Business-overblik: Udlandet har sat sig tungt på danske børsklenodier - og det kan skabe problemer

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

12 ud af de 25 virksonheder, blandt andet Carlsberg, C25-indekset har en udenlandsk ejerandel på mere end 50 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Godmorgen.

Og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik, som blandt andet handler om aktier, skatteindtægter og Danmarks rigeste.

1
Udenlandske investorers kærlighed for danske aktier er en alvorlig risikofaktor

Udenlandske investorer sætter sig i stadig højere grad på ejerskabet af danske børsnoterede virksomheder. Det viser nye tal fra Nationalbanken, som Børsen har fundet frem.

12 ud af de 25 virksomheder i C25-indekset har en udenlandsk ejerandel på mere end 50 pct., og syv af disse selskaber har en udenlandsk ejerandel på mere end 70 pct. Det gælder børsklenodier som DSV, Novo Nordisk, Carlsberg og Novozymes. 1. august i år ejede udenlandske investorer til sammen 57 pct. af det samlede C25-indeks, skriver Børsen.

Og det er et problem, mener analytikere fra Danske Bank, ABG Sundal Collier og Alm. Brand.

»Jeg ser det som en af de rigtigt store risikofaktorer ved danske aktier,« siger Michael Friis Jørgensen, chefanalytiker hos Alm. Brand til Børsen.

»Med en stor udenlandsk ejerandel følger også en større risiko, simpelthen fordi de udenlandske ejere ikke har det samme tilhørsforhold og derfor har mindre tålmodighed,« forklarer Michael Friis Jørgensen.

Ifølge ham opstår problemet, hvis der sker en større korrektion på aktiemarkedet, for her er tendensen, at udenlandske ejere trækker sig hurtigere.

Tallene kommer, samtidig med at bekymringsgraden i den globale økonomi er tiltagende, efter at en række amerikanske nøgletal tidligere på ugen pegede i negativ retning.

Det sker, samtidig med at USAs præsident Donald Trump har lagt nye lag på sin handelskrig ved blandt andet at varsle told på en række importvarer fra EU. Torsdag var aktiemarkedet i Asien dog afventende, inden der i eftermiddag kommer nye amerikanske jobtal, skriver Reuters.

2
Skattevæsenet har aldrig fået flere penge

Vi rykker videre til Politiken, som kan fortælle, at den samlede bevilling til skattevæsenet i år er 22 procent større, end før nedskæringerne i Skat begyndte i 2006.

Og målt i kroner og renset for inflation er bevillingen til skattevæsenet 1,5 milliarder kroner større i år end i 2006.

Det viser en opgørelse over de årlige bevillinger til Skatteministeriet, som finansminister Nicolai Wammen (S) har sendt til Finansudvalget og Skatteudvalget.

Avisen skriver desuden, at hvis regeringen får gennemført sit ønske om at tilføre en milliard kroner mere i 2020 i forhold til i år, vil bevillingen til skattevæsenet næste år være 37 procent større end i 2006.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Staten har opkrævet fire mia. kr. for meget af arbejdsgiverne

Private og offentlige arbejdsgivere betaler årligt 1-1,5 milliarder kroner for meget ind til den statslige ordning Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), hvor arbejdsgiverne kollektivt finansierer hinandens udgifter til skoleophold og andet for elever.

Det skyldes, at arbejdsgiverne fortsat afdrager på en AUB-gæld, selv om den blev tilbagebetalt i 2016.

Ved udgangen af i år ventes der at stå over fire milliarder kroner på kontoen, som ellers burde gå i nul hvert år.

Det skriver Finans.

Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), kræver arbejdsgivernes penge tilbage og mener at det er oplagt at bruge de kommende finanslovsforhandlinger til at bringe orden i sagerne. Han mener samtidig, at det er en sag for Rigsrevisionen og statsrevisorerne.

4
Se listen: Her er de 100 rigeste i Danmark

Danmarks rigeste sidder tilsyneladende godt på formuerne, og derfor er der i år ikke de helt store ændringer på Berlingskes traditionsrige liste over de 100 rigeste i Danmark set i forhold til sidste år. De seneste mange år har listens førsteplads været domineret af familien bag Lego. Således er det også i 2019-udgaven af listen, hvor familien Kirk Kristiansen på ny er Danmarks rigeste med en anslået formue på 186 milliarder kroner. Herefter følger familierne bag blandt andet Coloplast, Bestseller, Jysk og Danfoss.

De 20 rigeste på listen er i grove træk de samme som sidste år – kun otte nye navne har fundet vej til top-100. Dyk ned i listen her og læs nærmere om baggrunden for formuerne lige her.

Læs, hvordan vi har beregnet listen her.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med fredag:

  • Det er første fredag i måneden og tid til den amerikanske jobrapport. Investorerne spejder efter gode tal og gerne bedre end de forventede 145.000 nye jobs. De seneste nøgletal har ikke været gode, og den globale økonomi er på vej til at blive underafkølet. Det giver på den ene side lavere renter, men det giver samtidig også lavere indtjeningsvækst, som ikke er ønskværdig.
  • Norwegian kommer med trafiktal for september. Norwegian fik for to uger siden udskudt obligationsindfrielse af to lån på tilsammen 3,5 mia. norske kroner, men de har stadig brug for hver (fuldtbetalende) passager, som de kan få.
  • De seneste dage har aktierne tabt pusten og blandt andet tyske og danske aktier har tabt i underkanten af fem pct. i værdi. Er det et udtryk for, at aktietræet skulle rystes, eller vil det udvikle sig til videre til en »rigtig« korrektion på ti pct. eller mere? Det er ikke det mest sandsynlige, men heller ikke umuligt; desværre.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier holder sig fredag morgen i forholdsvis ro efter en uge med dårlige nøgletal fra USA og forud for de seneste amerikanske jobtal, som bliver offentliggjort i eftermiddag.

  • Nikkei 225: 0,0 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,5 pct.
  • China Shanghai Composite: Lukket
  • Singapore STI: - 0,3 pct.