Business-overblik: Vækstvirksomheder affejer regeringens nye superfond

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil skabe ny statslig investeringsfond, som skal holde danske vækstvirksomheder fra at flytte forretningen til udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første overblik, hvor vi klæder dig på med dagens vigtigste erhvervshistorier.

De morgenfriske nyheder kommer blandt andet forbi manglen på arbejdskraft, mens danske virksomheder kritiserer regeringens forslag om en ny stor statslig investeringsfond.

Vi skal også forbi historien om, at priserne på danske grise har ramt et historisk lavpunkt. Men vi begynder med, at De Radikale nu ændrer kurs og vil have indført kvindekvoter i erhvervslivet.

De Radikale ændrer kurs: Vil have kvindekvoter i erhvervslivet

På landets ledelsesgange er sandsynligheden for at møde en topchef, der hedder Lars eller Peter, stadig større end at løbe ind i en kvindelig administrerende direktør.

På trods af løfter om mere ligestilling har antallet af kvinder i landets bestyrelser ikke rykket sig nævneværdigt de seneste syv år, hvor andelen har ligget på omtrent 19 procent.

Udviklingen med at få flere kvinder i toppen af erhvervslivet går så langsomt, at De Radikale har fået nok. Derfor ændrer partiet nu kurs og vil have indført tvungne kvoter, der skal sikre, at der kommer flere kvinder i landets børsnoterede bestyrelser. Det skriver Berlingske.

»Det går simpelthen for langsomt med ligestillingen, og vi har ændret holdning til kvotespørgsmålet i en erkendelse af, at tingene ikke sker af sig selv. Der er ikke tid til at vente på det længere,« siger Samira Nawa, der er ligestillingsordfører for De Radikale, der inden længe vil fremsætte et beslutningsforslag.

De Radikale har endnu ikke fastlagt en konkret model for beslutningsforslaget. Først vil partiet vende spørgsmålet med erhvervslivet.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er man imod de omdiskuterede kvindekvoter.

»Vi benægter ikke, at danske virksomheder står over for en reel udfordring. Vi tror bare ikke, at kvoter er svaret. Vi skal have flyttet fokus til fødekæden og til talentmassen. Lige repræsentation i ledelse og bestyrelser handler i høj grad også om uddannelsespolitik: Hvordan får vi flere kvinder til at vælge de uddannelsesretninger, der fører til lederstillinger?« skriver Betina Hagerup, direktør i Dansk Erhverv, i et skriftlig svar.

Læs historien i Berlingske her.

Milliardeksporten bløder: Prisen på danske grise rammer historisk lavpunkt

Prisen på danske smågrise har ramt et historisk lavt niveau, mens markederne er ramt af det største sammenbrud nogensinde.

Den officielle pris for en gris på syv kilo er nu på blot 20 kroner. I juni blev den type gris handlet til 280 kroner. Det skriver Finans.

»Det er jo fuldstændig grotesk. For den pris kan man vel knap få en halv liter cola på en tankstation. Jeg har aldrig nogensinde oplevet så lave priser,« siger Torsten Simonsen, direktør i DTL A/S, som eksporterer smågrise.

Danmark eksporterer tæt på 15 millioner grise til lande som især Polen og Tyskland, men i øjeblikket står en stor del af svinestaldene nu helt tomme. Priserne dykkede dramatisk, da Kina i juni fuldstændig indstillede sin import af svinekød fra EU. Desuden har den europæiske mangel på arbejdskraft og prisstigninger betydning for, at priserne bliver presset ned, så økonomien kan løbe rundt.

Vækstvirksomheder: Statslig superfond rammer ved siden af skiven

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har slået på tromme for en ny stor statslig investeringsfond, der skal skyde penge i iværksætteriet. Men en række stiftere af nogle af Danmarks tre største vækstvirksomheder affejer nu ministerens tiltag, der har som formål at få virksomhederne til at beholde deres forretning på dansk landjord. Det skriver Børsen.

»Jeg er ked af at sige det, men det er ikke de rette kompetencer, man finder i en dansk statslig fond. Derfor vil virksomhederne altovervejende gå efter international kapital, som har erfaring med at skalere internationale virksomheder,« siger blandt andre Jeppe Rindom, medstifter og direktør i betalingsfirmaet Pleo, til Børsen.

Som en del af det seneste reformudspil »Danmark kan mere I« har regeringen foreslået at slå Vækstfonden, Danmarks Grønne Investeringsfond og Danmarks Eksportkredit sammen til en stor statslig investeringsfond.

Tidligere på året undersøgte Erhvervsministeriet de ti største selskaber, der er stiftet siden årtusindeskiftet. Af dem har syv ud af ti valgt at flytte hovedkvarteret til udlandet.

»Jeg ønsker, at flere bliver i Danmark, og jeg tror, den her indsats kan noget. Jeg tror ikke, den kan det hele. Det vil jeg gerne være ærlig omkring. Men det her er et første svar på udfordringen,« siger Simon Kollerup til Børsen.

Mangel på arbejdskraft øger presset på halvdelen af arbejdspladserne

Manglen på arbejdskraft har fået landets ledere til at presse deres ansatte til at arbejde mere. Det viser en undersøgelse fra fagforeningen Lederne, som repræsenterer knap 150.000 ledere i Danmark.

Af undersøgelsen fremgår, at ansatte er blevet bedt om at arbejde over på mere end halvdelen af Danmarks arbejdspladser inden for det seneste halve år. De flere arbejdstimer fordeler sig bredt over brancher og både i det offentlige og det private. Det skriver Finans.

Af de adspurgte 1.452 ledere angiver en femtedel, at de har bedt ansatte om at gå op i tid. Det er en uholdbar situation i længden, lyder det fra cheføkonom i Lederne, Niklas Praefke:

»Det er klart, at medarbejderne bliver pressede mere end godt er, hvis de igen og igen bliver bedt om at arbejde over. Det kan hverken de eller lederne for den sags skyld leve med ret længe. Derfor haster det med at finde en løsning, så virksomhederne hurtigt kan få tilført de ekstra medarbejdere, som de tydeligvis har brug for,« siger Niklas Praefke til Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, som er investeringsøkonom fra Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

1. Alle taler om og har en mening om, hvorvidt inflationen er midlertidig eller forbigående. For investorerne er udfordringen ikke kun inflation, men den indflydelse, den har på renterne, som potentielt meget vel kan stikke en kæp i hjulet på aktiestigningerne. De seneste dage har renten været stigende. Fortsætter det i dag?

2. I det generelle tilfælde er stigende renter skidt for aktiemarkedet, men for bankaktierne er det lige omvendt. Let stigende markedsrenter øger rentemarginalen, som bankerne lever af, og som har været presset siden finanskrisen. Danske bankaktier som Sydbank og Jyske Bank er steget mere end ti procent de seneste uger. Ikke mindst og også på grund af de stigende renter.

3. De kinesiske nøgletal viser her til morgen en lidt svagere BNP-vækst i tredje kvartal end forventet. På den ene side er det let skuffende. På den anden side øger det sandsynligheden for, at Kina igen vil træde på stimulansspeederen. Hvad fokuserer investorerne mest på?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

Dow Jones: +0,6 procent

S&P 500: +0,75 procent

Nasdaq: +0,5 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.45:

Japan Nikkei: -0,28 procent

Hongkong Hang Seng: -0,31 procent

Kina CSI: -1,32 procent