Business-update: Danske industrigiganter har ikke nedbragt CO2-udslip i fem år: »Jeg kan godt forstå, man vil se effekter på kort sigt«

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Michael Lundgaard Thomsen, administrerende direktør for Aalborg Portland, hvis CO2-udslip er steget de seneste fem år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-Update.

I dag skal vi forbi CO2-udledning, krydstogtskibe og topskat. God læselyst.

Danmarks største fabrikker har ikke nedbragt CO2-forurening

Flere af Danmarks største fabrikker har trods klimalov og flotte løfter ikke nedbragt CO2-udledningen de seneste fem år. Det skriver DR, som har gennemgået en række tal fra EU-Kommissionen.

Blandt andet er Aalborg Portland, Nordic Sugar og Saint Gobain blandt de energitunge industrivirksomheder, som ikke har nedbragt CO2-udledningen. Førstnævnte er Danmarks største udleder af klimaskadelig drivhusgas. Altimens der investeres store summer i grønne løsninger, er Aalborg Portlands udslip dog steget med mere end 30 procent de seneste fem år.

»Jeg kan godt forstå, at man vil se effekter på kort sigt. Det vil jeg også gerne selv. Det er bare ikke realistisk at opnå hurtige effekter på kort sigt og samtidig være konkurrencedygtig,« siger direktør Michael Lundgaard Thomsen til DR.

Sofie Carsten Nielsen kæmper for højere topskattegrænse

Den politiske leder af Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, fortæller i et interview til Børsen, at hun anser det for realistisk at samle politisk opbakning til at udfase rentefradraget og hæve topskattegrænsen.

»Der er nogle grundlæggende skævheder i vores økonomi – blandt andet at man kan tjene mere ved at sidde i sit hus end ved at gå på arbejde. Derfor er det oplagt at aftrappe rentefradraget,« siger Sofie Carsten Nielsen til Børsen og fortsætter:

»Det er oplagt at aftrappe det for bruge pengene på at lette skatten på arbejde. Det, der giver mest, er at flytte topskattegrænsen, men vi vil meget gerne være med til det hele. Der er rigtig mange, som i dag betaler topskat, der er helt almindelige lønmodtagere.«

Udeblevne krydstogtskibe koster milliarder

Der er nu gået to somre uden de mægtige krydstogtskibe, som via Københavns havn bringer turister til byens restauranter, turistattraktioner og butiksliv. Det skriver Finans.

»Vi mister to højsæsoner for krydstogter i Danmark, og det koster dyrt. Krydstogtindustrien skaber hvert år en omsætning på knap 1,3 milliarder kroner og sikrer 2.400 fuldtidsjob på hoteller, restauranter, attraktioner samt i taxa- og busbranchen. Den omsætning er stort set forsvundet,« siger Claus Bødker, der er direktør for Cruise Copenhagen til mediet.

Danmark stod til et rekordår i 2020, idet man forventede 540 anløb og 1,2 millioner gæster. Sådan gik det ikke. Og ej heller i 2021 ser det ud til, at der kommer synderlig megen gang i de store skibe. Til gengæld er der en smule optimisme at spore for 2022, som kan blive et »fornuftigt« år.

Fem skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

1. Aktier og boliger gør danskernes formue til den sjettestørste i verden – selv svenskere og nordmænd får baghjul

Midt i coronakrisen vokser danskernes gennemsnitlige formuer ganske pænt. På alle parametre peger pilen opad. Vi halter dog en smule bagefter på et bestemt område.

Læs historien fra Frederik M. Juel her.

2. Arbejdsnedlæggelse i Københavns Lufthavn udskyder flyafgange – »Vi beklager meget, at vores passagerer skal rammes af det«

Bagagemedarbejdere fra SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn er gået til fagligt møde organiseret af 3F. SAS kalder det en ulovlig arbejdsnedlæggelse og forventer, at medarbejderne snart genoptager arbejdet.

Læs historien fra Jonas Rimer Hansen her.

3. Han smadrede sit liv i jagten på succes og rigdom: »I dag er jeg super taknemmelig for det«

52-årige Lars Juhl havde kæmpe succes og tjente millioner i shippingbranchen, men endte med at knokle sig til et hjertestop. Han valgte at være åben om sin historie og hjælper nu andre mennesker med ikke at begå de samme fejl.

Læs historien fra Nicolaj Vorre her.

4. Positive tal fra Nordens største bank fortæller en overraskende historie om pandemien, men »vi skal stadig gå med livrem og seler«

Nordea kom onsdag med regnskab for årets andet kvartal, som viser, at Nordens største bank har haft et pænt milliardoverskud. Det rummer samtidig historien om en økonomisk situation i samfundet, der er langt bedre, end hvad mange frygtede under coronakrisen. Det er dog stadig for tidligt at sætte det punktum, lyder det fra to danske Nordea-chefer.

Læs historien fra Sebastian Persson her.

5. Debatten om Ghita Nørby afslører, at mange ikke har forstået noget centralt

Der går en lige linje fra en samtale mellem to erhvervsledere og Ghita Nørbys seneste nedsmeltning i tv. Begge dele indvarsler en ny tid.

Læs kommentaren fra Anne Sophia Hermansen her.