Business-update: Dansk iværksætter er blevet 13 mia. kroner værd på få måneder

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Michael Grønager er direktør for Chainalysis, der er en fintech-virksomhed, der skaber løsninger til at integrere kryptovaluta i den etablerede bankverden. Nu har han rejst mere end en halv milliard kroner til sin virksomhed og i den forbindelse fået den vurderet. Værdi: 13 milliarder kroner, skriver Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update. Udenfor skinner solen, og dagens update handler for en gangs skyld næsten ikke om coronapandemien.

Vi begynder med en opstartsvirksomhed, der har vist sig at være ekstremt mange penge værd.

Dansk krypto-firma mere end 13 milliarder kroner værd

En ny kapitalindsprøjtning på 630 mio. kroner sender værdien af det såkaldte krypto-firma Chainalysis op på 13 mia. kroner. Det skriver Finans, som konstaterer, at det er lykkedes den danske iværksætter Michael Grønager at skabe en dobbelt enhjørning-virksomhed med blot 240 ansatte på syv år.

Chainalysis blev etableret efter at bitcoin-børsen Mt. Gox gik ned i 2014, og Michael Grønager i den forbindelse blev hyret til rollen som »digital detektiv« af konkursboet, skriver Finans.

Nu er det firma, som han skabte til formålet, rykket helt op i superligaen blandt tech-startups, efter en ny investorrunde har prissat Chainalysis til to milliarder dollar – knap 13 mia. danske kroner.

»Vi er det firma i verden, som har de bedste data om hele krypto-verdenen. Og så har vores væksttal været i fokus hos investorerne. Vi har accelereret vores vækst de sidste to år, og vi vokser med mere end 100 procent om året,« siger Michael Grønager til Finans.

Ecco-topchef blæser til huslejekrig

De seneste måneder er en ulmende huslejekrig brudt ud i store dele af detailbranchen, hvor flere af landets største butikskæder har krævet et opgør om huslejen, og nu melder skogiganten Ecco sig ind i kampen, skriver Børsen.

Familieejede Ecco går ifølge erhvervsmediet efter at få lejeniveauet sat ned i en tredjedel af den verdensomspændende kædes knap 2.100 butikker.

Ifølge Ecco-topchef Steen Borgholm skal lejekontrakterne ændres i kølvandet på coronakrisen, der har tvunget butikker over hele verden til at holde lukket i store perioder.

BioNTech og Pfizer vil producere 2,5 milliarder doser vaccine i år

Den tyske biotekvirksomhed BioNTech SE og den amerikanske samarbejdspartner, medicinalgiganten Pfizer hæver nu deres mål for produktion af covid-19 vaccine helt op til 2,5 milliarder doser. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

»Vi ser en øget efterspørgsmål,« konstaterer Topchef Ugur Sahin i et interview med Bloomberg.

»I øjeblikket har vi forberedt os selv på at producere 2,5 milliarder doser, men i princippet er der plads til yderligere stigning,« tilføjer han.

Samtidig forudser BioNTechs topchef, at der vil komme en version af vaccinen, som kan opbevares i køleskabe i løbet af få måneder. I dag skal vaccinen opbevares i specialbyggede dybfrysere ved meget lave temperaturer.

Det nye produktionsmål er en stigning på omkring 25 procent sammenlignet med selskabets tidligere forudsigelser.

Samtidig afslører BioNTech, at der er gode penge at tjene på de eftertragtede vacciner. Selskabet forventer at hente 9,8 milliarder euro i omsætning fra de kontrakter på leverancer, der allerede er underskrevet. Det vil sige 1,4 milliarder doser.

Fire skarpe bud på erhvervshistorier, du kan læse fra Berlingske

Fra mangemillionær til konkurs på få år. Kendt advokat overvejer politianmeldelse i sag om forsvundne designmillioner

Den kendte danske advokat Karoly Németh venter forgæves på at få betalt sit honorar på en lille million kroner fra et medlem af den danske designfamilie GUBI, der er en af landets mest velhavende familier. Hans klient, som for få år siden fik et trecifret millionbeløb for sin del af familievirksomheden, er gået konkurs. Nu undrer Karoly Németh – ligesom flere andre parter – sig over, hvor de mange millioner kroner er blevet af. Det skriver Berlingskes journalist Eva Jung.

At læse Pelle Dragsted er som at gå en påsketur i en skov af stråmænd

Berlingskes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen skriver i en kommentar, at Pelle Dragsted er ikke som sådan vigtig, for han er kun en stemme ud af mange, som skal forme fortællingen om coronakrisen. Men Pelle Dragsted er vigtig, fordi der foregår en vigtig kamp om fortællingen om coronakrisen. Den kamp må hverken Pelle Dragsted eller Mette Frederiksen vinde.

Oliekæmper driver klapjagt på Ørsted til søs: Nu planter danskerne sit største flag i den amerikanske muld

En kombineret landvind- og solcellepark i Texas bliver Ørsteds største projekt med fast grund under fødderne til dato. Den danske energikæmpe taler højere og højere om andet end havvindmølleparker – kapitalmarkedsdag i juni vil kaste lys over fremtiden med Mads Nipper ved roret. Det skriver Berlingskes journalist Jonas Rimer Hansen.

Mirai betyder fremtid – men har brintbilen allerede været en tur i den elektriske stol?

Brintfeberen raser i Danmark, hvor projekter står i kø som en Messias for den grønne omstilling. Men hvordan bruges fremtidens grønne brint bedst? Toyota holder fast i brintbiler, mens andre mener, at el for længst har vundet kampen til lands, og at der bør fokuseres på de brændstoffer, giganter som A.P. Møller - Mærsk og SAS higer efter. Berlingskes journalister Jonas Rimer Hansen og Vibeke Lyngklip Svansø går bag om brintbiler.