Business-update: Ansatte bliver flyttet til weekendvagter for at udnytte de lave elpriser

Elpriser, boligskatter, gas og lidt mere gas. Det er blandt emnerne i dagens Business-update. Historierne er udvalgt af dagens update-redaktør, Anna Sofie Harboe Andersen.

For at udnytte de dage, hvor energipriserne er lavest, har virksomheden Genan Viborg indført weekendarbejde. Arkivfoto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag, kære læser. Velkommen til dagens Business-update, som giver et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Jeg har fået æren af at være dagens update-redaktør og dermed præsentere de fire skarpeste historier fra nyhedsstrømmen denne septembereftermiddag.

Vi skal forbi elpriser, boligskatter, gas, inflation og lidt mere gas. Det lyder måske som noget, du har hørt før. Ikke desto mindre er det de vigtigste dagsordener igen i dag.

Husk også, at der i aften er partilederdebat om inflationen på TV 2 News klokken 19.53. Vi følger selvfølgelig også debatten med en liveblog her på Berlingske.

God læselyst!

#1 Prisen på omstridt gasledning bliver markant dyrere: »Det er statsstøtte til en enkelt virksomhed«

Prisen på den gasledning, som regeringen vil anlægge mellem Sydsjælland og Lolland-Falster, bliver markant dyrere. Hele 409 millioner kroner er prisen steget, fremgår det af en redegørelse, der er givet til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget fredag, skriver TV 2 Øst.

Gasledningen tilgodeser landets næststørste CO₂-udleder, sukkerfabrikken Nordic Sugar, skriver Frihedsbrevet, som også tidligere har afdækket, at Nordic Sugar har kørt tæt parløb med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, før gasledningen blev en realitet.

Den nye prisstigning betyder, at den samlede regning for gasledningen på nuværende tidspunkt forventes at lande på 1,455 milliarder kroner. Det er tæt på 800 millioner kroner dyrere, end da regeringen 1. februar 2021 præsenterede gasledningen.

»Jeg synes, det var en dårlig idé til at begynde med, og nu er det blevet decideret skørt. Det er statsstøtte til en enkelt virksomhed,« lyder det fra Rasmus Helveg Petersen, som er Radikale Venstres klima- og energiordfører, til Frihedsbrevet.

Både Frihedsbrevet og TV 2 Øst beskriver, at gasledningen er sat i verden for at sikre energiforsyning og arbejdspladser til Nordic Sugar.

»Jeg synes faktisk, det er ret uretfærdigt, at samfundet skal betale halvanden milliard til en virksomhed, så de kan blive ved med at forurene,« lyder det også fra Rasmus Helveg Petersen til TV 2.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skriver i et svar til Frihedsbrevet, at gasledningen bliver dyrere som følge af stigende renter og inflation.

#2 Boligskatterne står over for en revolution, men de fleste boligejere ved det ikke

Fra 2024 bliver boligskatterne ændret, og det får konsekvenser for boligejerne. Det betyder, at du skal betale skat af din bolig på en ny måde.

Men tre ud af fire boligejere aner enten ikke, hvornår de nye boligskatter træder i kraft, ellers svarer de forkert. Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Arbejdernes Landsbank, skriver Børsen.

»Det er en reform, der kan få stor betydning for mange, og det gælder både boligkøbere og boligsælgere. Der vil det nok være fornuftigt at være lidt mere opmærksom på, at det er 1. januar 2024, tingene for alvor ændrer sig,« siger Lisette Rosenbeck Christensen, seniorøkonom i Arbejdernes Landsbank, til Børsen.

Arbejdernes Landsbank vurderer, at det kan udløse dårlige købs- og salgsbeslutninger.

På Berlingske har vores journalist Povl Dengsøe lavet en beregner, så du selv kan beregne din fremtidige ejendomsskat. Find den her.

#3 Tyskland nationaliserer den største gasimportør for at afværge forsyningskrise

Tyskland har indvilget i at nationalisere sin største gasimportør, Uniper, for at afværge en krise, mens man kæmper mod energimangel som følge af Ruslands invasion af Ukraine, skriver The Guardian.

Unpier var blevet kontrolleret af det finske statsejede energiselskab Fortum, som har meldt ud, at den tyske stat vil købe deres aktier for 500 millioner euro, som giver staten en ejerandel på 98,5 procent.

#4 Genan-ansatte må arbejde i weekender for at udnytte de lave elpriser

Verdens største fuldautomatiske genbrugsvirksomhed for brugte bildæk, Genan i Viborg, har lavet om i vagtplanen for de ansatte.

For at udnytte de lavere elpriser, der typisk er lørdag og søndag, har de indført weekendarbejde og fri om mandagen. Det skriver Finans.

Virksomheden har de seneste år oplevet op mod en tidobling af elprisen.

»I august har vi typisk energiomkostninger for 6,5 millioner kroner. I år var regningen ti millioner kroner højere. Altså bare i august,« siger Poul Steen Rasmussen, som er administrerende direktør i Genan, til Finans.

Tre uundværlige fra Berlingske Business:

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du skal læse.

A: Nationalbanken forventer prishug: Så meget bliver der skåret af friværdien på et gennemsnitligt hus

På landsplan er der ifølge Danmarks Nationalbank udsigt til, at huspriserne vil falde i både 2023 og 2024. Det fremgår af den netop offentliggjorte prognose for dansk økonomi. Nordea har beregnet, hvad det vil betyde for friværdien for en typisk husejer.

Læs vores privatøkonomiske journalist Louise Kastbergs historier her.

B: For første gang i fire år: Nu sætter tidligere topchef ord på hvidvasksag

Tidligere topchef Thomas Borgen i Danske Bank er stævnet af vrede investorer, der kræver milliarder i erstatning. I dag begynder sagen i Lyngby.

Læs Michael Lunds og Julie Schneiders historie her.

C: Nationalbanken tredobler inflationsskøn – og kalder på markant stramning af finanspolitikken

De offentlige udgifter skal reduceres markant for at få bugt med inflationen. Det anbefaler Nationalbanken i forbindelse med sine udsigter for dansk økonomi. Få her en kort gennemgang af Nationalbankens analyse, som økonomer kalder dyster, men realistisk.

Læs Emil Bo Rasks historie her.

Dagens skæve:

Der er dårlige nyheder for Facebook-stifter og topchef Mark Zuckerberg. Han er nemlig kun halvt så rig nu, som han var sidste år. Det har vi også skrevet om i dag på Berlingske.

71 milliarder dollar eller 529 milliarder kroner er hans personlige formue barberet ned med i år.

Det betyder, at han nu »kun« er nummer 20 på listen over verdens rigeste. Nok stadig en plads de fleste af os ville være tilfredse med.

Med venlig hilsen

Anna Sofie Harboe Andersen, dagens update-redaktør.

Jeg ønsker jer en rigtig god eftermiddag!