Business-overblik: USA nedtoner handelskrig – men nogle aktier fortsætter ned

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Aktier i Asien falder stadig efter det seneste slag i handelskrigen mellem USA iog Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en ny dag i blandt andet handelskrigens og den økonomiske uros tegn. I løbet af natten har USAs præsident Donald Trump mildnet sin retorik i forhold til handelskrigen. Men det har ikke forhindret aktier i en verdensdel i at falde.

Desuden fylder gårsdagens massive Nets-handel meget i dagens medier.

Men vi begynder internationalt med, at Donald Trump har nedtonet effekten af handelskrigen mellem USA og Kina, mens en af hans toprådgiveren forsikrer, at den amerikanske regering vil forhandle med Kina, og at de kommende toldforhøjelser ikke er mejslet i sten.

Ifølge Financial Times har Larry Kudlow, som er økonomisk toprådgiver i Det Hvide Hus, sagt, at Trump-regeringen vil fortsætte med at forhandle med den kinesiske regering, og han har desuden antydet, at der godt kan forhandles om de 300 milliarder dollar yderligere told, som USA har varslet på kinesiske produkter fra 1. september.

»I realiteten vil vi gerne forhandle. Vi planlægger, at det kinesiske team kommer i september, og toldtarifferne kan godt ændre sig,« har Kudlow sagt til CNBC.

Donald Trump selv har via sit sædvanlige talerør, Twitter, meddelt omverdenen, at »massive pengebeløb fra Kina og andre dele af verden strømmer ind i USA på jagt efter sikkerhed, investering og afkast. Vi er i en meget stærk position.«

1
Aktier falder i Asien

Mange investorer genvandt da også allerede tirsdag det gode humør - eller så deres snit til at købe ind efter de foregående dages kursfald. Det store S&P 500 indeks steg 1,3 procent tirsdag, ligesom de øvrige toneangivende amerikanske indeks steg for første gang i dagevis.

Men det kniber mere med at genvinde humøret i Asien. Her fortsætter kursfaldet onsdag morgen og forlænger dermed den nedtur, der begyndte med Donald Trumps tweet om de nye toldsatser torsdag i sidste uge. Tolden blev fulgt op med anklager om, at Kina manipulerer med sin valuta for at skaffe sig en økonomisk fordel i forhold til samhandelslande. Den kinesiske yuan faldt da også for første gang i lang til til under syv yuan for en dollar.

På morgenkvisten falder de asiatiske indeks med mellem 0,15 og 0,81 procent, skriver erhvervssitet e24.

2
Nets salg af guldæg kan gavne forbrugere

Fra Berlingskes egne spalter kan vi berette, at Nets salg af sin Betalingsservice til Mastercard kan ende med at blive en fordel for de danske forbrugere. Det vurderer Kristian Thure Sørensen, der er partner i rådgivningsvirksomheden Norfico.

Betalingsservice er blevet kritiseret for at tage meget høje gebyrer for at håndtere mindre betalinger til blandt andet humanitære organisationer, men også til f.eks. teleselskaber. Kristian Thure Sørensen ser en mulighed for, at det problem vil finde sin løsning med en virksomhed som Mastercard som ejer.

»Jeg kan forestille mig, at det bliver lidt mere sømløst for eksempel ved, at man i sin Betalingsservice-app får mulighed for at tilknytte et kort, som så kan bruges til de små betalinger, hvilket vil være langt billigere gebyrmæssigt, mens større betalinger, såsom betaling på realkreditlån, fortsat vil køre via kontobetaling. Samlet set kan det betyde en billigere og mere fleksibel løsning,« siger Kristian Thure Sørensen, der dog også mener, at politikerne fortsat bør holde et vågent øje med gebyrerne på Betalingsservice.

»Politikerne skal selvfølgelig altid være opmærksomme på prisdannelsen på området, men EU-kommissionen med Margrethe Vestager som konkurrencekommissær i spidsen har også været gode til at holde spillerne i ørerne. Set fra et forbrugersynspunkt tror jeg ikke, at det betyder det helt store, om Betalingsservice er ejet af Mastercard, Visa eller Nets. Det er alle tre amerikansk ejede selskaber,« siger Kristian Thure Sørensen.

Det sker på markederne:

ASIEN:

NIKKEI -0,8%

HANG SENG -0,8%

SHANGHAI -0,1%

USA:

S&P 500 +1,3%

NASDAQ +1,4%

DOW JONES +1,2%