Business-update: Anklager vil sende tidligere Hummel-topchef i fængsel

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Tidligere Hummel-topchef Søren Schriver blev i 2017 bortvist og politianmeldt af Stadil-familien, der ejer Hummel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-update, som også i dag giver indblik i de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

I dag skal vi blandt forbi nyheden om, at Østjyllands Politi har valgt at rejse tiltale mod tidligere Hummel-topchef Søren Schriver. Vi starter dog med at se nærmere på en historie fra Børsen, der har talt med Sydbanks topchef, Karen Frøsig.

Bankdirektør ser skeptisk på Simon Kollerups Facebook-udbrud

Sydbanks administrerende direktør, Karen Frøsig, mener, at der mangler saglighed i debatten, når erhvervsminister Simon Kollerup (S) vælger at benytte Facebook til at meddele bankerne sine ønsker til de fortsatte negative renteniveauer på danskerne indlånskonti.

Det skriver Børsen, der har talt med Karen Frøsig i anledning af bankens regnskab for første kvartal.

Karen Frøsig er ikke begejstret for, at Simon Kollerup tirsdag valgte at skrive på Facebook, at »grænsen er nået« for negative renter til kundernes indlånskonti.

»For det første er jeg ikke en ivrig Facebook-tilhænger, så derfor kunne jeg rigtig godt tænke mig, at udmeldingerne kom i en mere saglig og organiseret form. Facebook inspirerer til, at man skriver med store bogstaver og laver alle de der små smileys. Jeg synes, det er svært at forholde sig til budskaber på Facebook,« siger Karen Frøsig til Børsen.

Bankdirektøren konstaterer desuden, at de negative renter skyldes den pengepolitik, som Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank, ECB, fører.

Nu kan boligejere snart betale deres »usynlige gæld«

Lørdag den 1. maj bliver der åbnet for, at landets boligejere kan betale deres indefrosne grundskyld, skriver Finans.

Den indefrosne grundskyld har betydet, at en del af de danske boligejere i de seneste år har opbygget en gæld til deres kommune uden at være klar over det.

Gælden er opstået, fordi en eventuel stigning i grundskylden er blevet indefrosset automatisk i de seneste år. Den indefrosne grundskyld skal betales, når man sælger sin bolig, men fra den 1. maj bliver ordningen frivillig, og dermed bliver det muligt at træde ud af ordningen og samtidig betale sin indefrosne grundskyld nu i stedet for ved et salg.

»Jeg er ikke nogen stor tilhænger af ordningen med automatisk indefrysning, fordi det gør gælden usynlig. Mange boligejere får sig en slem overraskelse den dag, de sælger deres bolig, fordi de ikke er klar over gældens eksistens. Hvis man havde gjort indefrysning betinget af en ansøgning, ville kun meget få have gjort brug af muligheden,« lyder vurderingen fra Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i BDO, ifølge Finans.

En eventuel stigning i grundskylden på mere end 200 kroner pr. år for hver ejendom og ejer er siden 2018 blevet indefrosset. Ifølge Finans Danmark var der samlet set indefrosset grundskyld for cirk. 3,5 milliarder kroner ved udgangen af 2020, hvilket svarer til 3.600 kroner pr. berørt boligejer.

Anklager vil sende tidligere Hummel-topchef i fængsel

Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi har rejst tiltale mod den tidligere Hummel-topchef Søren Schriver, der i 2017 blev bortvist og politianmeldt af Stadil-familien, der ejer Hummel.

Det skriver Børsen, som har fået aktindsigt i sagens anklageskrift.

Anklagen lyder, at Søren Schriver har været involveret i såkaldt returkommission gennem et tyrkisk selskab, at han har forsøgt at begå groft bedrageri gennem en planlagt ejendomshandel i Tyrkiet, og at han har begået bedrageri ved at afholde et fødselsdagsarrangement til 27.400 kroner på Hummels regning.

Søren Schriver ønsker ikke at kommentere anklageskriftet, men henviser til et opslag på LinkedIn, hvor han fastholder sin uskyld og erklærer sig overrasket over, at der nu er rejst tiltale i sagen.

»Jeg har sammen med min advokat drøftet denne sag meget grundigt i gennem, og vi har begge mere end svært ved at se, hvor der skulle være sket lovovertrædelser, ligesom det står meget uklart i tiltalen, hvad mit motiv skulle være,« skriver Søren Schriver.

I opslaget fastslår Søren Schriver desuden, at han ikke ønsker at kommentere sagen yderligere over for pressen, da han »vil føre sagen ved domstolene og ikke i pressen«

»Jeg ser frem til, at sagen nu bliver berammet, så den kan finde sin afslutning. Jeg har stor tillid til det danske retssystem, og jeg har sammen med min advokat en klar forventning om, at der skal og vil ske frikendelse for disse anklager,« skriver Søren Schriver.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Simon Kollerup har ikke helt forstået det med negative renter. Men det har Nationalbanken heller ikke

Erhvervsminister Simon Kollerup raser over bankernes negative renter på danskernes opsparing, mens Nationalbanken mener, at det er en helt naturlig konsekvens af den negative pengepolitiske rente. Kollerup mangler lidt forståelse for, hvor de negative renter stammer fra. Men Nationalbanken mangler afgrundsdyb forståelse for, hvilke konsekvenser negative renter har for samfundsøkonomien og den måde, vi opfører os på. Det sidste er værre end det første, skriver Ulrik Harald Bie i en kommentar.

Læs hele kommentaren fra Berlingskes økonomiske redaktør her.

2. Danske Bank-topchef: Jeg er meget ked af, at erhvervsministeren kalder bankerne for grådige – husk fordelene for boligejere

Det er nødvendigt, at flere danskere skal betale for at have penge i banken for at forblive konkurrencedygtig, og samtidig er det værd at huske på, at danske boligejere nyder godt af de lave renter. Sådan lyder det fra Danske Banks nye topchef og Finans Danmark-formand Carsten Egeriis, efter at bankerne er blevet mødt med hård kritik af erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Læs hele historien her.

3. Guide: Her er fem veje uden om minusrenterne i banken

Se fem alternativer til at betale negative renter på din opsparing. Den mest oplagte løsning, at hæve sine penge og lægge dem i en bankboks, er ikke så ligetil.

Læs guiden her.

4. Sidste udkald for at ændre på dit boliglån: Her er forventningerne til de nye renter

Selvom rentepilen peger op i øjeblikket, spår realkreditgigant, at de tusinder af boligejere, der skal have ny rente på deres flekslån 1. juli, kommer til at slippe billigere. Overvejer man at ændre på sit lån eller skifte til et andet, er det også nu, man skal slå til.

Læs historien her.

5. Eksperter slår alarm: Bankernes minusrenter lokker danskere til at gamble

Bankernes minusrenter har pustet til danskernes lyst til at investere på et tidspunkt, hvor aktiemarkedet er rødglødende. »Jeg kan godt være nervøs for, at nogen går ind i markedet, fordi de har hørt, at aktier udelukkende stiger og stiger,« siger kontorchef i Finanstilsynet.

Læs historien her.