Business-overblik: Trump ryster aktiemarkederne med told på varer for yderligere 2.000 milliarder kroner

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den amerikanske præsident Donald Trump varslede sent torsdag aften, at USA ville puste yderligere til handelskrigen med Kina. Der vil således komme 10 pct. told på den resterende import af varer fra Kina fra 1. september, og det sender rystelser ud over aktiemarkederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN WOOLSTON / REUTERS / Ritzau Scanpix

Godmorgen til en fredag, hvor den amerikanske præsident Donald Trump endnu en gang tager den globale dagsorden, men hvor der også er godt nyt fra privathospitalerne, som er begyndt at tjene penge, og en opsigtsvækkende historie om, at B&O for år tilbage fik et tilbud fra Apple, som virksomheden tilsyneladende godt kunne afslå.

Trump ryster aktiemarkederne med told på varer for yderligere 2.000 milliarder kroner

Den amerikanske præsident Donald Trump har igen sendt rystelser gennem de finansielle markeder med en række af bombastiske beskeder på Twitter.

Torsdag aften meddelte præsident Trump, at han nu vil optrappe handelskrigen med Kina. Det skal ske ved at lægge 10 pct. told på yderligere varer for 300 mia. dollar eller omkring 2.000 milliarder danske kroner fra 1. september i år. Dermed når toldsatsen for disse varer op på 25 pct. I forvejen har Trump hævet toldsatsen på varer for 250 mia. dollar til 25 pct.

Det betyder, at når vi kommer til september, vil stort set hele Kinas eksport til USA være belagt med mindst 25 pct. told.

Meldingen fra Trump fik aktiemarkederne i USA at falde, ligesom oliepriserne faldt kraftigt. Fredag morgen er aktiefaldene fortsat på de asiatiske børser, og analytikerne forventer også kursfald i Europa, når børserne åbner kl. 09.00.

Det brede S&P 500-indeks faldt torsdag med 0,9 pct., selv om det før var i plus med 1,1 pct. Dow Jones-indekset mistede desuden 1,1 pct., mens teknologitunge Nasdaq vekslede en fremgang på 1,7 pct. til et fald på 0,8 pct., skriver Ritzau Finans.

Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank, kalder Trumps udmelding en »ikke ubetydelig eskalering af handelskrigen«. Han vurderer, at den seneste eskalering kan give den globale økonomi yderligere modvind på et tidspunkt, hvor væksten i forvejen er under pres.

»Trump spiller også lidt højt spil her, da væksten i USA allerede er aftaget til omkring to pct. fra over tre pct. sidste år,« skriver Allan von Mehren.

Samme vurdering har Nykredits chefstrateg Fredrik Engholm:

»Trumps udmelding er skidt nyt for en verdensøkonomi, der allerede i forvejen står svækket. Ikke mindst industrien. Og risikoen, for at handelsforhandlingerne afspores, stiger også. Det kan forlænge og måske endda forværre den svaghed, som allerede ses mange steder,« skriver Engholm, der især hæfter sig ved, at renten er faldet ret skarpt oven på nyhederne, og at markedet straks har inddiskonteret yderligere lettelse den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Nykredit vurderer også, at det denne gang særligt bliver de amerikanske forbrugere, der kommer til at mærke konsekvenserne af Trumps handelskrig mod Kina.

»Hvor særligt virksomhederne i USA hidtil har mærket presset fra handelskonflikten, så er det de amerikanske forbrugere, der i denne omgang står for tur. Hovedparten af de varer, der rammes af denne runde af sanktioner, er forbrugsvarer. Herunder f.eks. iPhones, som altså risikerer at blive dyrere for amerikanerne i fremtiden,« skriver Fredrik Engholm i sin kommentar.

B&O modtog drømmetilbud fra Apple

Det seneste år har været hårdt for Bang & Olufsen. Aktiekursen er på det år faldet med omkring 70 pct., og spørgsmålet er nu, om den ikoniske virksomhed endnu en gang lykkes med at komme tilbage på ret kurs.

Det skriver Berlingske.

Tidligere har Bang & Olufsen formået at rejse sig fra kriserne og bevare sin plads i branchen. Det oplevede man bl.a., da IT-giganten Apple viste sin interesse. Apples stifter, Steve Jobs, havde længe haft et godt øje til B&Os produkter, som også var noget, han havde i stuen. Hjulet, som gjorde det muligt at betjene den revolutionerende iPod, var inspireret af en af B&Os telefoner. En funktion, som B&O efterfølgende aldrig fik taget patent på.

