Business-update: Carlsberg-annoncer finansierer belarusisk stats-tv

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Trods Belarus' massive overgreb på menneskerettighederne forsætter flere vestlige firmaer – blandt andre Carlsberg – med at annoncere i de belarusiske statsmedier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Demianchuk/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder denne tirsdag.

Vi skal forbi sygeplejerskestrejken, et nyt lavprisselskab, men begynder med en historie om Carlsberg-reklamer i belarusisk stats-tv.

Carlsbergs tv-annoncer finansierer Lukasjenko-propaganda

Vestlige selskaber, herunder danske Carlsberg, forsætter med at reklamere på belarusisk stats-tv og er dermed med til at finansiere det stærkt omdiskuterede Lukasjenko-regime.

Det skriver det tyske erhvervsmedie Handelsblatt.

Styret i landet har fået stor international kritik efter den hårde behandling, det har givet kritikere. Senest er den politiske aktivist Vitalij Shishov angiveligt blevet myrdet, sprinteren Kristina Timanovskaya er forsøgt kidnappet i forbindelse med De Olympiske Lege i Tokyo, og i juni blev et Ryanair-fly tvunget ned i hovedstaden Minsk, hvorefter en af passagererne, Roman Protasevich, blev anholdt.

Alligevel forsætter flere vestlige selskaber med at annoncere i de belarusiske statsmedier. Udover Carlsberg er der blandt andet reklamer for Procter & Gamble, Nestlé, Coca-Cola, Pepsi og L'Oréal.

En rapport fra den tysk-schweiziske menneskerettighedsgruppe Libereco viser, at 63 procent af reklamerne i en normal uge kommer fra vestlige selskaber.

Nogle af tv-reklamerne er blandt andet blevet bragt i forbindelse med politiske programmer, hvor blandt andre bloggeren Roman Protasevich efter angivelig tortur er blevet tvunget til at indrømme, at han har været med til at skabe uro i landet.

De fleste selskaber siger til det tyske medie, at de overholder reglerne, men at de allerede har begrænset annonceringen i belarusiske medier.

Sygeplejersker nærmer sig strejkerekord på otte uger

Strejken blandt de danske sygeplejersker er ved at udvikle sig en af de længstvarende konflikter på det danske arbejdsmarked i nyere tid, skriver Ritzau via Policywatch.

Sygeplejerskerne har strejket siden 19. juni, og konflikten har dermed varet i syv uger og tre dage.

»Sygeplejerskerne er ved at tangere deres gamle rekord fra 2008, hvor strejken varede i otte uger,« siger Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

»Det er selvfølgelig ikke godt for sygeplejerskerne, for de har kun begrænsede midler til at køre konflikten. Det trækker hårdt på deres strejkekasse,« siger han.

19. juni gik knap 5.000 sygeplejersker i strejke, efter at medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd to gange havde afvist de overenskomster, som arbejdsgiverne og lønmodtagerne i kommuner og regioner var nået frem til.

Konflikten handler om, at sygeplejerskerne ønsker højere løn.

Den langvarige konflikt har indtil videre betydet, at omkring 50.000 planlagte operationer og undersøgelser er blevet udskudt.

Nyt norsk lavprisselskab klar i 2022

Det norske startup Norse Atlantic Airways præsenterede tirsdag sit brand og flybemaling. Selskabet, der kommer til at overtage flere af Norwegians ruter, forventer være på vingerne første gang i slutningen af første kvartal næste år, skriver branchemagasinet Check-In.

Norse Atlantic Airways forudser, at efterspørgslen på transatlantiske rejser vil være tilbage i slutningen af første kvartal eller i begyndelsen af andet kvartal i 2022. Derfor er det mest realistiske, at de første flyvninger begynder der, selvom ønskescenariet er, at ophævede rejserestriktioner gør det muligt allerede i december i år.

Sådan lød det blandt andet ved en presseseancen i Arendal i det sydlige Norge i dag.

Flåden hos Norse kommer til at bestå af Boeing 787 Dreamliner, som selskabet har leaset 15 styk af. Norse forventer, at samtlige fly er i drift i løbet af sommeren 2022, og at der til den tid vil være ansat 1.600 medarbejdere

»Vores planer er på rette spor, og driften vil begynde, når rejserestriktionerne ophæves, og efterspørgslen efter transatlantiske rejser er tilbage,« hed det blandt andet fra Bjørn Tore Larsen, administrerende direktør i Norse Atlantic Airways.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Google vil skære i lønnen hos ansatte, der arbejder hjemmefra

It-giganterne har taget fat på aflønningen af deres ansatte oven på coronaepidemien, og der er dårligt nyt på vej, hvis man vil arbejde hjemmefra eller bor langt væk fra de områder nær kontoret, hvor huslejerne er høje.

Læs historien her.

Telegigant genindfører betaling for mobilroaming i EU

Endnu et mobilselskab kræver nu, at briterne betaler for at bruge tale og data, når de rejser i EU.

Læs historien her.

Verdens rigeste vil jage metaller til elbiler i Grønland

Amazons Jeff Bezos og Microsofts Bill Gates skyder penge i at udforske den grønlandske undergrund for at skaffe eftertragtede metaller til produktionen af elbiler.

Læs historien her.

Danskerne bakker stadig massivt op om det danske klimamål – også selvom et flertal kalder det urealistisk

Danskerne støtter fortsat op om det ambitiøse danske klimamål, selvom de ikke mener, at det er realistisk. »Imponerende, at danskernes klimabevidsthed har holdt ved,« siger professor.

Læs historien her.

Stadigt flere »Til salg«-skilte sættes op

De voldsomme prisstigninger på boliger er forsvundet, og selvom priserne fortsat stiger en anelse på huse, er de nu begyndt at falde på lejligheder. Boligøkonomer forventer mere normale tilstande til efteråret.

Læs historien her.