Business-update: Datter »fuldender cirklen« i dansk milliardvirksomhed: »Jeg glæder mig til at skulle arbejde sammen med begge mine døtre«

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Ejerfamilien bag United Shipping and Trading Company (USTC): Grundlægger og administrerende direktør Torben Østergaard-Nielsen sammen med døtrene Nina Østergaard Borris (th.), som er driftsdirektør, og Mia Østergaard Nielsen (i midten), der 1. september tiltræder som head of corporate governance. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til dagens Business-Update, der samler de største begivenheder i dansk erhvervsliv denne tirsdag.

Tirsdagens helt centrale historie er de økonomiske vismænds halvårlige rapport om dansk økonomi. Den har kastet adskillige opsigtsvækkende historier af sig.

Blandt andet regner vismændene i en prognose for boligpriserne med, at de danske huspriser vil fortsætte deres himmelflugt. Ifølge rapporten stiger prisen på enfamiliehuse i år med hele 13,8 procent og dermed markant mere, end eksempelvis Nationalbanken regnede med i sin seneste prognose.

Samtidig vurderer vismændene, som har overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard i spidsen, at dansk økonomi kommer til at vokse med næsten tre procent og over fire procent næste år. Overvismanden kommer dog med en advarsel, skriver Berlingske:

»Vi fraråder yderligere lempelser af finanspolitikken. Som tingene ser ud nu, er der en mærkbar risiko for, at yderligere lempelser vil kunne gøre mere skade end gavn.«

Men der sker også andre ting denne tirsdag:

Et paradigmeskift på arbejdspladsen

Finans beretter i dag, at der er ved at ske et »paradigmeskift« på de danske arbejdspladser. Sådan formulerer Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri Service, det i hvert fald. Forklaringen skal findes i det seneste års coronapandemi, hvor mange har arbejdet hjemmefra. Det har accelereret en udvikling, hvor flere i højere grad har fået øjnene op for hjemmearbejde, og det er her, paradigmeskiftet ligger:

Der bliver nemlig stillet højere krav til den service, der er på arbejdspladsen. Særlig kantineordning, rengøring og omstillingsparate og fleksible arbejdsområder er i fokus.

»Fra at forvente, at folk møder ind om morgenen og er der fra 8-16, er det nu virksomhedernes opgave at sikre, at medarbejderne har lyst til at møde fysisk ind. Det skal være en oplevelse og noget, det er værd at komme ind for,« siger Jakob Scharff til Finans.

Manglende lånelyst kan ramme bankernes udlånsrente

Der er lav arbejdsløshed og begrænsede muligheder for at bruge sine penge på eksempelvis rejser til udlandet. Derfor er danskernes lyst til at låne penge også faldet. Det skriver Børsen.

Bankernes kamp om de resterende lånelystne kunder kan betyde, at bankernes fortjeneste på udlån, rentemarginalen, kommer under pres, mener kreditvurderingsbureauet Nordic Credit Rating ifølge Børsen.

»Pandemien har skabt en overflod af likviditet for de nordiske forbrugere, som i betydelig grad har øget deres opsparing og skåret i forbruget. Det har ført til en stor stigning i indlånet,« lyder det fra Nordic Credit Rating.

Familievirksomhed henter datter ind i topledelsen

31-årige Mia Østergaard Nielsen tiltræder 1. september som head of corporate governance og bliver dermed en del af topledelsen i familievirksomheden United Shipping and Trading Company (USTC). Det skriver Finans.

Mia Østergaard Nielsen er datter af grundlæggeren, Torben Østergaard-Nielsen. Hendes storesøster, Nina Østergaard Borris, blev sidste år ansat som chief operation officer (driftsdirektør). Skibskoncernen omsatte i seneste regnskabsår for 76,3 milliarder kroner.

Sidste år blev de to søstre gjort til medejere af koncernen, hvor de hver fik en tredjedel af ejerskabet af moderselskabet, Selfinvest.

»Det er en stor personlig tilfredsstillelse, at familieejerskabet nu er samlet i en aktiv og engageret ledelse af koncernen. Der er ingen tvivl om, at Mias tiltrædelse fuldender cirklen, og jeg glæder mig til at skulle arbejde sammen med begge mine døtre om at videreudvikle USTC,« siger Torben Østergaard-Nielsen i en pressemeddelelse.

USTC ejer desuden Bunker Holding Group, som har datterselskabet Dan-Bunkering, som sammen med direktør Keld R. Demant er tiltalt for muligt brud på EUs sanktioner for at have leveret flybrændstof til Syrien.

Sagen skal for retten til efteråret. Virksomhederne og direktøren nægter sig skyldig.

Inflationen i eurozonen steg til to procent i maj

Det er første gang i mere end to år, at inflationen i eurozonen overstiger Den Europæiske Centralbanks mål. I maj steg den til to procent, skriver Financial Times.

Det komplicerer ifølge mediet beslutningen om, hvorvidt den »ultraløse« pengepolitik skal opretholdes. ECBs styrelsesråd mødes i næste uge for at beslutte, hvorvidt pengepolitikken skal justeres.

Inflationen er steget efter flere måneder under nul sidste år. Det fik de fleste økonomer til at forudsige, at den i år vil overgå ECBs mål på tæt på to procent.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Australien erklærer sejr i slagsmål med Google og Facebook

De australske konkurrencemyndigheder er svært tilfredse efter armlægningen med teknologigiganterne Google og Facebook, som allerede nu lægger op mod en milliard kroner i pengekassen hos lokale medier.

Læs historien her.

2. Nemlig.com-chef stopper efter et halvt år: »Den valgte strategi stemmer ikke overens med min«

Dagligvareleverandøren nemlig.com har de seneste måneder været udsat for hård kritik. Nu siger selskabets chef for bæredygtighed og kommunikation, Marie-Louise Munter, op efter blot seks måneder i jobbet. Hun begrunder det med uenighed om strategien.

Læs historien her.

3. Nu insisterer Nationalbanken på at gribe ind på boligmarkedet

I kølvandet på de økonomiske vismænds forudsigelse om endnu højere boligpriser i år peger Nationalbanken på flere indgreb, der skal dæmpe priserne og forhindre en boligboble.

Læs historien her.

4. Telenor og Telia åbner for fuld 5G-fart på mobilnettet

For første gang bliver de nye og afgørende mobilfrekvenser i det langt hurtigere 5G-mobilnet nu taget i brug. I løbet af 2022 vil de fleste danskere – med den rigtige telefon og det rigtige abonnement – være dækket.

Læs historien her.

5. Vismændene advarer: Det kan være, at afdragsfriheden skal strammes

Vismændene tror som udgangspunkt ikke, at det bliver nødvendigt, men de har et godt råd til regeringen, hvis der bliver brug for redskaber til en afkøling af boligmarkedet.

Læs historien her.