Business-update: Dansk gigant med ny satsning: »Det er helt klart en teknologi, der er spændende«

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Novo Nordisk i Bagsværd, søndag den 19. juli 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til denne tirsdags gennemgang af økonomiske og erhvervsnyheder fra nær og fjern.

Trods sommerstemningen sker der stadig tilstrækkeligt til, at du bør holde dig opdateret – lad os hjælpe med det.

Vi skal i dag blandt andet forbi bilsalget i Europa, medicinalsatsninger og kryptovaluta.

God læselyst!

Op i gear – bilsalget i Europa er på vej tilbage

Efter et sløjt 2020 for bilsalget i Europa viser første halvår af 2021 andre takter.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

Alle store bilkoncerner beretter således om fremgang i salget i Europa, viser nye salgstal for årets første halvår. Tallene er indsamlet af ACEA, der repræsenterer bilproducenterne.

Der er således blevet solgt 6,5 millioner biler i første halvår af 2021. Det er bedre end samme periode i 2020, men stadig ikke på niveau med 2019, hvor der blev solgt cirka otte millioner biler i samme periode.

Salget i 2020 var i høj grad lammet af coronarelateret frygt og nedlukninger.

Blandt højdespringerne finder man Hyundai-gruppen (Hyundai og Kia), Toyota og Stellantis (Peugeot, Citroën, Fiat, Opel og Alfa Romeo). Renault-gruppen (Renault, Dacia og LADA) og Nissan er gået mindst frem.

Den største bilkoncern i verden, Volkswagen, placerer sig midt i gruppen, idet VW oplevede moderat fremgang i første halvår af 2021.

Novo Nordisk er med på RNA-bølge

Danmarks medicinalgigant, Novo Nordisk, er en af mange virksomheder, der er begyndt at satse på udviklingen af RNA-medicin.

Det er blandt andet denne nye type medicin, som for alvor har fået sit gennembrud med coronavaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna – og som forskere spår en vigtig fremtid.

Det skriver Børsen.

Novo Nordisk sprang på RNA-vognen inden coronapandemien, idet selskabet i 2019 indgik en milliardaftale med det amerikanske biotekfirma Dicerna, som indebærer, at de to selskaber undersøger 30 mulige lægemiddelkandidater baseret på RNA-medicin, skriver Børsen.

»Det er helt klart en teknologi, der er spændende. Den har grundlæggende potentiale inden for alle de sygdomsområder, vi arbejder med. Det kunne være diabetes, hjerte-kar-sygdomme, nash (fedtleversygdom, red.), fedme – det hele,« siger Karin Conde-Knape, der er direktør for tidlig lægemiddeludvikling hos Novo Nordisk.

Novo Nordisk betalte Dicerna et straksbeløb på 1,1 milliard kroner, investerede 300 millioner i Dicerna-aktier og lovede at betale yderligere 470 millioner kroner over en treårig periode.

Dertil skal Novo Nordisk betale 2,2 milliarder kroner for hver ny lægemiddelkandidat.

Bitcoinpriserne falder

Bitcoin handles på ny for under 30.000 dollar stykket, mens den næststørste digitale valuta, ether, er faldet til et prisleje omkring 1.750 dollar stykket.

Det skriver Finans.

Kryptoinvestorer har længe haft kronede dage, men bølgen er nu ved at aftage.

Eksempelvis er kryptomarkedets samlede værdi ifølge Coinmarketcap faldet med omtrent 100 milliarder dollar i løbet af det seneste døgn. Det skal ses i det størrelsesforhold, at Coinmarketcap holder øje med kryptovalutaer, der lige nu har en samlet værdi af 1.200 milliarder dollar.

Bitcoin, den største af kryptovalutaerne, der udgør næsten halvdelen af markedet, handles nu til samme pris som 1. januar.

Faldet kan skyldes aktienedtur, frygten for en pandemi på fremmarch og Kinas hårde linje over for de såkaldte miners af kryptovaluta, skriver Finans.

Fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Dørene er smækket i på Valdemars Slot: »Jeg åbner det ikke lige nu, nej«

På denne tid af året har familien bag Valdemars Slot på Tåsinge normalt slået dørene op for offentligheden og inviteret på visit i det private hjem.

Det sker dog ikke i år. Under den store velkomst i toppen af Valdemars Slots hjemmeside fremgår det, at slottet er midlertidigt lukket.

Lukningen er en direkte konsekvens af en familiefejde mellem de to søstre og ejere af Valdemars Slot, Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus.

Jonas Rimer Hansen, Eva Jung og Nicolai Vorre har skrevet mere om udviklingen på Valdemars Slot.

Den kan du læse om her.

2. Dansk EQT-milliardær tjener fem millioner kroner dagligt

Pengene vælter ind i et næsten ubegribeligt tempo hos Morten Hummelmose, der er højtplaceret partner i den svenske kapitalfond EQT. Formuen i hans private investeringsselskab, Frececo ApS, vokser med så eksplosiv hast, at han i hele 2020 i gennemsnit kunne lægge fem millioner kroner oven i formuen – hver eneste dag.

I det spritnye regnskab fra Frececo kan man se, at 2020 endte med et samlet overskud på 1.849.155.000 kroner. Divider det med 365 dage, og du får et gennemsnitligt dagligt overskud på lidt over fem millioner kroner.

Læs Per Højagers historie her.

3. Bøllebank til norske kroner

Den seneste tids markedsuro har forstærket tendensen til svækkelse af den norske krone, der nu er på det laveste niveau over for danske kroner i år.

Det sker, selvom der indtil videre er udsigt til norske renteforhøjelser allerede i september. Spørgsmålet er nu, om deltavarianten også vil ødelægge denne plan?

Læs her, hvad Ulrik Harald Bie, Berlingske Business' økonomiske redaktør, skriver om udviklingen og udsigterne for den norske økonomi.

4. Frygten er tilbage – finansmarkederne ryster over deltavarianten

Coronavirussen er tilbage som et tema i de finansielle markeder. Selvom de europæiske markeder har rettet sig lidt her til formiddag, har frygten for deltavariantens hærgen i genåbningen trukket blodrøde spor i de finansielle markeder.

Der er dog også andre forhold, der udfordrer aktieinvestorernes forventninger om evige kursstigninger. Til gengæld er de danske boligrenter faldet.

Igen er det Ulrik Harald Bie, der har været i spalterne.

Læs med her.

5. Carlsberg tjener milliarder i kinesisk region under stigende internationalt pres

Værd at læse, hvis du endnu ikke har gjort det, er også denne historie fra Berlingske Business:

Det handler om, at Carlsbergs milliardaktiviteter i den berygtede Xinjiang-region i det vestlige Kina kan komme under massivt pres fra flere sider.

Det skyldes, at amerikanske myndigheder har skærpet tonen markant over for virksomheder, som opererer i området, hvor der blandt andet har været beskyldninger om brug af tvangsarbejde. Biden-regeringen understregede tirsdag i den forgangne uge, at virksomheder, som ikke »stopper deres forsyningskæder, samarbejder og/eller investeringer i Xinjiang, løber en høj risiko for at overtræde amerikansk lovgivning«.

Læs Sebastian Persson og Julie Scheiders historie her.

Ellers er der ikke andet tilbage end at ønske fortsat god dag og aften, når du når dertil. Og tak fordi du læste med.