Business-update: Danskerne vender ryggen til grønt alternativ ved køledisken – kød vinder frem

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Mens salget af plantefars har været på tilbagegang under coronakrisen, oplever supermarkedskæderne en stigende efterspørgsel på rigtigt kød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-Update.

I dagens Business-Update skal vi blandt andet forbi salget af plantefars, der ifølge flere supermarkedskæder har taget et markant dyk nedad under coronakrisen.

Men vi starter på den politiske scene, hvor en forlængelse af de nuværende restriktioner ifølge Berlingskes oplysninger er lige på trapperne.

Mangler hjælp

Under onsdagens spørgetime i folketingssalen sagde statsminister Mette Frederiksen (S) nemlig, at det er nødvendigt at forlænge de nuværende restriktioner, der blandt andet berører serveringssteder, storcentre og liberale erhverv.

Derfor indkaldte hun Folketingets partiledere til møde i dag klokken 15.30, hvor situationen blev drøftet. Ifølge Berlingskes oplysninger vil nedlukningen blive forlænget frem til 7. februar, hvilket vil blive meldt ud på aftenens pressemøde, der afholdes kl. 19 i Sundheds- og Ældreministeriet.

I erhvervslivet forstår man udmærket behovet for at forlænge den nuværende nedlukning smittetallene taget i betragtning. Den fortsatte nedlukning skaber dog et endnu større behov for, at hjælpepakkerne bliver udbetalt hurtigst muligt til virksomhederne:

»Vi kan ikke ringe til vores udlejer og sige, at han ikke får huslejen, før vi har fået kompensation fra staten. Som restauratør står man derfor med et stort problem, hvis man ikke har pengene. Det er sindssygt hårdt,« siger Torben Olsen, der står bag 11 spisesteder i København.

Pr. 4. januar var 8.405 ansøgninger om kompensation fortsat under behandling, viser tal fra Erhvervsstyrelsen. På et samråd tirsdag formiddag understregede fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S), at hjælpen er på vej:

»Alle kompensationsberettigede vil modtage deres penge snarest muligt«, lød det fra ministeren.

Kød på bordet

Vi iler videre til danskernes grønne madvaner – eller mangel på samme, for i dag kan Finans fortælle historien om, at salget af plantefars er styrtdykket efter flere år med vilde vækstrater.

»Salget af plantefars steg stejlt i nogle år og tegnede sig på et tidspunkt for 5 pct. af salget i kategorien hakket kød. Nu er andelen faldet til 2,5 pct. Samtidig er salget af kød steget ganske markant,« fortæller Søren Bo Christensen, der er kategoridirektør i Salling Group.

Mens salget af plantefars er på tilbagegang, oplever landets supermarkedskæder samtidig, at salget af rigtigt kød stiger. Det kan blandt andet være forårsaget af restauranternes nedlukning, men også af coronakrisen, vurderer Henrik Lund, der er adm. direktør i Naturli’ Foods.

»I den usædvanlige situation mistede en stor del af forbrugerne tilsyneladende lysten til at prøve noget nyt, og tankerne om klimaforandringer rykkede ned på dagsordenen. I stedet søgte man det trygge og velkendte og selvforkælelsen. Man ville forsøge at hygge sig midt i krisen og ville i hvert fald ikke risikere at dø af sult,« siger han.

Du kan læse hele historien her.

Meleorme på vej frem

Vi bliver i det grønne hjørne for en stund, for mens salget af plantefars er på tilbagetog, kryber et andet klimavenligt produkt tættere på europæernes tallerkner. Det skriver Financial Times.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har onsdag godkendt gule melorme som fødevare og samtidig slået fast, at der ikke er nogen sikkerhedsrisiko forbundet med at spise gul melorme.

Selvom melorme som fødevare allerede er udbredt i flere lande, er det endnu ikke slået igennem på det vestlige marked. Blåstemplingen fra EFSA kan dog bane vejen for gule melorme som alternativ til kød, lyder vurderingen fra flere analytikere, der forudser nye investeringer i produktet.

Samtidig kan det være til gavn for klimaet, siger professor på universitetet i Bologna Mario Mazzocchi:

»Der er klare miljømæssige og økonomiske fordele ved at bytte traditionelle produkter ud med de produkter, der kræver mindre ressourcer og producerer mindre restaffald,« lyder det blandt andet fra professoren.

På nuværende tidspunkt er markedet for insekter omtrent en mia. kr. værd, men ifølge analytikere fra den britiske bank Barclays kan værdien målt på salg vokse til otte milliarder inden 2030.

Øjner gylden fremtid

Det danske kræftselskab IO Biotech har rejst en rekordsum på næsten en mia. kr. fra en række danske og internationale venturefonde. Det skriver Børsen.

Og det bliver formentligt næppe det sidste gigantiske beløb, som de danske biotekselskaber kommer til at rejse i de kommende år. Det vurderer Søren Møller, der er ledende partner i Novo Seeds.

»Jeg er meget optimistisk for dansk biotek. Vi har en portefølje med mere end 25 selskaber, hvor halvdelen er i klinisk udvikling. Der er kvalitet i alle de selskaber, så nogle af dem vil også kunne rejse runder i samme størrelsesorden som IO Biotech. Det håber vi på,« siger chefen for Novo Seeds

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Bor du i det rigtige postnummer? I disse københavnske bydele er lejlighedspriserne steget mest

Samtidig med coronakrisen tog prisen på især hovedstadens lejligheder et voldsomt hop. Men når prisudviklingen fordeles på postnumre, har ejere af lejligheder oplevet meget forskellige værdistigninger på op til fire gange så meget i området med de højeste prisstigninger i forhold til området med de laveste prisstigninger.

Se udviklingen her.

2. Opgøret om milliarder til minkavlerne trækker ud: »Forhandlingerne er dybt komplicerede«

En aftale om kompensation til minkavlerne trækker i langdrag. Tirsdagens forhandlinger var de første siden november, men der er stadig langt mellem regeringen og de borgerlige partier.

Læs historien her.

3. Hvem bliver vinderne i opsvinget efter coronakrisen?

Efter coronakrisen kommer der et opsving i den danske økonomi. Men det er på mange måder forskelligt fra, hvad der har drevet de tidligere opsving. Cheføkonom og fremtidsforsker giver bud på, hvad der kommer til at ske på den anden side af corona.

Læs historien her.

4. Tyske bilgiganter giver Tesla baghjul

De store bilproducenter har tredoblet deres salg af elbiler i Europa i 2020 og overhaler dermed Tesla, der hidtil har holdt føringen. I Danmark er kun en enkelt procent af bilerne nu elbiler.

Læs historien her.

5. Ombudsmanden skælder ud på offentlig myndighed

Folketingets Ombudsmand kritiserer Skattestyrelsen for at have sendt oplysninger ud til offentligheden, som ikke var retvisende. Sagen anses for at være principiel i en tid, hvor offentlige myndigheder får kommunikationsafdelinger med stadig større muskler, mener iagttagere.

Læs historien her.