Business-update: Apple vil betale 365 millioner kroner i erstatning til utilfredse kunder

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

En enkelt lille krumme, der sniger sig ind under tastaturet, kan være ødelæggende for hele computeren – i hvert fald, hvis man erhvervede sig en Macbook fra Apple. Nu kan utilfredse kunder få erstatning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til dagens Business-update.

Vi har samlet de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du ikke behøver at lede længe efter dem, men blot kan nyde sommervarmen eller eventuelt et lille skyggespot, mens du ser en hæsblæsende Tour-etape,

Dagens update kommer vidt omkring. Elon Musk sælger ud, der er lidt om gas, lidt om SAS, og så er der erstatning til utilfredse Apple-kunder.

Men vi starter hos vores blå og gule nabo.

Det svenske boligmarked lider under den stigende rente

Det svenske boligmarked er under massivt pres på grund af den stigende rente. På blot en måned – fra maj til juni – er en lejlighed i Stockholm blevet 4,7 procent billigere, og alene i de første to uger af juli er priserne faldet med yderligere 3,7 procent.

Det skriver Børsen.

»Nedturen har indtil videre været hurtigere og større, end vi havde forventet. Hovedårsagen er større og hurtigere rentestigninger end forventet. Forbrugertilliden er tæt på et rekordlavt niveau, og priserne er faldet i overensstemmelse med forbrugernes dramatisk forringede forventninger til boligpriserne,« skriver analytiker Gustav Helgesson fra Nordea til avisen.

I Danmark er lån præget af en stor renterisiko, i modsætning til Sverige. Derfor har rentestigninger også stor betydning for det svenske boligmarked. Bankernes boliglånsrenter stiger i takt med, at Riksbanken hæver deres styrende rente.

Apple betaler erstatning til kunder for udueligt produkt

Apple har indvilget i at betale 365 millioner kroner til utilfredse kunder.

En række utilfredse kunder anlagde et fælles søgsmål mod Apple på grund af overfølsomme tastaturer, der kunne blive sat ud af spillet, hvis bare en enkelt lille brødkrumme sneg sig under tastaturets overflade. For hvis blot et bogstav er ubrugeligt, blivr dt svært at formulr sig korrkt.

Tastaturet blev introduceret i 2015 i en stribe nye MacBooks. Det skulle være en nyskabelse, der både gjorde tasterne en smule tyndere, samtidig med at den tilfredsstillende tastelyd blev bibeholdt, skriver Finans.

Men hurtigt begyndte kunder at klage over tastaturet, der stoppede med at fungere, og over, at de, efter udløbet af de to års garanti, selv skulle betale for en dyr reparation. Apple forsøgte ad flere omgange at forbedre tastaturet eller imødekomme kundernes kritik ved for eksempel at forlænge garantien på tastaturet med to år ekstra.

Men den gik ikke, og nu skal Apple betale et trecifret millionbeløb i erstatning til de kunder, der henvender sig. Forliget er dog kun indgået i syv stater i USA – hvilket også betyder, det kun er der, man kan søge om pengene.

I forbindelse med lanceringen af endnu en ny model af Macbook i 2020 udfasede Apple det udskældte tastatur.

Tesla gav Bitcoin det blå stempel – nu sælger Musk ud

Tesla har solgt en signifikant del af sine Bitcoin – en investering, der ellers var med til at legitimere verdens største elektroniske valuta. Det skriver Bloomberg.

Virksomheden har konverteret omtrent 75 procent af sin bitcoinbeholdning til papirpenge i slutningen af juni og tilføjet 936 millioner dollar i kontanter til sin balance, fremgår det af Teslas aktionærbrev om indtjening i andet kvartal.

Ifølge Elon Musk, administrerende direktør og stifter, sker det på grund af usikkerhed om covid-19-nedlukninger i Kina, og det skal derfor ikke »opfattes som en dom over bitcoin«.

Tesla afslørede i februar sidste år, at man havde investeret 1,5 milliarder dollar i Bitcoin. Elon Musk har været en meget ivrig fortal for kryptovaluta.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Ny aftale udløser åben krig mellem fagforeninger i SAS – og det hele kan gentage sig snart

Før blækket er tørt på aftalen mellem SAS og piloterne, står de næste udfordringer klar i rækken for det kriseramte selskab. En åben krig er brudt ud mellem fagforeninger, hvor Dansk Metal beskyldes for at have en »vanvittig« plan. Kabinepersonalets overenskomst skal på plads inden for få måneder, men tilliden til SAS-ledelsen »er på et nulpunkt«. Samtidig er en lang række af kravene til ledelsen de samme som dem, der udløste piloternes strejke.

Læs historien fra Jonathan Lundgren Larsen her.

2. Putins magtspil: Gassen flyder igen, men dramaet er langtfra overstået

Europa åndede lettet op, da Rusland åbnede for gashanerne torsdag morgen. Men det er en stakket frist, lyder det fra en tidligere amerikansk ambassadør i EU.

Læs historien fra Emil Bo Rask her.

3. Der skal spares markant på gassen, og 50 virksomheder står først for skud: »Alle er klar over alvoren«

EU-Kommissionen har fremlagt en plan, der skal få alle medlemslande til at reducere gasforbruget med 15 procent for at have nok til den kolde vinter. I Danmark er 50 virksomheder udpeget til at være de første, som må undvære, men EU opfordrer alle til at skære ned på forbruget.

Læs historien fra Sebastian Persson her.

4. Søren Pape ved godt, det er en upopulær holdning – alligevel tvinger principper og en central bekymring ham til at angribe regeringen: »Helt grotesk«

Selvom et flertal af danskerne ønsker at bevare retten til tidlig tilbagetrækning efter næste folketingsvalg, tøver formanden for De Konservative ikke med at kritisere ordningen. Søren Pape Poulsen mener nemlig, at Arne-pensionen er både »grotesk« og »uretfærdig«. Og så er han bekymret for særligt én konsekvens af regeringens retorik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder det »sludder«.

Læs historien fra Adam Geil og Kalle Kehlet her.

5. Mads Faurholt har skabt en fantastisk fortælling om sig selv – nu slår den revner

Han står bag en lang række internationale succesfirmaer, har støtte fra Goldman Sachs og investerer sammen med prominente erhvervsfolk. Det er i hvert fald den historie, som iværksætteren Mads Faurholt har præsenteret for omverdenen i otte år. Det er ikke alle, der kan genkende den.

Læs historien fra Nicolaj Vorre, Michael Alsen og Julie Schneider her.