Business-update: Coronapandemien får Weber til at sælge som aldrig før

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Der er blevet solgt flere grill fra Weber under coronapandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til mandagens Business-update, hvor vi blandt andet skal forbi en stærkt nødlidende bilbranche, nye protektionistiske tiltag fra den nye Joe Biden-administration og den finske komet Wolt, der nu henter nye penge.

Men først til en virksomhed, der tidligere har solgt meget mere under pandemien.

Coronapandien har for alvor fyret op under salget af Weber-grill

Aflyste sommerferier og hjemmearbejde har givet masser tid til at grille. Det har fået mange til at opgradere grilludstyret, og coronapandemien har løftet salget hos grillproducenten Weber, der har omsat for 86 mio. kroner mere i seneste regnskab, skriver Børsen.

Samlet blev der solgt for 694 millioner kroner, og det får den danske administrerende direktør i Weber-Stephen Nordic, Carsten Ravn, til at kigge tilbage på regnskabsåret »med stor tilfredshed og stolthed«.

»2020 har selvfølgelig været et helt specielt år netop på grund af corona – og det har det også for os. Men i og med at folk har holdt staycations og har været langt mere hjemme generelt, så har det faktisk haft en positiv effekt på vores branche,« siger Carsten Ravn til Børsen.

Weber-Stephen Nordic sælger grillprodukter i Danmark, Sverige, Finland og Norge. Salget stiger særligt i Sverige og Norge, men samtlige lande har bidraget til den stigende omsætning.

Weber-Stephen Nordic er datterselskab af den amerikanske grillgigant Weber, der blev grundlagt af George Stephen. Han er manden bag den ikoniske kuglegrill, som han opfandt i 1952.

Weber blev bragt til Danmark i 90erne af nordjyden Jens Bindslev, som fra et distributionscenter i Nørresundby tæt på Aalborg importerede og solgte Weber-produkter.

Overskuddet i Weber-Stephen Nordic voksede med til 34,2 millioner kroner fra sidste års 33,7 millioner kroner.

Bilbranchen kræver nødåbning, efter tvangslukning har sendt branchen i knæ

Tvangslukkede salgslokaler er nu så alvorlig en udfordring, at DI Bilbranchen og AutoBranchen Danmark kræver lov til at holde nødåbning af landets bilforhandlere, skriver Finans.

»Vi blev ramt af den store hammer før jul, der lukkede hele detailhandlen – herunder bilforhandlernes salgslokaler. Resultatet er, at salget til private i år til dato ligger 45 procent under samme tid sidste år,« siger Thomas Møller Sørensen, branchedirektør i DI Bilbranchen.

Udtalelsen falder efter en undersøgelse i et særligt DI-virksomhedspanel, hvor 932 virksomheder har svaret. Her fremgår det, hvordan branchen er presset til det yderste, og at 60 procent af forhandlerne venter et dyk i salget på mere end 30 procent i første kvartal i forhold til 2020, der igen lå 26 procent under 2019-niveauet.

De dystre meldinger går igen i AutoBranchen Danmark, der har op mod 2.000 autolakerere, nyvogns- og brugtbilsforhandlere i medlemskartoteket.

»Branchen er presset til det absolut yderste lige nu. Mange taler om et salg på 8-10 procent af samme tid sidste år. Det er dæleme svært,« siger administrerende direktør Gitte Seeberg og peger foruden tvangslukningen på nye bilafgifter som en regulær salgsdræber for branchen.

Bilbranchens øjeblikkelige kvaler har fået de to organisationer til uafhængigt af hinanden at overrække fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen forslag til, hvordan bilbranchen under særlige forhold kan åbne delvis op for salget, så der blandt andet efter forudgående aftale igen kan komme privatkunder i salgslokalerne.

Biden vil have USA til at købe flere amerikanske produkter

Den nyvalgte amerikanske præsident, Joe Biden, vil presse på for en ny forordning, der skal få de offentlige myndigheder i USA til at købe flere amerikanske produkter. Beslutningen kan være med til at forværre forholde til USAs allierede, skriver Financial Times.

Biden-administrationen forventes mandag at vedtage, at myndighederne i højere grad skal vælge amerikanske producenter, når der skal købes ind. Tiltagene er målrettet produktionsindustrien og er angiveligt et forsøg på at tækkes Donald Trump-vælgere i en række af de vigtigste svingstater, lyder det.

