Business-update: Aarhusiansk brilleselskab solgt til fransk luksusgigant

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Den franske luksusgigant Kering, der blandt andet ejer Gucci, køber det aarhusianske brillemærke Lindberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bobby Yip/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til denne fredags Business-update, som giver et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

I dagens overblik skal vi blandt andet høre om, hvorfor den nye deltavariant ifølge den amerikanske centralbank udgør en stigende trussel mod verdensøkonomien, og om væksten i de danske boligpriser. Men først til en dansk brillevirksomhed, der er solgt for det, som ligner et meget stort beløb.

Danske luksusbriller solgt til fransk gigant

Den danske familievirksomhed Lindberg, der siden 1986 har solgt specialdesignede brillestel, er blevet solgt til den franske luksuskoncern Kering Eyewear, der er en del af lukuskoncernen Kering, som ejer blandt andet Gucci, Saint Laurent og Bottega Veneta. Det skriver Finans.

Lindberg holder til i Aarhus-forstanden Åbyhøj og er verdenskendt for sine briller, som selskabet selv både producerer og sælger.

Præcis hvor, meget brillekæden er blevet handlet for, er fortsat uvist, men for Henrik Lindberg, der er ejer og stifter, har det vigtigste heller ikke været pengene. Han fylder 67 år næste sommer og har valgt at trække sig fra driften i Lindberg, som han ejer sammen med sin søster, Pernilla Lindberg.

»Ingen af vores børn har interesse i at drive Lindberg videre. De er heller ikke så gamle, så det skal de ikke stå med. Det er en stor mundfuld at drive en virksomhed, der både dækker over design, produktion og salg direkte til kunderne. Den tid, hvor familieejede virksomheder automatisk går videre, er nok forbi, og derfor er jeg også enormt stolt og glad for den løsning, vi har fundet,« siger Henrik Lindberg til Finans.

Lindberg blev stiftet af søskendeparrets far, Poul-Jørn Lindberg, i 1986. Han stod gennem en længere årrække i spidsen for familievirksomheden, indtil anden generation tog over.

Lindberg beskæftiger flere end 750 medarbejdere og sælger sine luksusbriller i mere end 100 lande.

Dansk boligprishop er i europæisk top

Boligpriserne i hele EU buldrer afsted, og de danske priser er blandt dem, som stiger allermest. Det viser den seneste »euroindikator« fra EUs statistiske kontor, Eurostat, skriver Børsen.

Tallene viser, at boligpriserne i EU i de første tre måneder af 2021 steg med godt seks procent i forhold til priserne i første kvartal sidste år. Det er den kraftigste stigning siden tredje kvartal 2007, og kommer endda efter en vækst i boligpriserne på 5,8 procent i fjerde kvartal 2020.

Den kraftigste vækst i boligpriserne var i Luxembourg, hvor priserne i gennemsnit på årsplan steg med 17,0 procent, mens Danmark indtager andenpladsen med en vækst i boligpriserne på 15,3 procent, fulgt af Litauen med en vækst på 12 procent.

Eneste EU-land, hvor boligpriserne faldt, var Cypern, hvor værdien af den gennemsnitlige bolig faldt med 5,8 procent

Amerikansk centralbank advarer om deltavariant og for få vaccinationer

En topembedsmand fra den amerikanske centralbank advarer om, at den nye deltavariant og den lave grad af vaccinationer i dele af verden kan blive en trussel mod genopretning af verdensøkonomien.

»Jeg tror, at en af de største risici mod den globale vækst er, at vi for tidligt erklærer sejr over corona,« siger Mary Daly, direktør for den amerikanske centralbank i San Francisco, i et interview med Financial Times.

Hun peger blandt andet på de udfordringer, der lige nu er med at kontrollere smitten i Japan og i andre lande. Flere steder mangler store dele af befolkningerne fortsat at blive vaccineret.

»Hvis den globale økonomi ikke kan få en højere grad af vaccinationer og virkelig få lagt corona bag sig, vil det blive ved med at give modvind til den amerikanske økonomi,« siger hun.

Her får du fem skarpe bud på nyheder fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1. Bøfkæde taber sag: Arbejdsretten erklærer 3F-konflikt lovlig

Det er lovligt, når fagbevægelsen iværksætter hovedkonflikt under tvangsnedlukninger med konsekvensen, at virksomhederne er afskåret fra lønkompensation. Det står klart, efter at  Arbejdsretten fredag er kommet med sin afgørelse i sagen mellem fagforbundet 3F og Jensens Bøfhus.

Læs mere her.

2. Jysk energikæmpe kaster sig ud i fiberkrig på Sjælland og Fyn

Norlys, som ejer landets største fibernet til lynhurtige internetforbindelser og står bag Stofa og Boxer, storsatser nu uden for sit eget område og vil nå ud til en kvart million adresser på Sjælland og Fyn inden udgangen af 2023.

Læs mere her.

3. Nu bliver der sat flere boliger til salg: Her presser det ejerlejligheder ned i pris

Der bliver nu sat flere huse og ejerlejligheder til salg, viser nye tal fra Finans Danmark. Det er godt nyt for køberne, for nogle steder presser det priserne.

Læs mere her.

4. Ny bilgigant sætter strøm til milliardambitionerne

Stellantis, som er fusionen mellem Fiat Chrysler og PSA, skyder 223 milliarder kroner i at komme op i gear på elbilmarkedet. Fem nye batterifabrikker skal bringe Stellantis tættere på Tesla.

Læs mere her.

5. Trustpilot har fået nok – bandlyser aarhusianske webshopbagmænd for systematisk misbrug

Falske anmeldelser, usædvanlige svarrater og gentagne forsøg på at få fjernet kritik. Efter en større undersøgelse af 36 domæner har Trustpilot fået nok og bandlyst webshopejerne Mark Haugaard og Halfdan Harring bag brands som Myposture, Mymuscle og Gigabutik. Selv afviser de pure kritikken gennem deres advokat.

Læs mere her.