen.

»Det er endnu ikke til at sige, om der vil komme stigninger for forbrugerne eller ej. Jeg håber, vi bliver klogere i december, og som vi løbende får indikationer. Vi vil helst absorbere alt, så vi undgår, at det rammer forbrugerne, men vi kan ikke blive ved med at bære det, hvis det fortsætter med voldsomme stigninger,« siger Michael Hald, der er direktør for Starbucks Danmark.

Læs historien i Børsen her.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Redningskrans til Evergrande giver grønne markeder

Den kinesiske ejendomsgigant Evergrande har med det yderste af neglene undgået betalingsstandsning. Natten til fredag er det nemlig lykkedes ejendomsgiganten at finde 83 millioner dollar til at betale af på selskabets renter. Det har fået aktiekursen til at stige og har medført grønne markeder.

Læs historien af Adam Geil her.

2. I dag begynder prestigefyldt ølfestival efter stormvejr om sexisme: Her står sagen

En #metoo-bølge skyllede ind over den globale ølindustri i maj og har revet velkendt dansk mikrobryggeri med sig. Gennem den seneste måned har Mikkeller forsøgt at styre sin prestigefyldte ølfestival, som løber af stablen denne weekend, gennem stormen.

Læs historien af Julie Schneider her.

3. Danske klenodier går frem på prestigefyldt liste: »Når krisen kradser, søger man tilbage i sikker havn«

I et udfordrende år er det ikoniske virksomheder som Mærsk, Danfoss og Velux, der er vinderne i erhvervslivets store popularitetskonkurrence, den årlige imagemåling i Berlingske. Ifølge eksperter i markedsføring skyldes det selskabernes tradition for at drive samfundsorienteret virksomhed og virksomhedernes fokus på aktuelle problemstillinger.

Læs historien af Adam Geil her.

4. Danske supermarkedsgiganter går tilbage i ny måling – imens stormer norsk discountkæde frem

Supermarkedsgiganterne Salling Group og Coop Danmark må se sig slået af den norske købmandskæde Rema 1000 i prestigefyldt imageundersøgelse. »Vi er vildt glade og stolte,« siger Rema 1000.

Læs historien af Cathrine Bøgh her.

5. For første gang i ti år: Nu har de første boligejere fået deres ejendomsvurdering

De første boligejere har i dag modtaget deres ejendomsvurderinger, oplyser Vurderingsstyrelsen. De kommende to måneder vil omkring 50.000 boligejere få beskeden, som på sigt skal give svar på, om de skal have penge tilbage for ejendomsskatter.

Læs historien af Sebastian Persson her.