Business-update: Boligrenterne skyder i vejret, men det kan blive meget værre

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Boligrenterne skyder i vejret, men det kan blive meget værre, hvis inflationsstigningen er vedvarende. Det skriver Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er torsdag eftermiddag og tid til Business-update. Læs med og bliv opdateret på de vigtigste erhvervsnyheder fra dagen.

Normals norske afdeling giver konkurrenterne baghjul

Den norske virksomhedsorganisation Virke, har udsendt sin årlige rapport over vækst -og marginvindere. Det er lavprisforretningen Normals norske afdeling, som giver alle konkurrenter baghjul på vækstsiden. Den norske afdeling af Normal har øget sin omsætning fra 900 millioner norske kroner til over 1,5 milliarder norske kroner i 2020, ifølge mediet Kapital.

Og den imponerende vækstrate er ikke udelukkende isoleret til 2020. I perioden 2016-2020 har selskabet haft en gennemsnitlig vækst i omsætningen på 359 procent.

»Normal går mod normalen inden for handel. De satser på fysiske butikker og går imod den udvikling, der ellers har været, men de rammer forbrugeren lige i hjertet. De har gjort dagligdagsprodukter, som vi forbruger hver dag, tilgængelige for folk,« siger administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen til mediet Dagens Næringsliv.

Dansk sushikæde lider under britisk chaufførmangel

Den danske sushikæde Sticks’n’sushi, der blandt andet har restauranter i London, er hårdt ramt af den britiske mangel på lastbilchauffører. Det betyder blandt andet, at de ikke kan få leveret fisk i rette tid, skriver Børsen.

»Det har både en operationel effekt på vores daglige gøremål og vores måde at drive forretning på, men det har bestemt også en økonomisk slagside. Det er virkelig en bekymrende situation for vores vedkommende,« siger Anders Kjørup, der er kommerciel direktør i Sticks’n’sushi til Børsen.

Storbritannien mangler i øjeblikket omkring 100.000 chauffører, vurderer britiske Road Haulage Association. Det har ført til kaotiske scener på landets tankstationer, da der ikke er chauffører nok til at fragte benzinen frem. Situationen får forretningerne til at hamstre varer, når de endelig kan få fat på dem, og det presser priserne, fortæller Anders Kjørup til Børsen.

Boligrenterne skyder i vejret, men det kan blive meget værre, advarer økonomer

Den 30-årige boligrente er i løbet af få uger steget fra 0,5 procent til omkring 1,5 procent. Men den kan blive meget højere, og renten kan ende oppe i 2,5 procent, vurderer Nordea og Realkredit Danmark. Det skriver Finans.

Boligrenten afhænger blandt andet af inflationen. I euroområdet er inflationen steget til 3,4 procent, og det er det højeste inflationsniveau siden finanskrisen. Hvis inflationsstigningerne er sejlivede og vedvarende, kommer det til at få betydning for boligrenten.

»Den store ubekendte lige nu er, hvor permanente de inflationsstigninger, vi ser, er. Det kommer til at afgøre det hele,« siger chefanalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen, til Finans.

»Hvis de bliver mere permanente, så skal renterne endnu længere op,« tilføjer han.

Positive meldinger fra Rusland får gaspriserne til at falde og aktierne til at stige

Noget tyder på, at den lurende gaskrise har fundet en løsning. Den russiske regering med Vladimir Putin og energiminister Alexander Novak i spidsen har nemlig været ude med meldinger om, at Rusland vil kunne øge leveringen af gas til Europa. Rusland er i forvejen en af Europas største leverandører af naturgas.

De positive meldinger fra Rusland har fået prisen på naturgas til at falde torsdag, mens de europæiske aktier er steget, skriver Financial Times.

Det europæiske aktieindeks STOXX 600 er oppe med 1,2 procent torsdag eftermiddag. Også det danske aktieindeks C25 er oppe torsdag. Det såkaldte »eliteindeks« er steget med omkring 0,6 procent torsdag.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Danmarks rigeste mand i gavehumør: Ansatte i Bestseller modtager ekstra månedsløn

Næste måned er der ekstra penge på kontoen hos Bestsellers ansatte. I pandemiens navn uddeles 300 millioner til de ansatte.

Du kan læse hele historien her.

2. Spilstjerners millionindtjening afsløret af hackere

De dybeste hemmeligheder om spilstreamingtjenesten Twitch, som internetgiganten Amazon ejer, er blevet offentliggjort af hackere, der blot kalder afsløringerne for »del et«.

Du kan læse hele historien her.

3. Wolt vifter med ny undersøgelse i debatten: »Vi har fat i nogle mennesker, som gerne vil arbejde på den her måde«

Ny undersøgelse viser, at 89 procent af Wolts blå bude er tilfredse med at arbejde for platformen, og virksomheden opfordrer derfor regeringen til at lytte til arbejdstagerne. Regeringen afviser dog, at nyt tiltag mod »falske selvstændige« vil ødelægge nye forretningsmodeller.

Du kan læse hele historien her.

4. Han skovlede millioner ind som landets kviktestkonge. Snart er det slut, men Jeppe Handwerk er langtfra færdig med danskernes sundhed

Snart er det slut med kviktest. Men manden bag den kviktestende milliardforretning Copenhagen Medical ser det ikke som et signal om at forlade sundhedsmarkedet. I stedet investerer Jeppe Handwerk nu i en række nye sundhedscentre, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Du kan læse hele historien her.

5. Myndighed vurderer, at Wolt-bude er selvstændige. Hummelgaard: »Det understreger behovet for at få ryddet op«

Regeringen varsler et opgør mod »falske selvstændige«, og det kan få konsekvenser for takeawaytjenesten Wolt. Nu viser det sig dog, at skattemyndighederne vurderer, at buddene er selvstændige. Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger det blot behovet for at rydde op i lovgivningen.

Du kan læse hele historien her.