Business-update: Danske Bank fejrer fødselsdag med usædvanlig erkendelse

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Carsten Egeriis, topchef i Danske Bank, erkender, at ledelsen i banken har svigtet flere gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til endnu en business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Vi skal høre om Danmarks rigeste mand, der åbner en ny solcellepark, om boet efter Lars Larsen og om de stigende energipriser i Europa. Men først til en særlig erkendelse fra Danske Banks topchef.

Danske Bank-chef med usædvanlig erkendelse

Danske Bank fylder 150 år. Men omdømmet er presset, og forklaringen skal findes hos tidligere ledelser, der svigtede deres ansvar. Sådan lyder det fra 44-årige Carsten Egeriis, der for godt fem måneder siden blev udnævnt til administrerende direktør for Danske Bank. Det skriver Børsen.

»Der er en stærk kultur blandt medarbejderne. Men har der været ledelsessvigt? Ja, absolut. Skulle vi have investeret mere i vores processer? Ja. Skulle vi have skabt mulighed for, at medarbejderne kan bringe problemer opad? Ja. Det er alle ting, som vi er i fuld gang med at gøre bedre,« siger Carsten Egeriis.

Møgsagerne begyndte for alvor for godt fire år siden, da Berlingske indledte en artikelserie om massiv hvidvask i bankens filial i Estland. Men siden er der kommet sag på sag – investeringsproduktet Flexinvest Fri blev solgt, selvom bankens egne beregninger viste, at kunderne ville tabe penge på det, og senest kom sagen om rod i bankens gældsinddrivelse.

Danmarks rigeste åbner rekordstort solcelleanlæg i Vestjylland

Anders Holch Povlsen, Danmarks rigeste mand, kobler i disse dage Nordeuropas største solcellepark til elnettet, skriver Avisen Danmark.

Parken, der har kostet over en halv milliard kroner, skal forsyne Bestseller og andre virksomheder med grøn strøm. I alt vil den levere strøm svarende til, hvad 50.000 husstande bruger om året.

Solcelleparken på 207 megawatt ejes af Anders Holch Povlsen, der ifølge finansmagasinet Forbes er Danmarks rigeste mand. Investeringen i solenergi er foretaget gennem hans investeringsselskab Heartland, der også står bag modekoncernen Bestseller. Parken er den største i Nordeuropa og skal for alvor sætte skub i solenergi i Danmark.

Investeringen er sket uden statslig støtte og ventes at være økonomisk bæredygtig for Heartland, vurderer Heartland-direktør Lise Kaae.

På årsbasis leverer solen kun fire procent af vores elforbrug, men det vil stige i de kommende år. Rekorden blev slået i juni i år, da solceller ifølge Energinet dækkede otte procent af det danske elforbrug.

»Der er andre former for grøn energi, men vi har valgt solceller, fordi de er effektive og stabile. Vi kan også se en god økonomi i det, og derfor tror jeg også, at det bliver en af fremtidens løsninger. Støjgener, biodiversitet og hensynet til nærmiljøet har også indgået i vores overvejelser,« siger Lise Kaae til Avisen Danmark.

Boet efter Lars Larsen er gjort op

Boet efter Jysk-grundlæggeren Lars Larsen er opgjort, og Lars Larsens to børn og fire børnebørn ejer nu hver især 16,5 procent af Lars Larsen Group. De resterende aktier ejes af Lars Larsens Jysk Fond, skriver Finans.

»Jeg er glad for, at boet efter min far nu er gjort op, så vi kan koncentrere os 100 procent om at kigge fremad og sikre den fortsatte udvikling af Lars Larsen Group som en stærk, dansk, familieejet koncern,« udtaler siger Jacob Brunsborg, der er bestyrelsesformand i Lars Larsen Group.

Lars Larsen Group ejer udover Jysk-koncernen en stribe selskaber, blandt andet Bolia.com, Actona Group og Ilva.

Derudover er der også en investeringsarm i Lars Larsen Group, hvor der blandt andet bliver investeret i obligationer, børsnoterede aktier, infrastruktur og ejendomme.

»Det er vigtigt for alle i familien, at Lars Larsen Group fortsat bidrager positivt til samfundet – både i form af vækst og jobskabelse og i forhold til at investere i nogle af de teknologier, som skal være med til at løse nogle af de udfordringer, verden står overfor rent klimamæssigt,« lyder det fra Jacob Brunsborg.

Lars Larsen døde i august 2019 af kræft.

Europæiske energi- og gaspriser når rekordniveauer

Prisen på gas og kul bliver ved med at stige, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. De stigende priser truer med at presse inflationen op, kan ramme industrien og tvinge nogle virksomheder til at neddrosle produktionen.

»Der er en stærk nervøsitet i øjeblikket, og markedet frygter begrænsede leveringer gennem vinteren,« siger en handler fra Energi Danmark til nyhedsbureauet.

De europæiske gaslagre er på laveste niveau i mere end et årti.

»Hvis vi har en kold begyndelse på vinteren, risikerer vi ikke have nok hele vinteren,« hed det fra Catherine Newman, topchef for handelsplatformen officer of Limejump Ltd., på en industrikonference tirsdag.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Først naturgas. Så kul. Nu er råolien også kommet med til prisfest

Råolie føjer sig nu til den lange liste af råvarer, der er eksploderet i pris. Det vil gøre endnu et indhug i danskernes privatøkonomi, men i modsætning til så meget andet er det resultatet af en kalkuleret beslutning. Nu er alle olieøjne rettet mod USA, der måske kan hjælpe på presset.

Læs mere her.

Ny Windows 11 kan ikke bruges på over halvdelen af alle arbejds-pc'er

Microsoft har 5. oktober frigivet den største opdatering af Windows i seks år. Den kan hentes gratis af alle – hvis udstyret vel at mærke opfylder en række skærpede krav. Og det gør en hel del udstyr slet ikke. Se her, hvordan du selv kontrollerer din pc.

Læs mere her.

Et ikonisk billede fortæller historien om Danmarks største bank: Nu fylder den 150 år

Danske Bank kan fejre 150 års jubilæum. Gennem historien har landets største bank været gennem en række kriser, som har påvirket samfundet både økonomisk og kulturelt.

Læs mere her.

Så fik vi det store landbrugsforlig – men hvad betyder det for klimaet, landbruget og din røde bøf?

Efter masser af lobbyarbejde og flere end 60 møder lykkedes det et meget bredt flertal at indgå et historisk forlig om grøn omstilling af landbruget. Berlingske har kigget nærmere på, hvad aftalen betyder.

Læs mere her.

Erhvervslivets tre største ønsker til Mette Frederiksens åbningstale – hun kan starte med at tale ærligt om aktieskatten

Berlingskes erhvervsredaktør giver her et bud på, hvad der er i erhvervslivets ønskebrønd, når det gælder statsministerens åbningstale. Han lover næsten også at æde sin gamle hat på, at statsministerens tale er badet i fortællingen om regeringens økonomiske succes.

Læs mere her.