Business-update: Dansk iværksætter er blevet milliardær efter salg af softwarefirma

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Morten Ebbesen er blevet milliardær, efter at han i fjor solgte en stor luns af softwarefirmaet Siteimprove. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til denne Business-update, som giver et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

I dagens overblik skal vi blandt andet forbi historien om en dansk it-iværksætter, der er blevet milliardær. Vi starter dog med at se nærmere på en dansk energikomet, der har fået en saltvandsindsprøjtning fra en amerikansk investeringsbank.

Goldman Sachs køber sig ind i aarhusiansk energikomet

Den fremadstormende aarhusianske energihandler InCommodities får nu den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ind i ejerkredsen.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Goldman Sachs er hoppet om bord i InCommodities med en investering på knap 100 millioner, hvilket gør banken til minoritetsaktionær i det danske selskab.

»Det, der har været vigtigt for os, er at finde en strategisk investor, som kan være med til at understøtte vores vision om at være et globalt ledende, teknologibaseret energihandelsselskab. Goldman Sachs har en lang erfaring inden for handel med råvarer og energi, som vi kan nyde rigtig godt af,« siger Jesper Johanson, administrerende direktør i og medstifter af InCommodities, til Finans.

Det aarhusianske energihandelsselskab havde i det seneste regnskabsår en omsætning på 15 milliarder kroner, mens bundlinjen endte på 184 millioner kroner.

Københavns Nord­havn får ny con­tai­ner­ter­mi­nal

Udviklingsselskabet By & Havn og Copenhagen Malmö Port (CMP) er blevet enige om rammerne for en ny, stor containerterminal i den ydre del af Københavns Nordhavn.

Det skriver Børsen, der har talt med By & Havns administrerende direktør, Anne Skovbro.

Hun fortæller blandt andet, at den nuværende containerterminal, der ligger i den indre af Nordhavn, ikke har en optimal placering.

»Lige nu er nærmeste nabo en international skole. Det nye sted bliver et langt mere relevant miljø for en stor containerhavn, hvor nærmeste nabo bliver en krydstogtterminal. Levantkaj er bedre egnet til boliger, mens Ydre Nordhavn vil ligge langt bedre i forhold til kommende trafikforbindelser, herunder den kommende Nordhavnstunnel og en mulig, ny østlig ringvej,« siger Anne Skovbro til Børsen.

Den nye containerterminal ventes at stå klar i 2023, og anlæggelsen vil koste omkring 800 millioner kroner.

Dansk it-iværksætter er blevet milliardær

Den danske it-iværksætter Morten Ebbesen blev milliardær, da han sammen med sin bror, Niels Ebbesen, i fjor solgte en stor luns af softwarefirmaet Siteimprove til kapitalfonden Nordic Capital.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans, der har set nærmere på den seneste årsrapport for Morten Ebbesens holdingselskab, Mee Holding.

Det nye regnskab afslører, at Morten Ebbesen tog sig godt betalt, da han solgte ud af Siteimprove. Overskuddet efter skat endte nemlig på 1,6 milliarder kroner i 2020.

»Resultatet i koncernregnskabet er væsentligt påvirket af salget af ejerandel i Siteimprove A/S. I tilknytning til salget er en del af salgssummen reinvesteret i Siteimprove,« står der i det nye regnskab fra Morten Ebbesens selskab Mee Holding.

Siteimprove blev grundlagt i København i 2003 og har i dag flere end 500 medarbejdere.

ECB løsner grebet om centralt inflationsmål

Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggjorde torsdag eftermiddag resultaterne af den strategiske gennemgang af pengepolitikken, som centralbankchef Christine Lagarde iværksatte for halvandet år siden.

Den strategiske gennemgang har resulteret i, at ECB har hævet sit inflationsmål til to procent. Tidligere lød målet på »tæt på, men lige under to procent«.

Dagens udmelding fra ECB kan betyde, at vi kan se frem til lavere renter i en længere årrække end ellers, vurderer Bjørn Tangaa Sillemann, der er senioranalytiker i Danske Bank.

»Renterne er lave, og det vil de formentlig være længe endnu. Om noget så bliver årrækken med meget lave renter endnu længere, fordi ECB vil tillade højere inflation, før den strammer op,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann i en kommentar:

»I juni var inflationen i euroområdet 1,9 procent, så i praksis er ECB stort set i mål nu, men det afspejler midlertidige forhold, og kerneinflationen er stadig kun 0,9 procent. Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at den kommer til at stige markant foreløbig – heller ikke selvom industrien er overophedet for tiden, og derfor kan vi også forvente beskeden inflation og lave renter meget længe endnu.«

Her får du fem skarpe bud på nyheder fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Danske topchefer kan mærke truslerne fra hackerne: »Det er en evig kamp, som kun bliver vigtigere«

Truslen fra cyberkriminalitet er på højest mulige niveau i Danmark, og størstedelen af landets topchefer i Berlingskes Toplederpanel mærker også, at truslen er rykket tættere på. Den globale rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll oplever trusler dagligt.

Læs historien her.

2. Celebert par indgår stort millionforlig i sag med forbindelse til Danske Bank

Et hovedrigt ægtepar fra diktaturstaten Aserbajdsjan har indvilget i at give afkald på mere end 30 millioner kroner til det britiske bagmandspoliti. De lyssky pengestrømme i sagen kommer blandt andet fra overførsler gennem Danske Banks skandaleramte, tidligere filial i Estland.

Læs historien her.

3. B&O-topchef om turnaround: »Hvis det var en tenniskamp, var vi nu igennem første sæt«

Efter flere år på katastrofekurs er udviklingen nu vendt for danske Bang & Olufsen, der onsdag kunne præsentere gode takter i årsregnskabet. Men der er lang vej igen, lyder det fra topchefen på dagen, hvor aktien tog et stort dyk.

Læs historien her.

4. Truslen fra cyberkriminalitet stiger: »Det her handler om hele livsnerven i vores samfund«

Avancerede og ambitiøse hackerangreb er i vækst, vurderer en række eksperter. Det sker i kølvandet på en række store cyberangreb, som har sat vigtige samfundsfunktioner i stå og haft konsekvenser for hele brancher både i Danmark og udlandet. Senest i Sverige, hvor 800 dagligvarebutikker måtte lukke.

Læs historien her.

5. Peter Mogensen talte varmt om bankerne efter ny undersøgelse fra tænketank – men det fremgik ikke, at undersøgelsen er betalt af Danske Bank

I en artikel fra erhvervsmediet Finans omtaltes en undersøgelse fra tænketanken Kraka, som konkluderer, at der er en sund konkurrencesituation i finanssektoren. Det fremgår dog ikke, at undersøgelsen er betalt af Danske Bank. En fejl, siger både Peter Mogensen og Finans, der efter Berlingskes henvendelse har rettet artiklen.

Læs historien her.