Business-overblik: Udlændinge er på opkøbstogt i Norden og Trump efterlyser mere ammunition

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Falcks ledelse arbejder på at indgå aftaler for at undgå erstatningssager i kølvandet på Bios-skandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til onsdag morgens overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder. Vi griber i egen barm og fortæller om dels truende erstatningskrav mod Falck, dels politikernes dyre valgløfter. Fra udlandet har Donald Trump igen sat handelskrigen på dagsordenen ved at bede sin centralbank om ammunition til krigen.

Men vi begynder med historien om, at udlændinge er på opkøbstogt i de nordiske lande, som vores kolleger på Jyllands-Posten rapporterer om. Nordea har  kigget nærmere på virksomhedshandlerne, og det viser sig, at amerikanere og kinesere står for over 40 pct. af de virksomhedsopkøb, der er sket i Norden i 2018. Tallene er den foreløbige kulmination på en støt stigende tendens til, at udlændinge køber betydeligt mere op blandt nordiske virksomheder end omvendt.

»Det er accelereret i de senere år, og jeg tror, det vil fortsætte. Der er stadig stor interesse fra virksomheder og investeringsfonde for at købe virksomheder, og samtidig er Norden attraktiv at operere i,« siger Johan Trocmé, direktør i Nordea, til avisen.

Køberne er tiltrukket af en cocktail, der også er gavnlig for store og små børn: Ro, renlighed og regelmæssighed. Oversat betyder det blandt andet, at der er lov og orden på børsområdet, stor gennemsigtighed i virksomhedernes økonomi via detaljerede regnskaber samt meget lidt korruption og bestikkelse.

1
Falck vil forhindre retssager

Fra egne spalter kan vi fortæller, at Falck ifølge Berlingskes oplysninger er i forhandlinger med flere virksomheder om at indgå aftaler, der kan forhindre et retsligt efterspil i kølvandet på Bios-sagen. Forhåbningen er, at de mange sager kan blive lukket allerede i løbet af august, så den danske virksomhed efterhånden kan komme videre fra den store skandalesag, der nu har martret Falck i flere år.

I sensommeren 2014 tabte Falck under stort postyr et ambulanceudbud i Region Syddanmark til hollandske Bios. Falck indledte herefter en omfattende kampagne, som Konkurrencestyrelsen tidligere i år vurderede til at være ulovlig og i strid med konkurrenceloven.

Afgørelsen har givet blod på tanden til virksomheder, institutioner og banker, der endte med at tabe store beløb på affæren, efter at Bios i 2016 endte med at gå konkurs. Foruden Bios er Region Syddanmark og den hollandske storbank Rabobank blandt dem, som vil kræve penge af Falck for dets ageren tilbage i 2014 og 2015.

Topchef Jakob Riis sagde i sidste uge, at Falck »i øjeblikket arbejder på at finde en løsning for alle sagens parter«. Han sagde, at selskabet er klar til at betale kompensation, hvis parterne har »lidt forudsigelige og dokumenterede tab.«

Og ifølge Berlingskes oplysninger forhandler Falck i øjeblikket til flere sider for at indgå aftaler, der forhindrer, at sagerne ender i retssale.

2
Trump vil optrappe krig

I USA vil præsident Donald Trump nu have centralbanken, Federal Reserve, til at hjælpe ham i den eskalerende handelskrig mod Kina. Via sin foretrukne kommunikationskanal, Twitter, skrev præsidenten, at Kina formentlig vil stimulere sin indenlandske økonomi for at dæmme op for omkostningerne ved de toldsatser, som de to kamphaner har påført hinanden. Trump kunne godt tænke sig, at Federal Reserve lånte ham en tilsvarende hjælpende hånd i krigen. Han mener endda, at hvis Federal Reserve ville matche det brændstof, som det kinesiske styre forventes at fylde på økonomien, så vil det være »game over« – formentlig i form af amerikansk sejr, mener præsidenten.

»Kina vil pumpe flere penge ind i deres system og formentlig sænke renterne, som de plejer, for at opveje de tab, som de får og vil få,« skriver Amerikas førstemand i sit tweet.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Hård kamp om arbejdskraft

Endelig skal I også have med, at vi selv skriver, at de mange valgløfter om mange milliarder kroner til mere velfærd og mere offentligt forbrug frem mod 2025 kan betyde en endnu større mangel på arbejdskraft i de kommende år, hvis de mange valgløfter skal opfyldes.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at trods besparelser fylder den offentlige sektor lige så meget af den danske økonomi som før finanskrisen. Af det samlede antal arbejdstimer i den danske økonomi er det i dag 27 pct., som foregår i den offentlige sektor. Det er samme niveau som i årene op til finanskrisen. Måler man på antal ansatte, foregår 30 pct. af beskæftigelsen i Danmark i dag i det offentlige. Det er samme niveau som i årene op til finanskrisen.

Problemet er, at hvis politikerne kaster velfærdsmilliarder ind for at kapre flere hænder og hoveder, så tager de en større del af arbejdskraften fra virksomhederne – som i forvejen mangler arbejdskraft.

Det bør investorerne holde øje med ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea:

Efter nogle hektiske dage med udmeldinger på handelsfronten faldt der i går en smule mere ro på markederne, efter at Donald Trump indikerede, at han fortsat forventer en aftale med Kina. Det skal ikke udelukkes, at dette blot var en manøvre for at bremse de kraftige aktiekursfald mandag, og at vi kan forvente mere fremadrettet. Yderligere kom der rapporter frem i dagens løb om, at finansminister Mnuchin rejser tilbage til Kina for yderligere forhandlinger. Det er dog endnu ukendt hvornår.

  • I fravær af yderligere eskalering, får investorerne luft til at bearbejde data fra Kina, som hertil morgen er kommet ind med tal for investeringsaktiviteten, detailsalget og industriproduktionen. Alle kom ind svagere end ventet, men det er heller ikke helt uventet efter de meget stærke tal for marts, og markedsreaktionen er deraf også afdæmpet. Det er vigtige tal, da en af investorernes helt store hovedpiner for tiden er temperaturen i den kinesiske økonomi. Og da Kina bidrager med godt en tredjedel af den globale vækst i BNP, betyder temperaturen i Kina meget for de globale investeringsmarkeder.
  • Senere på dagen vil der være mulighed for at følge udviklingen i den økonomiske vækst i Tyskland og eurozonen, som også er interessant i lyset  af den svagere økonomiske udvikling i regionen. I USA vil der være fokus på detailsalget fra april måned, april industriproduktionen og den regionale erhvervstillid for maj, som alle er vigtige parametre for at vurdere, hvor den amerikanske økonomi er på vej hen.
  • Sidst men ikke mindst vil der være taler fra både den amerikanske centralbank Fed og europæiske centralbank ECB, hvor både Feds Quarles og Barkin. Derudover vil ECBs Lane også gå på talerstolen. Særligt den amerikanske centralbank Fed har været i skudlinjen fra Trump på det seneste, som beskylder centralbanken for ikke at understøtte den amerikanske økonomi i linje med, hvordan kineserne afhjælper negative effekter af handelskonflikten ved at føre mere lempelig pengepolitik. Centralbanken har på det seneste understreget, at den vil forholde sig »tålmodigt« og – på trods af negative effekter straftolden – ikke ser behov for, at centralbanken reagerer.

 

Markederne lige nu:

USA:

S&P 500 0,8 pct.

NASDAQ 1,1 pct.

Dow Jones 0,8 pct.

Asien

Nikkei 0,1 pct.

Shanghai 1,1 pct.

Hang Seng 0,7 pct.