Business-overblik: Trods mangel på arbejdskraft er mere end 100.000 på deltid i det offentlige

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Mange sygeplejersker har længe været utilfredse med deres arbejdsvilkår. Mange er på deltid, og Dansk Arbejdsgiverforening mener, at de bør gå op på fuldtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik fra Berlingske Business. Vi kommer som sædvanligt med vores bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

Man må sige, at onsdag aften var spækket med erhvervsnyheder. Der kom nyt om renten i USA, og så var der partilederdebat om den høje inflation.

Vi begynder med historien om, at den amerikanske centralbank igen hævede renten. Denne gang med 0,75 procentpoint.

Rigtig god læselyst.

Endnu mere brænde på rentebålet. USAs rente fortsætter opad

Onsdag aften dansk tid hævede den amerikanske centralbank igen renten, denne gang til 3,25 procent. USA oplever det mest omfattende stramningsforløb i 40 år, og det er slet ikke slut endnu. Det er efterhånden gået op for aktiemarkedet, at der ikke er hjælp at hente fra de tidligere så gavmilde centralbanker.

Vores økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie, hjælper dig til at blive meget klogere her.

Danish Crown i historisk stormvejr

Danish Crown har hævet salgspriserne fem milliarder kroner, men selskabets ejere taber stadig penge, skriver Finans.

Derfor skal priserne altså højere op, selv om det vil have konsekvenser for forbruget, som i forvejen dykker.

»Men jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det aktuelle fald i forbruget er fuldstændig uhørt stort for en kategori, som normalt er relativt stabil i økonomiske krisetider,« lyder det fra administrerende direktør for Danish Crown Jais Valeur til Finans.

Trods mangel på arbejdskraft er mere end 100.000 på deltid i det offentlige

Vi springer over i Børsens avis, der har nyheden om, at over 100.000 sygeplejersker, pædagoger og sosu'er arbejder på deltid i det offentlige.

Af sosu-hjælpere og -assistenter arbejder henholdsvis 26 og 40 procent fuldtid, mens tallet for pædagoger lyder på 48 procent og 57 procent for sygeplejersker. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

DA mener, at flere personer blandt de ovennævnte faggrupper skal arbejde mere, da der er mangel på arbejdskraft.

»Der er meget stor mangel på arbejdskraft, og noget af det, man kan gøre for at løse det, er at få flere til at arbejde fuldtid, fordi nogle af omsorgsgrupperne har en ret begrænset andel på fuldtid,« siger administrerende direktør i DA Jacob Holbraad til Børsen.

De fleste deltidsansatte arbejder mellem 28 og 35 timer. Blandt dem har flest en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 32 timer. Ifølge DAs analyse kan arbejdsudbuddet øges med det, der svarer til 12.000 fuldtidsstillinger, hvis denne gruppes arbejdstid øges med fem timer om ugen. Altså går op på fuldtid.

I marts viste en undersøgelse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation fik lavet, at 22.000 af de offentligt deltidsansatte gerne ville arbejde mere.

ATP-direktør bekymret over kapitalfondes interne handler – kalder det »pyramidespil«

Det minder om et pyramidespil, når kapitalfonde sælger virksomheder i et lukket kredsløb til sig selv og andre fonde, lyder det fra Mikkel Svenstrup, som er investeringschef i ATP, på en konference, som Financial Times refererer fra. Det skriver Finans.

Det bekymrer ham, når kapitalfonde i stigende grad er begyndt at sælge virksomheder til hinanden eller i handler mellem to interne fonde, hvor kapitalfonden både er køber og sælger. Det er ikke god forretningsskik, lyder det.

Polestar må endelig sælge biler i Frankrig efter navnestrid

Citröen-koncernens advokater mener, at Polestars logo minder for meget om Citröens logo. Det har forhindret Polestar i at sælge biler i Frankrig fra 2020. Men nu er partnerne blevet enige om et forlig ifølge flere franske medier. Det skriver Finans.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag, torsdag:

  • Den amerikanske centralbank hævede som bekendt renten i går med yderligere 75 basispoint for tredje møde i træk. Det sendte de amerikanske aktieindeks ned med knap 1,8 procent på dagen, til trods for at beslutningen var forventet af markedet. Det væksttunge Nasdaq-indeks var mere ramt end det brede S&P 500. Det bliver interessant at følge, hvordan gårsdagens amerikanske beslutning bliver reflekteret i de andre globale indeks. Særligt de danske, da OMXC25 er karakteriseret ved at have en overvægt af rentefølsomme vækstaktier.
  • Der venter yderligere to centralbankmøder denne uge, nemlig i Bank of England (BOE) og Bank of Japan (BoJ). BoJ forventes ikke at ændre politik, men kan annoncere, at man afslutter den ekstra hjælp, man ydede den private sektor i forbindelse med coronakrisen. Anderledes ser det ud i England, hvor man kæmper med høj inflation. Her er der lagt i ovnen til en stigning på 75 basispoint efter sidste gang, hvor man øgede renten med 50 basispoint.
  • Endelig får vi noget nyt rundspørgedata, herunder optimismen blandt virksomheder i Frankrig og blandt forbrugere i eurozonen. Gode tal kan være med til at forsikre markedet om, at energikrisen endnu ikke har ødelagt optimismen i økonomien. Begge tal forventes dog at vise en nedgang i september i forhold til måneden før.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

Dow Jones: -1,70 procent
S&P 500: -1,71 procent
Nasdaq: -1,79 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -0,63 procent
Hongkong Hang Seng: -1,88 procent
Kina CSI:-0,31 procent

Tak, fordi du læste med!