Business-overblik: Vrede lejere: »Skruppelløs« akademikerpensionskasse bruger Blackstonemetoder

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I en ejendom på Amager er beboerne utilfredse med pensionskassen, der ejer ejendommen, som kritiseres for at bruge Blackstonemetoder. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen. Så blev det mandag, og lågen til 9. decembers business-overblik åbnes her:

I dagens overblik kan du bl.a. læse, hvordan landets største virksomheder vil have øremærket barselsorlov til mænd, som det beskrives i Berlingske. Derudover skal vi forbi Finans, der fortæller, hvordan en række kommuner nord for København sidder tungt på pensionsformuerne. Så runder vi Børsen, som fortæller, at Betsafe forlader Danmark, men inden da begynder vi i Politiken, hvor man kan læse om en strid på Amager, hvor en dansk pensionskasse sammenlignes med den amerikanske kapitalfond Blackstone.

God læselyst.

1
Ingeniører på Amager kritiserer pensionskasse for at bruge Blackstonemetoder

De sidste uger har Berlingske beskrevet, hvordan Blackstones adfærd i det københavnske boligmarked har vakt harme, og søndag kunne man i Politiken læse, at flere københavnere mener, at det langtfra kun er den amerikanske kapitalfond, der bruger hårdhændede metoder, når det gælder boligmarkedet og lovparagraf 5, stk. 2 i boligloven. Det gør danske pensionskasser nemlig også.

Anders Lau og Peter Schøller Rasmussen, der begge er beboere i en næsten 100 år gammel bebyggelse på Store Møllevej på Amager, mener nemlig, at deres pensionskasse, P+, er lige så slemme og »skruppelløse« som Blackstone.

Lejerne i de 216 lejligheder, som bebyggelsen huser, har nemlig fået at vide, at de kan forvente huslejestigninger på mellem 700 og 1.500 kroner om måneden. Årsagen skal blandt andet findes i et nyt varmesystem samt opførelsen af adskillige taglejligheder.

Og det vækker vrede hos beboerne, der føler sig skidt behandlet af deres pensionskasse.

»Men hidtil har der ikke været meget fokus på pensionskasserne, som de fleste opfatter som pæne forvaltere af vores allesammens penge. Situationen er bare, at alle store ejendomsudlejere skeler til Blackstones metoder og opfører sig på samme måde«, siger Anders Lau til Politiken.

Selv afviser P+ kritikken, selv om Søren Kolbye Sørensen, administrerende direktør hos P+, erkender, at dialogen med beboerne ikke har været god.

2
Dansk erhvervsliv: Vi vil have øremærket barsel til mænd

I dagens udgave af Berlingske kan man læse, at landets største virksomheder vil have øremærket barselsorlov til mænd. Det er første gang nogensinde, at Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri, lægger op til, at det skal være staten og arbejdsmarkedets parter, som skal diktere det.

Det er den nyligt tiltrådte direktør Lars Sandahl Sørensen, som vil have flere kvinder til at vælge et job i den private sektor og stryge til tops i dansk erhvervsliv. Han vil  have udviklingen vendt, da kvinder i dag tager 90 pct. af barselsorloven.

»Vi går simpelthen glip af alt for mange talenter, som udviklingen er i dag. Det er der ikke nogen nemme løsninger på, men øremærket barsel er et greb, jeg ser positivt på, fordi jeg kan se, at det virker. Man kan se, at i lande som Sverige og Norge, hvor de har haft det længe, har det haft en god effekt,« siger DI-topchefen til Berlingske.

3
Nordsjællandske kommuner sider tungt på pensionsformuerne

Selv om indbetalingerne stiger kraftigt i mange arbejdsmarkedspensionsselskaber, så er der ikke rokket ved de store pensionskommuner nord for København, lyder det i Finans.

Siden 2014 er pensionsformuen vokset hurtigst blandt personer med videregående uddannelse og faglærte – deres pensionsformue er steget med omkring 13 pct. til og med 2018. Alligevel viser en ny opgørelse fra Forsikring & Pension ifølge Finans, at der ikke er rokket ved, hvor de største pensionsformuer holder til.

