Business-update: Bådsalget eksploderer for andet år i træk

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Der er godt gang i det danske bådsalg, samtidig med at mange flere tager fritidssejlerkort. Her et billede fra Tuborg Havn i Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til dagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

Her skal vi blandt andet forbi historien om et kæmpegods, der trods advarsler har fået udbetalt alt for mange millioner i støtte. Og samtidig berører vi både et glohedt dansk bådsalg, et lidt mindre varmt marked for handel med kryptovalutaer samt en svensk virksomhed, der udvikler elfly.

God læselyst!

Handlen med kryptovalutaer tager stort dyk

I starten af året drønede markedet for kryptovaluta derudaf med fuld fart, men nu er der tilsyneladende blevet trådt på bremsen.

I hvert fald skriver amerikanske CNBC, at handlen på børser som Kraken, Coinbase og Bitstamp er faldet med mere end 40 procent siden begyndelsen af juli.

CNBC har talt med en række analytikere, som peger på flere mulige årsager til udviklingen.

En af disse er, at Kinas regering – som i flere år har forsøgt at slå ned på industrien – i slutningen af juni beordrede et stop for handlen med kryptovaluta, fordi den var i gang med at teste sin egen digitale valuta.

Trods det relativt bratte fald i handlen med kryptovaluta ligger den dog stadig på et væsentlig højere niveau end sidste år.

Kæmpegods fik støttemillioner trods advarsler

I maj slog Rigsrevisionen fast, at det var en fejl, da godset Bregentved i efteråret 2018 fik tildelt 28 millioner kroner i støtte fra EU til produktion af svin.

Beløbet – som blev uddelt af Landbrugsstyrelsen – var nemlig fire gange større, end støtteloftet tillader.

Men DR kan nu afsløre, at medarbejdere internt i Landbrugsstyrelsen inden uddelingen af midler til Bregentved Gods forsøgte at råbe systemet op.

»Mistanke om svig,« skrev medarbejderne blandt andet i en e-mail, som DR har fået aktindsigt i.

Pengene blev udbetalt, fordi Bregentved Gods havde oprettet fire forskellige selskaber med egne cvr-numre og brugt disse til at søge fra.

Direktør for Bregentved Gruppen, Peter Amstrup-Kappel, har ikke ønsket at lade sig interviewe af DR, men han skriver i en e-mail, at der har været fuld transparens i processen.

Bådsalget eksploderer for andet år i træk

Sommeren er over os, og danskerne køber både som aldrig før.

Direktøren for Dansk Marine Center – Østjyllands største bådforretning – melder i hvert fald om heftig aktivitet i et interview med Børsen.

»Vi har ventetid. Hvis man bestiller en ny båd hos os i dag, så kan du få den ultimo næste år,« siger han.

Samtidig melder Dansk Sejlunion, at der i 2020 blev udstedt 10.000 fritidssejlerkort. Det er en fordobling i forhold til året før.

Stor investering til svenske elfly

I en hangar udenfor Göteborg er det svenske selskab Heart Aerospace i fuld gang med at udvikle et elektrisk fly, der skal være klar til brug i 2026.

Ifølge det svenske erhvervsmedie DI har selskabet nu modtaget en investering på 300 millioner svenske kroner – svarende til 220 millioner danske kroner.

Pengene kommer fra blandt andre United Airlines og kapitalfonden EQT.

»Det er en spændende dag. Det her er noget, vi har arbejdet på længe, og nu kan vi endelig dele det. Det føles meget stort,« siger Anders Forslund, som er stifter af Heart Aerospace.

Her er tre skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

»Kasi-Jesper« dropper sag mod Pandora

I en årrække har iværksætteren Jesper Laustrup Nielsen – bedre kendt som »Kasi-Jesper« – udkæmpet en kamp i Voldgiftsretten mod sin tidligere arbejdsgiver Pandora.

Så sent som i slutningen af 2020 udtalte han, at han forventede at få over en milliard kroner ud af tvisten. Men nu har Kasi-Jesper helt droppet at forfølge kravet.

Du kan læse historien her.

FOA går ind i konflikten med Nemlig.com

3F får nu støtte fra fagforbundet FOA i konflikten med onlinesupermarkedet Nemlig.com.

FOA har således varslet en sympatikonflikt mod Nemlig.coms vognmænd, som har ansatte, der kører varer ud fra Nemlig.com.

Den historie kan du læse her.

Danske virksomheder fanget i Bidens nye krav

USAs præsident, Joe Biden, har sendt en lang ønskeliste til sine ministerier og styrelser med ønske om omfattende indgreb i amerikansk økonomi, der skal sikre mere konkurrence.

Det har længe været et ønske fra Demokraternes venstrefløj, for fortællingen om erhvervslivets grådighed spiller en afgørende rolle i synet på USAs økonomi.

Flere danske virksomheder blev fanget i virakken, skriver Berlingske-redaktør Ulrik Harald Bie i denne analyse.