Business-overblik: Transportkaos kan for alvor ramme danske forbrugere

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Dansk detailhandel – herunder elektronik- og hvidevarekæden Power – begynder at mærke konsekvenserne af de globale logistikudfordringer i kombination med øget efterspørgsel og frygter for black friday- og julehandlen. Her er kunde Peter Windfeld på vej ind i Power i Herlev, da butikken genåbnede 1. marts i år efter vinterens nedlukning. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens hurtige overblik over, hvad der sker i erhvervslivet.

Vi skal høre om, hvor meget danskerne har tjent på de stigende boligpriser og om Novo Nordisks mange opkøb. Men først det omfattende globale transportkaos, der nu for alvor kan ramme de danske forbrugere.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Følg Morgenposten på mobil

Detailgiganter advarer: Varemangel kan føre til prisstigninger

I flere detailkæder kæmper logistikafdelingerne for at få varer nok op til jul, men store forsinkelser kan betyde færre varer, og det kan udløse prisstigninger i butikkerne, skriver Børsen.

Det er lav kapacitet på det globale transportmarked, der i mere end et år har udløst forsinkelser, og kombineret med massiv efterspørgsel på forbrugsgoder som elektronik har det resulteret i varemangel og halvtomme lagre.

»Vi begynder at mærke konsekvenserne af logistikudfordringerne. Mange af skibene med vores varer ligger i havnene i dagevis og venter på at få en sluttid, og det er en del af sortimentet, der skulle have været i omløb nu. Det er rigtig kritisk,« siger Jesper Boysen, administrerende direktør i elektronikkæden Power.

Udfordringerne begyndte sidste forår, da coronapandemien brød ud. Her faldt privatforbruget, hvilket fik detailbranchen til at forhale vareleverancer. Som modsvar trak rederierne kapacitet ud af markedet for at stabilisere fragtraterne. Men i takt med at genåbningen trak ud, begyndte folk i stedet i at bruge penge på byggematerialer og andre goder til hjemmet. En trend, der er fortsat lige siden.

»Vi har endda ordrer fra sidste jul, som stadig ikke er nået frem. Sådanne forsinkelser og usikkerheden omkring leveringerne i efteråret er ikke kun et problem for os, men for alle typer varer. Det skaber store udfordringer for black friday og julehandlen i hele detailhandlen, hvor kunderne må vente længere tid end normalt,« siger Jesper Boysen.

Både han og Peder Stedal, topchef hos konkurrenten Elgiganten, siger, at det kan få betydning for priserne.

»Vi har en klar ambition om at være skarpe på prisen, men over tid kan det påvirke priserne for slutrunderne, hvis komponentpriserne stiger, og producenterne sætter priserne op,« siger Stedal.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

De heldigste boligejere har tjent over 5.000 kroner om dagen det seneste år

De seneste tal fra boligmarkedet i juli viser, at hovedstadsområdets huse har lagt sig i spidsen prismæssigt med en stigning på halvanden procent den seneste måned. Det betyder, at der over det seneste år er lagt yderligere en femtedel til værdien i gennemsnit, skriver Berlingske.

Det er især husejerne i hovedstadsområdet, der kan føle sig forgyldte af de seneste tal for prisudviklingen på boligmarkedet.

De viser, at husejere i bedste fald har oplevet en værdistigning på over 5.000 kroner – om dagen vel at mærke. Det er langt mere, end de fleste tjener på deres lønarbejde, og værdistigningen er skattefri, hvis boligen sælges.

Tallene fra ejendomsmæglernes fælles portal, Boligsiden, er inklusive den seneste udvikling i juli og dermed en sommer med et mere afdæmpet boligmarked end i det foregående år.

Novo Nordisks kursændring skaber begejstring

Novo Nordisks mange opkøb viser, at selskabet er på rette vej frem mod patentudløbet på supermolekylet semaglutid, vurderer flere analytikere og pensionskassen ATP over for Finans.

Alene de seneste få år har Novo Nordisk indgået 33 væsentlige aftaler med andre virksomheder. Flere af dem har været opkøb i milliardklassen.

»Vi har signifikant styrket vores ressourcer inden for forretningsudvikling og M&A (fusioner og overtagelser, red.), og vi er meget bevidste om, at innovation også sker andre steder end i Måløv,« siger Karsten Munk Knudsen, koncernfinansdirektør i Novo Nordisk.

Udviklingen var for fem-ti år siden nærmest et utænkeligt scenario, men begyndte, efter at man i hovedkvarteret i Bagsværd blev bekymrede over den schweiziske rival Roches store angreb på Novos lukrative bløderforretning.

Ifølge Claus Berner Møller, underdirektør for danske aktier i pensionskassen ATP, står Novo Nordisk lige p.t. et meget spændende sted. Det skyldes ikke mindst høje forventninger til molekylet semaglutid.

»Det er selvfølgelig meget positivt, men giver også en udfordring, når patentet udløber om cirka ti år. Derfor er det rigtig positivt, at Novo Nordisk igennem de senere år har været aktiv med hensyn til at etablere nye samarbejder og på M&A-siden,« skriver Claus Berner Møller i en e-mail til Finans.

Tre ting, som investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet giver her sine bud på tre ting, som investorerne bør holde øje med på markederne onsdag:

  • Dagens vigtigste regnskab kommer fra Vestas. Kan virksomheden fastholde forventningerne og undgå en nedjustering, som det er sket for »sektorkollegaen« SiemensGamesa flere gange blandt andet på grund af stigende råvareomkostninger og ditto transportudgifter?
  • ISS er ligeledes regnskabsaktuel. Aktien er steget mere end 50 procent år til dato. Investorerne har stor tillid til at topchef Jacob Aarup-Andersen kan styre ISS ud af den indtjeningsmæssigt sløje periode, som selskabet har befundet sig i de seneste snart tre år. Vil regnskabet bekræfte, at ISS er på rette vej?
  • Den store infrastrukturpakke til en værdi af 1.000 milliarder dollar blev tirsdag vedtaget i det amerikanske senat. Spørgsmålet er i hvor stor udstrækning det blandt andet kan komme til at smitte positivt af på eksempelvis FLSmidth, som formentlig er et af de selskaber, som vil kunne få gavn af investeringerne?

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

USA (lukkekurser tirsdag):

  • Dow Jones: +0,46 procent
  • Nasdaq: +0,10 procent
  • Standard & Poor’s: -0,49 procent

Asien (aflæst kl. 06.30)

  • Japan Nikkei: +0,51 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,21 procent
  • Kinas Shanghai Composite: +0,27 procent