Business-overblik: Virksomheder skærper krav: Hvis du vil møde op på arbejde, skal du være vaccineret

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Googles administrerende direktør Sundar Pichai varsler, at vaccinekravet kommer til at gælde for alle ansatte globalt inden for de kommende måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andre Coelho
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Vi skal i dag forbi en transportsektor i enorm vækst, hvilket fører til historien om virksomheder, der må lægge nye strategier på grund af manglende kapacitet og høje fragtpriser. Derefter tager vi et kig på restaurationsbranchen, som kæmper med at få hænder nok.

Men vi begynder hos Google og Facebook, som nu kræver, at deres ansatte bliver vaccineret.

God fredag og god læselyst!

Vil du hellere have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Google og Facebook stiller vaccinekrav til ansatte

Hvis man vil tilbage på kontoret, kræver det en coronavaccine. Det er meldingen fra techgiganterne Google og Facebook til deres ansatte i USA.

Det skriver Børsen.

Googles administrerende direktør Sundar Pichai varsler, at vaccinekravet kommer til at gælde for alle ansatte globalt inden for de kommende måneder. Google har cirka 144.000 medarbejdere på verdensplan og yderligere cirka 100.000 kontraktansatte.

Sundar Pichai understreger dog også, at implementeringen af det nye krav vil følge lokal regulering. Der vil være undtagelser for dem, der ikke kan blive vaccineret af helbredsårsager, og kravet vil først gælde, når vacciner er bredt tilgængelige i et givent område. Det samme gælder for ansatte hos Facebook, skriver Lori Golder, talsmand for Facebook, i en meddelelse.

Efter udmeldingen har endnu flere store virksomheder meldt lignende krav ud. Det gælder blandt andre for ansatte hos Netflix og flyselskaberne Delta og United.

Transportsektoren tjener penge som aldrig før

Den verdensomspændende transport- og logistikvirksomhed DSV kunne torsdag løfte sløret for sit bedste halvårsregnskab til dato med en indtjeningsvækst på 64,7 procent til 6,6 milliarder kroner.

Det skriver Børsen.

Det milliardstore overskud er på størrelse med resultatet for hele 2019, og en del af forklaringen skal findes i opkøbet af logistikfirmaet Panalpina, der nu er fuldt integreret i DSV.

Men DSV nyder også godt af det glohede marked med en tårnhøj efterspørgsel og en eksplosion i fragtpriserne.

»Ved den seneste opjustering sagde vi, at det ville normalisere sig i andet halvår. Men det gør det ikke, og det kommer til at køre ind i 2022. Vi kan ikke se, hvornår det holder op. Vi kan se, at der også i andet halvår vil være rigtig stor efterspørgsel på de ting, vi leverer, og derfor opjusterer vi igen,« siger Jens Lund, finansdirektør i DSV, til Børsen.

Fragtkaos skubber virksomheder ud i strategiskifter

Eksplosionen i fragtpriserne og mangel på kapacitet får i øjeblikket store virksomheder til at ændre hele deres produktion og forsyningskæder.

Det skriver Finans.

»De stigende fragtrater og kapacitetsproblemer skubber på en bevægelse, som allerede var i gang, nemlig at virksomheder forsøger at regionalisere deres forsyningskæder,« siger Stig Jessen, partner i konsulenthuset Valcon, til Finans.

Den amerikanske legetøjskoncern Mattel har forsøgt at reducere effekten af det kaotiske fragtmarked ved selv at stå for en større del af produktionen af de mest populære linjer som Barbie og Hotweels.

Derudover har Mattel spredt leverandørerne geografisk for ikke at være så afhængig af Kina, der har været ramt af både handelskrige, covid-19 og nu store kapacitetsproblemer med at få skibet varer ud til markederne.

Strategien blev dog sat i værk før covid-19 og fragtproblemerne, men gevinsterne er til at mærke.

Restauranter hungrer efter hænder: »Det her er ikke et spørgsmål om penge. Hænderne er der ikke«

Medarbejdere er generelt en mangelvare for de danske virksomheder ovenpå coronakrisen. Især restauranterne er nu hårdt ramt, og ikke engang flere penge kan lokke nye medarbejdere til.

Det skriver vi på Berlingske.

Hos Restaurant Flammen er et tomt bord ikke ensbetydende med en ledig plads. De kan nemlig ikke skaffe medarbejdere nok til at servicere gæsterne, hvis alle pladser var besat.

»Vi har ikke hænder nok til at betjene alle vores borde, så vi afviser gæster hver fredag og lørdag,« siger Piet Klein, administrerende direktør for Restaurant Flammen.

Kampen med de manglende hænder står Restaurant Flammen ikke alene med.

Ifølge en medlemsundersøgelse fra brancheforeningen HORESTA, der repræsenterer hoteller, restauranter og turismeerhvervet, oplever 61 procent af medlemmerne, at manglen på tjenere udgør en stor eller meget stor udfordring.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, slutter børsugen af med fokus på disse tre punkter:                  

1. Efter en dag med positive afkast i går, ser stemningen igen negativ ud her til morgen, hvor særligt kinesiske aktier falder igen. Årsagen er usikkerheden omkring det fremadrettede regulatoriske pres på virksomheder i Kina, og investorerne har den sidste uge taget højde for en stigende risiko for øget regulering og sendt kinesiske aktier ned. En udvikling man som investor fortsat bør holde øje med samt eventuelle udmeldinger fra den kinesiske regering.

Vi vurderer dog ikke, at den sidste uges turmult på markederne er nok til at få den kinesiske regering til at bremse deres regulatoriske fremmarch.

2. På den økonomiske side kommer der en række nøgletal, hvor de mest prominente tæller BNP-tal fra Euroområdet og data for arbejdsløsheden. Modsat tallene fra i går fra USA, som viste, at det økonomiske tab fra coronakrisen nu er indhentet, tager det lidt længere i Europa efter nedlukningerne over efteråret / vinteren. Men ikke desto mindre er flere vaccinationer positivt for genåbningsmulighederne og ikke mindst privatforbruget.

I USA kan man også følge personlige indkomst- og forbrugerpriser (PCE), og så får vi forbrugertilliden fra University of Michigan.

3. Igen vil der være interessante regnskaber at følge, da flere store selskaber står skoleret i løbet af dagen. Det amerikanske industrikonglomerat Caterpillar aflægger regnskab, og det plejer at give et hint om industriaktiviteten, som er rigtigt stærk, men formentlig aftagende fremadrettet. Desuden aflægger blandt andet Procter & Gamble, Exxon Mobil, BNP Paribas og Chevron regnskab.

Med nu omkring 50 procent af de amerikanske regnskaber aflagt begynder det igen at tegne et billede af en utrolig stærk regnskabssæson, som retfærdiggør de prisstigninger, vi har set på aktier i år.

Det sker på markederne

USA lukkekurser torsdag:

Dow Jones: +0,44 procent

S&P 500: +0,42 procent

Nasdaq: +90,11 procent

Indeks fredag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -1,57 procent

Hongkong Hang Seng: -2,10 procent

Kina CSI: -0,53 procent