Business-update: Black friday nærmer sig. Og MobilePay forventer rekordhandel

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

I MobilePay forventer man, at der i løbet af black week vil blive brugt op mod 1,8 milliarder kroner via MobilePay. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update her på Berlingske, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet. Der er tidlig julestemning i dagens overblik, hvor vi skal forbi coronatruede julefrokoster og den forestående gavehandel, der vil give MobilePay kraftig vækst. Men vi starter ved kaffebønner.

Kaffe kan blive en dyr affære: Rekordpriser på populær bønne

En kop kaffe brygget på arabicabønnen er mål for en massiv prisstigning – og prisen nærmer sig det højeste niveau i et årti. Det følger af tiltagende mangel på varen blandt topproducenterne i Brasilien og Columbia.

Det skriver Bloomberg.

Prisen for den populære kaffebønne er det seneste år næsten fordoblet –  I New York lyder den på 2,375 amerikanske dollar for et halvt kilo, hvilket er det højeste siden januar 2012.

Arabicabønnen er ikke kun populær hjemme i køkkenerne, men er også uundgåelig i store kæder som Starbucks. Prisstigningen kan ses som et eksempel på det øgede inflationspres på tværs af mange sektorer.

Black friday nærmer sig. Og MobilePay forventer rekordhandel

For nogle år siden varede fænomenet en enkelt dag, en fredag, som danskerne inspireret af amerikanerne brugte til at storshoppe og spare penge på julegaverne. Siden har black friday vokset sig til et mere omfangsrigt fænomen, hvor der i en uge handles med procenter og rabatkoder i både fysiske butikker og online. I år falder black friday den 26. november.

Den enorme onlinehandel har man hos MobilePay et vågent øje på. Selskabet forventer i år rekordhandel.

Det skriver Børsen.

I 2019 blev der i løbet af, hvad administrerende direktør i MobilePay Claus Bunkenborg kalder for »black week«, købt for 833 millioner kroner via MobilePay online. Sidste år var tallet steget til 1,23 milliarder. I år forventer MobilePay en stigning til 1,8 milliarder kroner.

»Det er forskellige ting, der driver stigningen, men særligt onlinehandlen er på højere niveau end sidste år. Væksten handler altså ikke kun om, at black week bliver større, men at der særligt efter coronasituationen er en stor stigning i onlinehandlen. Det slår igennem i black week, så vi forventer rekordhandel og kraftig vækst,« siger Claus Bunkenborg, direktør i MobilePay.

Læs historien her.

Smittetallene stiger og julefrokosten er ikke fredet

Hvis man troede, at årets julefrokoster var skærmet for coronaforbehold og aflysninger, kan man tro om igen.

Flere store virksomheder har fundet det nødvendigt at overveje, om den øgede coronasmitte skal have konsekvenser for julehyggen – og nogle har allerede aflyst.

Det skriver Finans.

En af dem er Danmarks største industrikoncern Danfoss, der ud fra den aktuelle smitteudvikling har valgt at afblæse en række store julefrokoster.

»Fokus er at sikre vores medarbejderes sikkerhed og sundhed, og vi følger derfor myndighedernes anbefalinger og vejledninger tæt. Da store forsamlinger som julefrokoster kan udgøre en risiko for spredning af smitte, har vi besluttet at aflyse de store julefrokoster,« siger pressechef Mikkel Thrane fra Danfoss til Finans.

I sidste uge blev der indført krav om coronapas til bestemte steder og arrangementer. På samme tid er det blevet muligt for virksomheder at kræve coronapas af medarbejderne.

Coronapas er dog ikke tilstrækkeligt, hvis man skal deltage i julefrokosten i modekoncernen DK Company. Her har man i stedet for at holde festen samlet for de 1.000 medarbejdere valgt at dele den op i tre fester forskellige steder i landet – og så skal man have frisk – og ikke mindst negativ – pcr-test med i lommen for at blive lukket ind til dansegulv og buffet.

Læs historien her.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Skatteministeriet kaster håndklædet i ringen i skattesag mod ikonisk virksomhed

Skatteministeriet kaster håndklædet i ringen – efter 13 års bestræbelser på at få det tidligere ØK, nu EAC Invest, til at betale skat af fiktive renteindtægter af ikkeeksisterende royaltybetalinger opgiver Skatteministeriet nu sagen. Flere har kritiseret, at Skatteministeriet overhovedet valgte at tage sagen i retten.

Du kan læse hele historien her.

2. Familievirksomhedernes hovedpine fortsætter: »De lades nu fuldstændig i stikken«

Ekspertudvalg under Skatteministeriet fik til opgave at sikre et retskrav til familieejede virksomheder, så de ved, hvad de skal betale for et generationsskifte. Men i rapporten begraver eksperterne nu muligheden for et retskrav. Dermed »dumper eksperterne opgaven«, mener erhvervsorganisationen Dansk Industri. Også politikere er stærkt utilfredse.

Du kan læse hele historien her.

3. Prisen på lån er den laveste i over 50 år – økonomer advarer om alvorlig risiko

Det har ikke været billigere for danskerne at låne penge siden slutningen af 1960erne, hvis man ser på realrenten. Stigende inflation og højere løn har hjulpet realrenten på vej ned, men der er også faldgruber ved den uhyre lave rente.

Du kan læse hele historien her.

4. Guide til forskudsopgørelsen: Coronakrisen kan påvirke din skat – sådan undgår du smæk

I dag åbner Skat for adgangen til din forskudsopgørelse for næste år. Og den er der ekstra god grund til at gå efter, hvis du vil undgå at betale restskat. Coronakrisen har nemlig medført nogle ændringer i danskernes skattefradrag, som kan udløse en uventet restskat. Den seneste årsopgørelse udløste skattesmæk til over 900.000 danskere.

Du kan læse hele historien her.

5. Apple vender på tallerken: Nu kan man selv reparere sin iPhone og Mac

Apple har i årevis tjent stort på at holde stram kontrol med reparationer. Årelangt pres og nylige krav fra den amerikanske regering betyder, at man fra næste år selv kan udskifte skærme, batterier og kameraer og dermed forlænge levetiden og mindske mængden af elektronikaffald.

Du kan læse hele historien her.