Det er således i kommunerne Rudersdal, Gentofte, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Allerød, Dragør, Christiansø, Fredensborg og Egedel, at pensionsformuen er størst.

Allerstørst er den i Rudersdal, hvor en gennemsnitlig pension for 25-64-årige med en positiv formue i slutningen af 2018 var på 1.694.159 kr., fremgår det i Finans.

Omvendt er pensionsopsparingen mindst i Ishøj, København og Læsø. I Ishøj var det tilsvarende tal 612.692 kr.

4
Betsafe vinker farvel til Danmark oven på finanslov

I dagens udgave af Børsen finder man desuden historien om spillesitet Betsafe.dk, som lukker og slukker for gambling i Danmark. Det sker som en direkte konsekvens af finansloven, som blev præsenteret i sidste uge.

Regeringen og dens støttepartier blev nemlig enige om, at der skal 150 mio. kr. mere i statskassen ved at skrue op for afgiften på gambling. Derfor leverer Betsafe nu sin licens tilbage til Spillemyndigheden, lyder det.

»Danmark har været et af de bedst regulerede lande at drive forretning i. Der er blevet stillet krav til licenshaverne, men det har været forudsigeligt og til at arbejde med. Men det kan vi ikke sige længere, nu hvor spilleafgiften bliver sat så kraftigt i vejret,« siger Ronni Hartvig, salgsdirektør i den globale spillegigant Betsson, der ejer Betsafe, til Børsen.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden leverer her sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

 • Det kan gå hen og blive en yderst interessant uge med store begivenheder på den politiske front og ikke mindst på centralbankfronten. Ugen byder nemlig på flere interessante centralbankmøder (Fed og ECB) og parlamentsvalg i Storbritannien på torsdag. Sidste uge sluttede med kraftige stigninger på de globale markeder efter en svag start på ugen, bl.a. løftet af en amerikansk arbejdsmarkedsrapport, der løftede renter og aktier. Det er vigtigt for, at aktier holder niveauet i den kommende uge, at centralbankerne fortsat viser deres velvilje til at holde fast i en lempelig pengepolitik, og ikke mindst at handelsforhandlingerne ikke eskalerer voldsomt herfra.
 • I løbet af dagen i dag vil der ikke være meget på programmet. Investorerne vil følge handelsdata fra Tyskland, som kommer allerede her til morgen. Data fra Kina i løbet af weekenden kom ud stærkere end ventet for importen, men missede forventningerne for eksporten. Det bliver derfor interessant at se, hvilke signaler vi kan trække ud af de tyske, men det vil dog næppe være noget, der rykker ved markederne.
 • I løbet af dagen holder den franske præsident Macron møde om situationen i Ukraine, hvor kampe mellem ukrainske styrker og prorussiske separatister har kostet mange mennesker livet siden 2014.  På mødet vil præsident Putin fra Rusland, tyske Merkel og ikke mindst den ukrainske præsident Zelensky deltage. Det er en af mange politiske spændinger, der har potentiale til at påvirke markederne, hvorfor det også er noget, vi følger løbende.

Det sker på markederne

Amerikanske jobtal trumfede vag kinesisk handel. Der var hovedsageligt fremgang på de asiatiske finansmarkeder mandag morgen, hvor investorerne skelede mere til fredagens jobtal fra USA end til handelstal fra Kina.

Indeks og udvikling i procent

 • Nikkei 225: +0,4 pct.
 • Topix: +0,5 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +0,0 pct.
 • China Shanghai Composite: -0,1 pct.
 • China CSI 300: -0,4 pct.
 • Taiwan Taiex: +0,5 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.
 • Indiens BSE Sensex: -0,1 pct.
 • Singapores STI: -0,0 pct.
 • Sydney ASX 200: +0,3 pct.

Indeksværdi klokken 06:28.

God mandag derude.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik