Business-overblik: Usikkerheden er vendt tilbage – nye mutationer holder danske virksomheder på pinebænken

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Selvom der er godt gang i vaccinationerne, skaber mutationer af coronavirussen bekymring hos virksomhederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Vi skal blandt andet forbi historien om de nye mutationer af coronavirussen, der skaber usikkerhed hos virksomhederne. Men vi begynder overblikket med seneste udvikling i skandalen om selskabet ACT.Global:

Komet-firma blev afsløret som luftkastel: Nu er topfolk stævnet for 125 millioner kroner

En række prominente erhvervsfolk har tabt stort på selskabet ACT.Global, der i 2020 gik konkurs med et brag efter en række afsløringer.

Nu er fem medlemmer af topledelsen i ACT.Global – herunder iværksætteren Carsten Jensen – blevet stævnet med et krav om erstatning på hele 125 millioner kroner. Det fremgår af dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i.

ACT.Global havde udviklet et produkt til bekæmpelse af bakterier, der blev betegnet som lidt af et vidundermiddel. Og skulle man tro regnskaberne, så væltede millionerne ind. Succesen tiltrak store investeringer fra prominente erhvervsfolk som shippingmilliardæren Johan Wedell-Wedellsborg og stifterne af Lagkagehuset, Ole Kristoffersen og Steen Skallebæk.

Men sidste år blev ACT.Global afsløret som et luftkastel, der havde pumpet de flotte regnskaber kunstigt i vejret – og i september 2020 gik selskabet konkurs med et brag.

Følg Morgenposten på mobil

Pensionskæmpe er gået fra førerhund til agterlanterne

Det seneste år har den massive optur på de finansielle markedet forkælet pensionskunder med tilsvarende massive afkast. De har i bedste fald været på godt 25 procent på en cirka 45-årig danskers opsparing med middelhøj risiko.

Men opturen har også gjort det meget synligt, at titlen som konge af afkast i pensionsbranchen har skiftet hoved, og at afstanden fra det bedste til det dårligste afkast er stor.

Det viser beregninger på baggrund af data fra analysevirksomheden Morningstar, som vi i dag beskriver her på Berlingske.

PFA er landets suverænt største pensionsselskab efterfulgt af Danica. Og mellem de to største selskaber er der sket et bemærkelsesværdigt magtskifte målt på afkast.

Efter en lang årrække med PFAs afkast i den absolutte top og Danica i den modsatte ende af feltet, hyrede Danica ledelsen af det succesfulde investeringsteam i PFA. Det har nu vendt fuldstændig op og ned på placeringerne i det afkastmæssige kapløb.

Mi­ni­ster klar med ny stra­te­gi: »Vi er dybt af­hæn­gi­ge af, at den danske for­svar­sin­du­stri bli­ver stør­re«

Danmark har brug for en større forsvarsindustri, end vi har i dag.

Sådan lyder budskabet fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i Børsen.

De lancerer fredag en ny strategi for dansk forsvarsindustri, hvor de lægger op til et tættere samarbejde mellem Forsvarsministeriet og den danske forsvarsindustri, når det handler om at udvikle nye produkter til Forsvaret. Derudover skal det ifølge de to ministre være lettere for at blive leverandører til det danske forsvar.

Omkring 200 danske virksomheder er specialiserede underleverandører eller producenter af enkeltkomponenter til Forsvaret.

»Vi er dybt afhængige af, at den danske forsvarsindustri bliver større over de kommende år. Den verden, vi kigger ind i, bliver mere og mere usikker, og derfor kommer sikkerheden omkring udviklingen af nye produkter til at fylde mere,« siger Trine Bramsen til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Usikkerheden er vendt tilbage: Nye mutationer fastholder danske virksomheder på pinebænken

Mens forventningen hos landets topchefer for et halvt år siden var en større eller mindre grad af normalisering i andet halvår af 2021, holder nye mutationer af coronavirussen virksomheder fast i en usikker og uforudsigelig tilstand, der er svær og krævende at navigere i.

Det skriver Finans, der har talt med en række danske virksomheder.

En af de mest mærkbare følgevirkninger er kaos i de globale forsyningskæder, ligesom priserne på råvarer og forskellige komponenter nærmest er eksploderet.

»Delta har øget usikkerheden for, hvornår vi kommer tilbage til normalisering. Før deltavarianten kom, var vi på rette spor, og der var en plan, i takt med at vaccinerne blev rullet ud. Nu kommer usikkerheden tilbage,« siger Niels Bang-Hansen, bankdirektør i Danske Bank med ansvar for erhvervskunder, til Finans.

»Nogle er begunstiget af dette, men de fleste brancher er faktisk negativt påvirkede af det,« tilføjer han.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet giver her sine bud på tre ting, som investorerne bør holde øje med på markederne fredag:

  • Simcorp aflægger halvårsregnskab. De seneste kvartaler har resultaterne ikke været helt så overbevisende som tidligere, og år til dato har Simcorp ikke kunnet følge den generelt gode udvikling, som har kendetegnet de danske aktier. Kombinationen af en meget høj prisfastsættelse og gode men ikke fremragende vækstrater er ikke nogen god cocktail. Indfrier Simcorp forventningerne fredag?
  • Under nedlukningen havde Boozt kronede dage. Skandinaverne fortsætter med at handle på nettet efter oplukningen, og Boozt nyder godt af det. Er de gode handelstakter fortsat i kvartalet?
  • Investorerne var ikke just venligsindede torsdag ved regnskabsaktuelle Ørsted, Demant og FLS. Demant opjusterede, men prisfastsættelsen er meget høj. Ørsted indfriede nogenlunde forventningerne, mens FLS viste lovende takter. Investorerne forbliver i en vent-og-se-modus på grund af opkøbet af TK Mining. Fik investorerne afreageret tilstrækkelig torsdag, og er der comeback fredag til de tre aktier?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +0,04 procent
  • S&P 500: +0,30 procent
  • Nasdaq: +0,35 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.35

  • Japan Nikkei: +0,06 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,70 procent
  • Kina Shanghai Composite: -0,25 procent