Business-Overblik: Trecifrede millionbeløb til konsulenter skal redde ejendomsvurderinger

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

I over syv år har danskerne ikke kunnet få en ny, opdateret og rigtig ejendomsvurdering. Nu poster staten trecifrede millionbeløb i at få det udskældte it-system gjort færdigt. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

God morgen til endnu en stille »mellem jul og nytår«-dag, hvor de fleste butikker fortsat er lukket som følge af coronarestriktionerne.

Læs her i overblikket om en nordisk mediegigant, som nu kaster sig over at sælge ting til boligen, om hvordan stærkt kritiserede webshopejere efterlader en tocifret millionregning til en hale af kreditorer, hvordan det trods restriktioner alligevel lykkes en række butikker at holde åbent for salg gennem en »nødløsning«, og – allerførst – hvordan staten bruger enorme millionbeløb på at redde det stærkt omstridte ejendomsvurderingssystem, der fortsat ikke er klar.

Trecifrede millionbeløb til konsulenter skal redde ejendomsvurderinger

Der postes enorme millionbeløb i konsulenter, som skal sikre, at det nye it-system til ejendomsvurderinger endelig bliver færdigt og dermed kan bruges af danskerne, som i over syv år ikke har fået nye vurderinger.

Siden 2015 er der ifølge Finans.dk brugt 576 millioner kroner på eksterne konsulenter – i 2020 alene 222 millioner kroner. Det sker, selvom regeringen har som mål at nedbringe det offentliges udgifter til netop konsulenter.

De store beløb ses imidlertid af eksperter som et sygdomstegn.

»Når et projekt er forsinket, bliver det kun værre af at sætte flere personer på, og når vi regner med, at et personår koster en million kroner i runde tal, så svarer udgifterne her jo til over 500 personår. Det er ufatteligt,« siger professor på IT-Universitetet, Søren Lauesen, til Finans.

Erik Frøkjær, der er ekstern lektor på Københavns Universitet, kalder direkte projektet for en skandale.

Mediegigant satser milliarder: Vil sælge ting til boligen

Den nordiske mediekoncern Egmont udvider forretningen og opkøber den svenske webshop Royal Design Group i en milliardhandel, skriver Børsen.

Webshoppen specialiserer sig i boliginteriør og sælger alt fra Georg Jensen-lysestager til designermøbler fra Gubi, mens Egmont traditionelt har tjent penge på at stå bag magasiner som Alt for Damerne, en række bøger og filmselskaber.

Købet sker, da Egmonts medieforretning ikke vækster, siger adm. direktør Torsten Bjerre Rasmussen til Børsen. Derfor satser mediekoncernen nu på at opkøbe skandinaviske webshopper, der har specialiseret sig inden for nicheområder.

»Den barske virkelighed er, at selvom vores publishingforretning gør det rigtig godt, er det ikke en vækstforretning. Det er en forretning, hvor vi hvert år desværre kan se, at vi taber nogle procent. Vi kan ikke vokse, hvis vi kun definerer os ud fra vores klassiske dna med bøger og magasiner,« siger Torsten Bjerre Rasmussen til Børsen.

Egmont ejer i dag webshoppen Nicehair.dk, som sælger skønhedsprodukter på nettet.

Stærkt kritiserede webshopejere efterlader tocifret millionregning

Et netværk af Aarhus-venner kørte i hurtige biler, hev millioner ud og sprøjtede med champagne i Skagen, mens store dele af Realitydanmark reklamerede for deres værdiløse produkter som rynkeplastre, shapewear og brandfarlige krøllejern fra Kina. Nu er de gået ned med et brag og en lang kø af kreditorer.

Det skriver Berlingske.

Kunder, kreditorer og konkurrenter er kommet i klemme i en stærkt kritiseret netværks webshopkarrusel. Netværket trækker et spor af vrede kunder, der føler sig snydt og bedraget, foreløbig uden retlig konsekvens for de unge bagmænd, Mark Haugaard og Halfdan Harring.

Der var midt i december anmeldt krav i det konkursramte  hovedselskab for over 12,9 millioner kroner fordelt på 23 kreditorer. Derudover afventes yderligere krav fra Lønmodtagernes Garantifond.

»Mark og Halfdan er i en helt anden klasse. De er fuldstændig ligeglade,« siger en konkurrent, der mener, at retssystemet har spillet fallit.

De mange forretninger tæller mærker som Myposture, Mymuscle, SmileBright, Copenhagen Hair, Copenhagen Lashes, Skintek, Styled, Blackpods og De Perfekte Jeans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Musehul skaber køer foran lukkede butikker

Selvom regeringen har valgt at lukke samtlige udvalgsvarebutikker til og med 3. januar, står butikkerne ikke helt stille i disse dage.

Butikker som Elgiganten, Power og udvalgsvarebutikker generelt må nemlig gerne udlevere pakker, som kunderne har bestilt og betalt hjemmefra. Dermed kan kunderne møde fysisk op ved butikkerne og få udleveret deres pakker. Det skriver Berlingske.

Elektronikkæden Power gør blandt andet brug af handelsmetoden. Jesper Boysen mener, at det er en oplagt mulighed for at redde en del af den tabte omsætning, nu da butikkerne ikke kan holde åbent som normalt.

»Det er ingen hemmelighed, at vi har et overordentligt varelager, der skal brages af til udsalget. Det får vi taget det værste tryk af med den facilitet, der er her,« siger Jesper Boysen.

Elgiganten og thansen giver også kunderne mulighed for at afhente deres nye telefon, køleskab eller knallert i de ellers lukkede butikker. Bestillingsmetoden kaldes »klik og hent«, hvor kunderne bestiller deres varer hjemmefra og derefter afhenter dem i butikken.

Dansk Erhverv, der organiserer mange detailhandlere, oplyser til Berlingske, at de fleste store butikskæder benytter sig af klik og hent-metoden som en »nødløsning« til at redde noget den omsætning, der falder væk, nu hvor detailhandlen er nedlukket.

Både Elgiganten og Power lægger vægt på, at køerne foran deres butikker sker i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand med videre.

Tre forhold, investorerne holder øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger med i tirsdag:

  • Ørsted og Vestas var kursmæssigt i udbrud i går og lagde yderligere seks procents kursstigninger oven i den ekstreme aktiefremgang, som der allerede har været tale om. Stigningerne kommer efter gode selskabsspecifikke nyheder. Er der kortsigtet mere at komme efter i dag?
  • Coronavaccinen er ved at blive distribueret og injiceret globalt. Alligevel falder »vaccineaktierne« som Pfizer, AstraZeneca og Moderna. Kan investorerne se en ende på covid-19, og planlægger de tiden efter vaccinationerne, vil det være business as usual. Er kursudviklingen i vaccinerne et glædeligt billede af, at covid-19 inden længe kan være fortid?
  • Der var massive kursstigninger i SAS og Norwegian i går. Investorer håber at vejre morgenluft i de øvre luftlag efter et økonomisk 2020, som har været tumultarisk for luftfartsselskaberne generelt og ikke mindst for SAS/Norwegian specifikt. Er kursstigningerne en tidlig covid-19-forårsbebuder?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones +0,68 pct.
  • S & 500 +0,87 pct.
  • Nasdaq +0,74 pct.

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30

  • Japan Nikkei +2,36 pct.
  • Hongkong Hang Seng +1,03 pct.
  • Kina CSI -0,26 pct.