Business-overblikket: Boligmarkedet er ved at vågne op til en ny virkelighed

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Boligskat, ejerlejligheder, Nordhavn, byggeplads, Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Godmorgen, her har du ugens sidste nyhedsoverblik fra erhvervsverdenen.

1
Flere opgiver at sælge deres lejlighed

Næsten hver fjerde sælger i København må hive lejligheden af markedet, og opgiver at få den solgt, skriver Børsen.

De har alt høje forventninger til, hvilken pris de kan få, siger mægler og køberrådgiver.

Flere kilder siger til avisen, at markedet er ved at vågne op til en ny virkelighed.

Knap hver fjerde lejlighed i København er således blevet taget af markedet igen i første halvår i 2019, fordi den ikke blev solgt. Til sammenligning var det 18 pct. i samme periode sidste år. Det viser tal for første halvår fra portalen Boligsiden.

Ejendomsmægler Jesper Nielsen, der er indehaver af otte ejendomsmæglerbutikker, siger, at sælgernes forventninger til prisen langt fra stemmer overens med de vilkår, der er på markedet nu.

»De nye låneregler fra starten af 2018 og den kommende boligskattereform påvirker markedet i København og gør, at efterspørgslen ikke er så stor længere. Det er blevet sværere at låne, men mange sælgere forventer alligevel samme priser, som de har gjort over de seneste to-tre år og har svært ved at anerkende betydningen af de nye markedsvilkår,« siger han.

Han peger på, at sælgerne i mange tilfælde ikke kan få det de forvener, og det er med til at presse markedet.

Stigningen i antallet af lejligheder, der bliver taget af markedet, har nu nået det højeste niveau, siden boligmarkedet var ramt af efterdønningerne efter finanskrisen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Ukraines ekspræsident kædes sammen med Danske Bank

Ukraines ekspræsident, Viktor Janukovitj, brugte Danske Bank i Estland til at sende stjålne penge ud af landet. Det fremgår af en ny bog om Danske Bank-skandalen, skriver Berlingske. Janukovitj ville tage penge med sig, da han flygtede fra oprøret i Ukraine i 2014.

I vinteren 2014 fyldte titusinder af rasende ukrainere gaderne i hovedstaden Kiev i protest mod landets enerådige og korrupte præsident Viktor Janukovitj. Samtidig var præsidenten og en kreds af hans nære allierede i fuld gang med at tømme landets slunkne statskasse for milliarder af kroner gennem forskellige avancerede former for svindel og bedrageri.

Og mens Janukovitj måtte flygte fra folkemasserne i en helikopter, blev de mange stjålne penge hvidvasket og gemt af vejen via en lang række forskellige bankkonti tilhørende stråmandsselskaber verden over. Og den dag i dag er de ukrainske myndigheder fortsat i gang med at opspore pengene.

I bogen »Beskidte milliarder«, skrevet af Berlingske-journalisterne Michael Lund, Eva Jung og Simon Bendtsen, viser nye oplysninger tyder på, at den ukrainske eks-præsident og hans allierede angiveligt blandt andet benyttede selskaber med konti i den efterhånden velkendt filial, som Danske Bank havde i Estland.

Til Finans.dk siger Philippe Vollot, Danske Bank nye chef for overholdelse af love og regler, at banken kom alt for sent i gang med at bekrige kriminelle og terrorister.  Danske Banks forsvar i hvidvasksagen var for svagt, og en stribe mangler i bankens styring og kontrolsystemer gjorde det muligt at misbruge Danske Banks filial i Estland, vurderer Philippe Vollot.

3
Der mangler kvindelige ledere i landets banker

En opgørelse over landets seks største banker viser, at ingen af dem når i mål med deres egne køns-målsætninger. Kun på laveste ledelsesniveau nærmer bankerne sig en ligelig kønsfordeling, skriver Børsen.

Det gælder blandt andet i Nykredit. Her er der 43 pct. kvinder i det laveste ledelsesniveau mod 20 pct. i det øverste, som i de ledere, der rapporterer direkte til topledelsen).

»Nej, det er ikke tilfredsstillende, som det er nu. Vi kan, skal og vil gøre det bedre. Vi kan se, at der ikke er grund til at lade være. Det giver ikke mening at gøre andet, end at udnytte alt det talent vi har,« lyder det fra HR- og kommunikationsdirektør i Nykredit, Trine Ahrenkiel.

Nordea har samlet en overvægt af kvinder blandt sine ca. 30.000 ansatte, men når det handler om stillinger med ansvaret for andre ansatte, daler fordelingen til 39 pct. kvinder

I Danske Bank er der ansat lige mange mænd og kvinder, men der er ingen kvinder i direktionen, og den samlede fordeling af lederstillinger er 37 pct. kvinder til 63 pct. mænd.

Begge steder arbejder man på at rette op på balancen, bedyres det.

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

  • Vestas aktien blev trykket godt og grundigt i går, hvor den faldt med 6,22 pct. Nedturen skyldes investorskuffelse over, at et salg af en vindparker i Rumænien og den medfølgende ekstraordinære indtægt allerede var indeholdt i årets forventninger. Det viser, at den underliggende indtjeningsevne er lidt ringere end investorerne havde forventet. Var gårsdagens nedtur, trods alt, en overreaktion?

  • Aktiebarometeret står igen på »sol«. Stigninger torsdag i Europa, som blev fulgt op af ditto i USA, forplanter sig her til morgen også til Asien, og dagens danske aktiehandel vil formentlig også indledes med et beskedent plus.

  • FCK kvalificerede sig igen til EL gruppespillet på trods af et 0-1 nederlag ude mod Riga. Kurseffekten vil dog nok være moderat. Efter 3-1 hjemme, var det forventet, at FCK ville gå videre. Efter at Røde Stjerne Beograd slukkede FCKs CL drømme, nedjusterede Parken indtjeningsforventningerne. Det gav en større kursnedtur. I dag sker der formentlig mindre

Det sker på aktiemarkederne:

Nikkei 225 1,2 pct.
Hongkongs Hang Seng 0,7 pct.
China Shanghai Composite 0,4pct.
Sydkoreas Kospi 1,7 pct.
Sydney ASX 200 1,4 pct.