Business-update: Dan­sker­ne straf­fer Nem­lig.com i om­døm­me-un­der­sø­gel­se: »Vi har væ­ret ud­sat for en hetz«

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

En stribe af kritiske artikler om arbejdsforholdene i Nemlig.com har fået konsekvenser for virksomhedens image, viser ny undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fredag, og du er landet midt i ugens sidste Business-update, der sender dig velorienteret på weekend.

Og der er sket en masse denne fredag.

Berlingske Media har officielt fået grønt lys af Radio- og tv-nævnet til at overtage i alt 91 procent af ejerskabet af Kulturradio Danmark A/S, der er selskabet bag udskældte Radio LOUD, som samtidig skifter navn til 24syv efter nytår.

Og så landede regeringen sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening en trepartsaftale her til morgen om, at arbejdsgivere nu kan pålægge ansatte at vise coronapas.

Og det er der, vi indleder dagens rundtur i erhvervsmedierne.

Nej til coronapas kan give fyresedlen

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) har nemlig meddelt Finans efter dagens aftale, at et nej til at vise coronapas på arbejdspladsen kan føre til en fyreseddel.

Og for ledige i aktivering kan det betyde stop for dagpenge eller kontanthjælp.

»Det vil få helt almindelige ansættelsesretlige konsekvenser, hvis man ikke efterlever krav fra arbejdsgiveren. Og ja, det kan i yderste konsekvens også betyde fyring, men det er jo ikke derhen, vi skal,« lyder det fra ministeren.

Nemlig.com ligger i bunden af imageundersøgelse

En stribe af kritiske artikler om arbejdsforholdene i Nemlig.com har fået konsekvenser for virksomhedens image. Det er i hvert fald resultatet i en ny undersøgelse fra Retail Institute Scandinavia, hvor Nemlig.com scorer klart lavest blandt konkurrenterne. Det skriver Børsen.

»Jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at det overraskede os, hvordan vi scorer i undersøgelsen. Vi har været udsat for en hetz gennem skriverierne i medierne velorkestreret af 3F. Nu skal vi arbejde på at komme tilbage og skabe tillid hos den gængse befolkning,« siger Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i Nemlig.com., til Børsen.

1.000 danskere har svaret i undersøgelsen, som for første gang har opgjort tilliden til detailkæder i dagligvarehandlen.

Jobportal ramt af hackerangreb

Jobcentrenes onlineportal, som hedder Jobnet.dk, er blevet ramt af et hackerangreb, som har fået Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til at kontakte alle brugerne med en advarsel mod »falske henvendelser fra cyberkriminelle«. Det skriver Finans.

»Efter afgivelse af kontaktoplysninger starter en chatfunktion med en medarbejder, som angiveligt er fra Jobnetsupporten. Sms'en og e-mail kommer ikke fra Jobnet, og du bør slette henvendelsen,« lyder det fra Jobnet.

Jobnet har omkring to millioner besøgende om måneden. Nu har alle brugere fået nulstillet sine adgangskoder. Det vides ikke, hvor mange og hvem hackerne har henvendt sig til.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Hvilke kandidatuddannelser giver mest i løn? Se listen her

CEPOS har for Berlingske beregnet, hvad den gennemsnitlige indkomst for personer med forskellige kandidatuddannelser er. Beregningerne viser både gennemsnittet for alle og for personer, der har været uddannet i tre år.

Se listen og læs historien fra Kalle Kehlet og Frederik M. Juel her.

2. Britt Bagers pengemand har sat kæmpepalæ til salg for 100 millioner kroner

Advokat Jacob Morten Carl Jacobsen, der har forbindelse til den tidligere Venstre-profil Britt Bager, sætter et palæ i indre København til salg for 100 millioner kroner. Det er den højeste pris for en bolig til salg lige nu.

Læs historien fra Lasse Friis her.

3. Finansmand har i årevis været en magnet for ballade: Nu vil politiet have ham dømt i retten

Han har de seneste år modtaget heftig kritik for sin rolle i skandalerne om Hesalight og Københavns Andelskasse. Nu sidder finansmanden Jesper Bak på anklagebænken i Københavns Byret i en sag om kursmanipulation. Han erkender at have handlet aktier med sig selv, men nægter sig skyldig i kriminalitet.

Læs historien fra Nicolaj Vorre her.

4. Børsbarometer: Det var en sjov aktiefest – men kommer tømmermændene nu?

Forbrugerpriserne banker i vejret i USA, og inflationen er nu den højeste, den har været i over 30 år. Hvordan den amerikanske centralbank reagerer, kan være afgørende for aktier. Hvis der kommer forventninger om hurtigere renteforhøjelser, kan det lukke aktiefesten og sætte en stopper for yderligere gevinster i 2021.

Læs historien fra Sara Sjølin her.

5. Underholdning og sociale apps vil igen score kassen i 2022 på mobiltelefonen

Milliarderne vil rulle ind hos bestemte mobilapps til næste år. Blandt dem er den fremstormende, kinesiske videotjeneste TikTok og et dansk mobilspil, som bliver ved med at kunne holde skansen.

Læs historien fra Thomas Breinstrup her.

Nå, undervejs i tilblivelsen af denne artikel har mørke skyer trukket ind over hovedstaden. God weekend alligevel!