Business-overblik: Tyskland frygter fuldt stop for russisk gas

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Tyskland frygter det russiske »vedligehold« af gasledningen Nord Stream 1, for det truer muligheden for at fylde lagrene op forud for vinteren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste historier om økonomien og erhvervslivet.

Vi skal blandt andet forbi historien om, hvordan en recession ifølge økonomer kan betyde rentefald allerede næste år, og at skattelettelser er på vej til husejere i hele landet.

Og så kan du læse om, hvordan både Bang & Olufsen og Tyskland er hårdt pressede af forsyningskrisen. Og at briterne pludselig har fået travlt – for de skal nå at bruge 125 milliarder kroner på 100 dage.

God fornøjelse!

Recession kan udløse rentedyk allerede næste år

Tre økonomer siger til Børsen, at de forventer en økonomisk recession i 2023.

»Det handler om, at inflationschokket er stort, og at folk bliver ramt på pengepungen. Så kommer forbruget ned – og investeringerne derefter,« siger Carsten Valgreen, partner i AGM Research og tidligere cheføkonom i Danske Bank.

Når den økonomiske aktivitet dæmpes, aftager kapacitetspres og flaskehalsproblemer, hvilket kan udløse et mindre inflationspres. Og så vil Den Europæiske Centralbank, ECB, gå i modsat retning og lempe pengepolitikken, vurderer Carsten Valgreen:

»Jeg tror, at der kommer et skifte i pengepolitikken allerede i starten af næste år. Hvis inflationen er på vej ned, og vi er på vej ind i en recession, vil de fleste økonomers rygmarvsreaktion være at sætte renten ned,« siger han til Børsen.

B&O hårdt ramt af forsyningskrise

Som bølger i et langvarigt stormvejr er den ene globale krise efter den anden rullet ind over danske virksomheder. Og for Bang & Olufsen, der både sælger og producerer globalt, har det haft meget mærkbare økonomiske konsekvenser.

Det skriver Finans.

»Det har været et vildt år. Der er sket utrolig meget på den globale scene, og året blev ændret fuldstændigt i forhold til normalt,« siger Nikolaj Wendelboe, finansdirektør i Bang & Olufsen til erhvervsmediet.

I seneste regnskabsår har forsyningskrise og komponentmangel kostet Bang & Olufsen 200 millioner kroner ekstra ud af en omsætning på forventet 2,9 milliarder kroner. Kinesisk nedlukning og krigen i Ukraine har kun gjort situationen værre.

Skattelettelser på vej til husejere i hele landet

Nye beregninger fra Skat viser markante skattelettelser til husejere landet over på op til flere tusinde kroner årligt. Modsat får ejere af lejligheder skattestigninger, der slår igennem efter 2024.

Det skriver vi her på Berlingske.

De billigste huse i København og på Frederiksberg står til at blive de helt store vindere med årlige lettelser i de samlede boligskatter på godt og vel over 20.000 kroner.

Værre ser det ud for lejlighederne, hvor der er udsigt til skattestigninger – oveni de højere renter og inflationen. De eksisterende ejere vil ved overgangen til de nye skatter beholde deres skattebetaling. Men nye ejere bliver ramt af stigningen på op til over 30.000 kroner for de dyreste lejligheder i Gentofte.

Du kan få et overblik over, hvordan skatten udvikler sig i hele landet her.

Tyskland frygter fuldt stop for russisk gas

Tysklands regering frygter, at Rusland vil udnytte den årlige vedligeholdelse af Nord Stream 1 til helt at lukke for gassen til landet, hvilket vil øge risikoen for en regulær energikrise i Europas største økonomi.

Det skriver Financial Times.

Tidligere på måneden skar Rusland gasleverancerne gennem Nord Stream 1 ned med 60 procent. Ledningen, som er en af de vigtigste gaslinjer fra Rusland til Europa, vil være lukket helt i to uger fra midten af juli på grund af årligt vedligeholdelsesarbejde.

Kilder i den tyske regering siger til Financial Times, at man frygter at Gazprom, Ruslands statsejede gasgigant, vil lukke helt for gassen til Tyskland, mens arbejdet er i gang. Og det vil underminere Tysklands muligheder for at fylde gaslagrene forud for næste fyringssæson til vinter.

Briterne får 100 dage til at bruge 125 milliarder kroner

Uret tæller nu ned i Storbritannien, hvor briterne har 100 dage tilbage til at bruge for 125 milliarder kroner i kontanter.

Så meget har de britiske familier nemlig liggende i gamle 20- og 50-pundsedler, og om 100 dage kan de ikke længere bruges, oplyser Bank of England ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

Ifølge banken er der omkring 477 millioner af de sidste pengesedler i omløb, men de vil ikke kunne bruges efter 30. september.

»Størstedelen af pengesedlerne på papir er nu taget ud af cirkulation, men et betydeligt antal forbliver i økonomien,« siger Sarah John fra Bank of England.

De fordeler sig på 50-pundsedler for 8,2 milliarder pund og 20-pundsedler for 6,3 milliarder pund.

De er de sidste trykt på papir. Siden er pengesedlerne blevet trykt på en plastiklignende polymer, som holder bedre og har indlejret flere sikkerhedselementer.

De nye sedler har portrætter af maleren J.M.W. Turner og af matematikeren og kodeknækkeren Alan Turing.

Efter 30. september kan briterne aflevere de gamle pengesedler i Bank of Englands hovedkontor i London og få dem byttet til nye.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er de tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med torsdag:

  • Det nærmest regner ind med PMI-indikatorer fra Japan, Tyskland, Eurozonen og USA i dag. Er økonomien ved at kunne mærke presset fra den høje inflation, som udhuler den disponible købekraft hos forbrugerne?
  • Oliepriserne fortsætter med at falde. Er det tegn på, at olieprisen har toppet, at efterspørgslen begynder at blive påvirket af afmatningen, eller at investorerne har tillid til, at olieproducenterne – på trods af Rusland – kan producere lidt mere?
  • I USA/Europa ser vækstudsigterne dårlige ud for de kommende 12 måneder. I Kina derimod har de formentlig ikke udsigt markant stigende renter. Den kinesiske præsident holder fast i vækstmålsætningen for 2022 om 5,5 procent. Det vil betyde flere stimulanser, for ellers kan Kina ikke indhente det forsømte, som nedlukningen af covid-19 har skabt. Er Kina kortsigtet vækstlyset i mørket?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,15 procent
  • S&P 500: -0,13 procent
  • Nasdaq: -0,15 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.35:

  • Japan Nikkei: -0,22 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,96 procent
  • Kina CSI: +0,58 procent

Tak, fordi du læste med!