Beslutningen vil ikke blive godt modtaget i Canada og hos en række europæiske lande, der tidligere har udtrykt bekymring for USA protektionistiske tiltag under Donald Trump.

»Mr. Biden mener, at vi kan genopbygge den amerikanske produktionsindustri og vores industrielle styrke. Et vigtigt skridt handler om, at når vi bruger skatteborgernes penge til at genopbygge USA, køber vi amerikansk,« hedder det i en udtalelse fra Biden-administrationen.

Det fremgår også, at Biden vil gentage sin støtte til den amerikanske Jones Act, der forhindrer andre landes skibe i at arbejde i amerikansk farvand. De amerikanske allierede i Europa har ellers længe presset på for at få ophævet ordningen, og på at få skabt mere konkurrence i den amerikanske shippingindustri.

Wolt henter kæmpebeløb

Finske Wolt, der lever af bringe mad ud, rejser 3,2 milliarder kroner for at følge med i det boom, der i øjeblikket er for at få leveret takeaway-mad til døren, skriver Bloomberg.

De nye investorer tæller blandt andre en række store kapitalfonde, herunder KKR & Co., Tiger Global Management, DST Global, Prosus NV og Coatue Management.

Pengene til Wolt kommer, efter flere af det finske selskabs konkurrenter har fået masser af kapital ind i det seneste år. Det sker fordi mange investorer vurderer, at coronapandemien for alvor vil ændre forbrugernes adfærd. Blandt andet har britiske Deliveroo hentet godt en mia. kroner, mens amerikanske DoorDash nu har en markedsværdi på børsen i USA på næsten 375 milliarder kroner

I fjor tredoblede Wolt omsætningen til 2,1 milliarder kroner, samtidig med at selskabet havde et underskud på cirka 275 millioner kroner

Miki Kuusi, medstifter af og topchef for Wolt, siger, at virksomheden var på vej til at blive børsnoteret i 2020.

»Med de her penge kan vi tage flere langsigtede beslutninger, når det handler om investeringer og de muligheder, som vi står over for. Vi vil blive ved med at udvide til nye lande og nye byer,« siger han til Bloomberg.

Wolt, som blev lanceret i 2015, er i dag tilgængelig i 23 lande og i mere end 120 byer. I 2020 har virksomheden udvidet sin service fra restaurant-takeaway til også at bringe varer fra supermarkeder og apoteker ud.

Her er fem skarpe bud på nyheder fra Berlingske Business

1. Pengekassen i hver femte virksomhed i Danmark er nu presset af coronakrisen

Coronakrisen kradser mere og mere i landets virksomheder, og mangel på likviditet gør nu en del af dem konkurstruede. Udskyd skattebetalinger, lyder et forslag fra Dansk Industri. Læs mere her.

2. Danskerne gik amok i elektronikkøb i 2020 og satte europarekord

Næsten 30 milliarder kroner blev der brugt på at købe elektronik ind i en tid, hvor hjemmet er blevet voldsomt opgraderet med blandt andet ekstra pc’er, ny fladskærm og ny kaffemaskine. Onlinesalget voksede alene i december med over 64 procent. Læs mere her.

3. Zentropa er med i bedragerisigtedes søgsmål: »Vi taber millioner på, at folk stjæler vores ting, og nu er det endt i juranørderi«

Zentropas direktør er overbevist om, at Bagmandspolitiets sigtelse mod Njord Law Firm og Jeppe Brogaard Clausen for groft bedrageri er »en stor misforståelse«. Sigtelsen vækker frustration, for den tager fokus væk fra sagens omdrejningspunkt – bekæmpelsen af piratkopiering. Læs mere her.

4. Coronakrisen har banket Danmarks statsgæld op i højeste niveau i 20 år

I snart et år er der blevet kastet redningskranse til et hårdt presset dansk erhvervsliv. På blot 12 måneder er Danmarks statsgæld øget med et trecifret milliardbeløb, men alternativet havde været endnu værre, vurderer cheføkonom. Læs mere her.

5. Stærkt presset Huawei forhandler om at frasælge sine toptelefoner

Den kinesiske mobilgigant har i måneder forhandler om at sælge produktionen af sine roste flagskibsmodeller i P- og Mate-serierne, som også er på hylderne i Danmark. De amerikanske sanktioner gør nu virkelig ondt. Læs mere her.