Business-update: Bankchef varsler mørke skyer i horisonten: »Vi kommer snart til at rationere vores liv«

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Ifølge John Fisker, administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank, kan fremtiden i Danmark meget vel blive markant anderledes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update her på Berlingske. Vi har taget et kig på nyhedsbilledet for at bringe dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder det seneste døgn.

Vi begynder med en dugfrisk opjustering fra medicinalkæmpen Novo Nordisk, hvorefter vi skal en tur omkring mælkepriserne, før vi når til Ringkjøbing Landbobank, hvor den administrerende direktør, John Fisker, spår om en noget mere dyster fremtid. Vi slutter som sædvanlig med fem skarpe fra Berlingske.

Novo Nordisk opjusterer forvent­ninger for 2022

Medicinalkoncernen Novo Nordisk har haft en vækst på 16 procent i første halvår, og samtidig opjusterer koncernen forventningerne for hele 2022.

Ifølge børsmeddelelsen nåede omsætningen i andet kvartal 41,2 milliarder kroner, og overskuddet af driften (ebit) nåede 18,4 milliarder kroner, hvilket er bedre end ventet af aktiemarkedet.

»Gennemsnittet af analytikere regnede inden regnskabet med, at Novo Nordisk i andet kvartal havde solgt for 41,1 milliarder kroner mod 33 milliarder kroner i samme kvartal af 2021 og tjent 18,1 milliarder kroner af driften (ebit) mod 14,8 milliarder kroner i andet kvartal af 2021,« skriver Børsen.

Novo Nordisk opjusterede sine forventninger efter første kvartal, og gentager altså kunststykket efter to kvartaler af 2022.

»Vi er meget tilfredse med salgsvæksten i første halvår af 2022. Væksten er drevet af stigende efterspørgsel efter glp1-baseret diabetesbehandling, især Ozempic,« lyder det fra topchef Lars Fruergaard Jørgensen i en kommentar til regnskabet.

Prisen på mælk falder massivt

Nu styrtdykker prisen på mælkepulver og andre mejerivarer på den toneangivende, internationale råvarebørs, Global Dairy Trade, GDT, som afholder auktioner hver anden uge. Netop offentliggjort data viser, at gennemsnitsprisen på de solgte mejerivarer er faldet yderligere 5,0 procent ved denne uges auktion.

Dermed er prisen faldet med 27 procent siden toppen i marts og befinder sig på det laveste niveau siden februar 2021, skriver erhvervsmediet Finans.

Siden marts er prisen på et ton mælkepulver faldet næsten 9.000 kroner til knap 26.000 kroner, mens et ton smør er faldet fra 52.000 kroner til til 38.000 kroner. Trods de store fald er priserne fortsat relativt høje set i en historisk kontekst.

Ifølge Finans er en væsentlig del af forklaringen på prisfaldet, at de kinesiske importører har skruet ned for deres indkøb. De er nemlig den største kundegruppe på GDT’s auktioner. Samtidig får den høje inflation en del slutforbrugere til at spænde livremmen ind og skære ned på deres indkøb af blandt andet mejerivarer og kød.

Bankdirektør med klar advarsel: Luften går af ballonen

John Fisker, administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank, advarer om, at vi snart kan komme til et punkt, hvor vi skal til at rationere vores liv i Danmark.

Det siger han i et interview med erhvervsmediet Finans i forbindelse med fremlæggelsen af det, som betegnes som »et vildt regnskab«.

For selvom det lige nu går fantastisk for de fleste, venter en fremtid lige om hjørnet, som ifølge bankdirektøren meget vel kan blive markant anderledes.

»Vi er ikke begyndt at rationere energien i Danmark. Men det kommer vi vel til, når tyskere, franskmænd og spaniere mødes med restriktioner. Det er vel kun et spørgsmål om tid, før der kommer anbefalinger om, hvordan vi skal til at rationere vores liv i Danmark,« siger John Fisker til Finans.

Han spår, at »luften går af ballonen her i 2. halvår og nok ikke mindst ind i 2023«.

Her er fem gode bud på historier fra Berlingske Business

1: Mærsk-topchef skyder tilbage mod Biden: »Det er relativt nemt at pege på de fæle udlændinge«

Mærsk erkender, at containerrederierne spiller en rolle i den stigende inflation, men topchef Søren Skou afviser også nogle af de hårdeste kritikere.

Det skriver Lasse Friis mere om her.

2: Mærsk-topchef om konsekvenserne af storpolitisk magtspil på central rute: Kan få »væsentlig indflydelse på global shipping«

Den kinesiske regering har varslet en storstilet militærøvelse i Taiwanstrædet, og det kan gå hen og få konsekvenser for verdens fragtskibe, der dagligt krydser strædet, som er et af de mest befærdede i verden. Mærsks topchef holder et vågent øje med situationen.

Lasse Friis og Emil Bo Rask fortæller mere om den sag her.

3: »Astronomisk højt« Mærsk-nøgletal er vokset 27 gange på få år – men investorer skal træde varsomt

Et centralt tal i Mærsk-regnskabet er vokset voldsomt i de seneste år. Hvis man ikke vidste bedre, kunne man tro, det ikke var den samme virksomhed, man kiggede på. Og det er på sin vis heller ikke, lyder det fra Mærsk-analytiker.

Det skriver Emil Bo Rask mere om her.

4: Det betyder rentefaldet for dine konverteringsmuligheder

For en særlig gruppe af boligejere er de seneste ugers rentefald en god nyhed, mens det for en anden gruppe er »ærgerligt«. De missede nemlig konverteringstoget, da det var mest gunstigt at stige på.

Undertegnet skriver mere om det her.

5: ECB opkøber obligationer for milliarder i Sydeuropa for at undgå gældskrise

Den Europæiske Centralbank har de seneste måneder sendt milliarder afsted mod sydeuropæiske obligationer. Opkøbene skal mindske risikoen for at sende Europa ud i endnu en gældskrise.

Læs mere af Berlingskes Kasper Schøler Fast her.

Tak, fordi du læste med. Hav en god aften.