For det gik måske aldrig rigtigt op for Bang & Olufsen, hvilken stærk udvikling Apple var i gang med. B&O takkede nemlig nej til et tilbud, man måske kan undre sig lidt over i dag.

»Det gjorde ondt i ørerne hos Bang & Olufsen, at Apple ville have høretelefoner i plastic. Den danske virksomhed kunne aldrig drømme om at designe noget, der ikke var i aluminium. Derfor takkede de pænt nej tak tilbuddet. Det er måske noget, de fortryder i dag,« fortæller Christian Frost, journalist og forfatter til bogen »Bang & Olufsen«, til Berlingske.

Privathospitaler i fremgang

Efter nogle vanskelige år ser de danske privathospitaler ud til at have genfundet opskriften på succes. De seneste tre år er Privathospitalet Mølholm, Aleris-Hamlet Hospitaler og Carpio CFR gået fra samlet at have et underskud på knap 4 mio. kroner til for 2018 at levere et samlet overskud på knap 50 mio. kroner. Det viser en gennemgang af regnskaberne foretaget af Finans.

»De store har fået mere skala, og de mindre er blevet endnu bedre til deres specialer. Det, tror jeg, hjælper på lønsomheden i branchen som helhed,« siger Jesper Luthman, branchedirektør i Sundhed Danmark, til Finans.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, er behandlingsgarantien uden tvivl en del af forklaringen, da nogle regioner har haft problemer med at leve op til garantien, og derfor tyr flere danskere til behandling i den private sektor.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, har fredag morgen udpeget tre ting, som investorer med fordel kan holde øje med:

 • Seneste eskalering af konflikten mellem USA og Kina, hvor der trues med at pålægges 10 pct. told på de resterende varer til en værdi af 300 mia. dollar, har markedernes opmærksomhed. Toldsatserne er annonceret til hurtigt at kunne øges til 25 pct., hvilket er et scenarie, markederne pt. ikke har indregnet. Samlet sender det aktier ned globalt og her til morgen med røde markeder i Asien. Det vil derfor fortsat være et tema i løbet af dagen, og det bliver sandsynligvis kun det amerikanske kongetal kl. 14.30 dansk, der vil tage opmærksomheden udover Trumps toldtrusler. Kongetallet, eller den amerikanske arbejdsmarkedsrapport »non-farm payrolls«-rapport, er vigtig, fordi den beskriver, hvor mange nye jobs der er skabt udenfor landbruget i de forskellige sektorer i USA. Derudover en måling på f.eks., hvor meget mere husholdningerne har fået i løn, og hvad arbejdsløsheden er. Sidste måned fik vi en meget stærk rapport, der viste fortsat solid jobskabelse, men ikke markant stigende lønninger. Dagens rapport ventes svagere end sidste måned, men stadig på et niveau så arbejdsløsheden vil presses lavere.
 • Har man mere overskud som investor, så kan man starte dagen med at vende blikket mod den japanske centralbank, hvor vi får referatet fra junis centralbankmøde. Næsten alle store centralbanker er vendt mod en mere lempelig linje. Selv den japanske, som på deres seneste møde også indikerede yderligere villighed til at lempe pengepolitikken fremadrettet, på trods af, at man allerede kører med ekstraordinært lempelige pengepolitiske tiltag.
 • Sidst, men ikke mindst, vil der være en række andre nøgletal, man kan holde øje med i dagens løb. I Europa kan vi følge producentprisindekset og detailsalget. Tal for den amerikanske handelsbalance i juni, og ikke mindst en vigtig indikator for tilstanden hos de amerikanske forbrugere i form af den endelige måling af University of Michigans forbrugertillid. Af regnskaber kan det være interessant at følge Exxon Mobil og Chevron.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med massive kursfald fredag efter torsdag aftens nye trusler fra den amerikanske præsident.

 • Nikkei 225: -2,5
 • Topix: -2,3
 • Hongkongs Hang Seng: -2,3
 • China Shanghai Composite: -1,7
 • China CSI 300: -1,8
 • Taiwan Taiex: -1,8
 • Sydkoreas Kospi: -0,9
 • Indiens BSE Sensex: -0,3
 • Singapores STI: -0,6
 • Sydney ASX 200: -0,3