Business-overblik: Topdirektør fyrer 900 ansatte over Zoom

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

900 ansatte, der deltog i et møde over Zoom, fik af deres administrerende direktør at vide, at de var fyret med øjeblikkelig virkning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til tirsdagens hurtige og nemme Business-overblik.

Læs om, hvordan nedlæggelsen af håndværkerfradraget fra april vil gøre det meget svært at få fat i en håndværker, hvordan en topchef har fyret 900 medarbejdere over et hurtigt Zoom-videoopkald, hvordan skatteborgerne er blevet kastebold mellem syv styrelser under Skat og – her først – hvordan vindmøllegiganten Vestas er blevet afkrævet løsepenge fra hackere, der har stjålet data.

Vestas antyder krav om løsesum

Den danske vindmøllegigant Vestas blev fredag 19. november ramt af et hackerangreb i form af et såkaldt hackerangreb. Og selvom det siden er kommet frem, at det er lykkedes for hackerne at stjæle persondata, som siden er »blevet lækket af angriberne og potentielt tilbudt tredjeparter«, er det yderst sparsomt, hvad Vestas vil fortælle.

Særligt på Finans forsøger de at følge sagen, og her antyder Vestas-ledelsen nu i et noget kryptisk svar, at man er blevet afkrævet løsepenge for stjålne oplysninger.

På et spørgsmål om, hvorvidt man er blevet præsenteret for krav om betaling for at få de stjålne data retur, svarer kommunikationschef Anders Riis:

»Vi ønsker for indeværende ikke at gå i detaljer om eventuelle udvekslinger med hackerne, men det ligger vel i et ransomware-angrebs natur.«

»Folk er jo ikke dumme«

Det er med at få ringet til en håndværker i en hulens fart, hvis du skal nå at kunne  trække vedkommendes løn fra i skat. Det skriver Børsen.

For med mandagens aftale om en finanslov for 2022 vil det fra 1. april næste år ikke længere være muligt at få fradrag for håndværkerlønninger i den såkaldte bolig-job-ordning.

Og ifølge Daniel Dylewski, der ejer håndværkerfirmaet Total Entreprise ApS i Ringsted, vil den snarlige udfasning af fradraget gør de kommende måneder ekstra travle.

»Folk er jo ikke dumme, og de vil prøve at få ordnet det, de skal, inden den 1. april, så de kan få et fradrag. Jeg er da sikker på, at i februar og marts vil kunderne tigge og bede om at få lavet en opgave, inden fradraget forsvinder,« siger Daniel Dylewski til Børsen og advarer også om, at mange håndværkere nok vil kræve overpriser frem mod 1. april.

Følg Morgenposten på mobil

Topdirektør fyrer 900 ansatte over Zoom

900 ansatte i det amerikanske realkreditselskab Better.com fik på et digitalt møde over Zoom, som topdirektøren for selskabet onsdag havde indkaldt til, at de var fyret.

»Hvis du er med på dette kald, er du en del af den uheldige gruppe, som bliver fyret. Din ansættelse her stopper med øjeblikkelig virkning,« lød beskeden fra Vishal Garg på det blot tre minutter korte og følelsesløse videomøde.

Det skriver amerikanske CNN.

De 900 ansatte svarer til omkring ni procent af Better.coms arbejdsstyrke.

De chokerede ansatte fik at vide, at de snart efter mødet ville modtage en e-mail fra personaleafdelingen med de nærmere detaljer for deres fratrædelse.

Better.coms finansdirektør, Kevin Ryan, siger efterfølgende til CNN, at selv om fyringer lige op til jul er et rigtigt skidt tidspunkt, er de nødvendige for at få forretningen til at hænge sammen.

Skatteborgere er kastebolde mellem syv styrelser

For tre år siden blev Skat nedlagt og erstattet af syv nye styrelser. Men både skatteborgere og styrelserne selv kører sur i den nye struktur, viser flere eksempler. Det skriver vi her på Berlingske.

Bl.a. har en skatteborger, der ikke havde betalt sin skat til tiden, på næsten kafkask vis oplevet at komme i klemme i den nye struktur.

Først sendte Skattestyrelsen det skyldige beløb til inddrivelse hos Gældsstyrelsen, der populært sagt er statens inkassofirma. Borgeren betalte nu, men til den forkerte styrelse, nemlig Skattestyrelsen.

Her var man hjælpsom, sendte pengene videre til Gældsstyrelsen og fortalte så borgeren, at tingene var i orden. Det var de bare ikke.

For Gældsstyrelsen havde endnu ikke set på, om kravet var gyldigt, hvorfor borgeren alligevel ikke kunne få lov til at betale sin skattegæld. Og så sendte Gældsstyrelsen pengene tilbage til borgeren igen. Altså de penge, som borgeren skyldte Gældsstyrelsen.

Ifølge formanden for de 2.400 skattemedarbejdere er der behov for mere samarbejde på tværs af styrelserne. »For hvad har vi egentlig opnået ved at dele det op?« spørger han.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea har i dag fokus på særligt disse tre ting:

  • Europæiske og amerikanske aktier steg i går, og Fjernøsten er i solidt plus i de tidlige morgentimer. Også kinesiske aktier er i plus, efter at centralregeringen har tilkendegivet, at man er klar til at understøtte væksten i det kommende år. Den nyhed kommer i lyset af, at den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande i sidste uge meldte ud, at man har svært ved at imødekomme tidligere ukendte gældsposter. Vi mener generelt, at investorerne er pessimistiske omkring udsigterne for kinesiske aktier, og der skal derfor ikke meget til, før de kinesiske aktier indhenter den svage performance, som disse aktier har oplevet i år.
  • På helt kort sigt er det fortsat omikronvarianten, der spøger, og understøttende for markedsstemningen i går var positive udmeldinger fra Joe Bidens chefrådgiver Anthony Fauci. Han konstaterede, at de tidlige data for, hvor farlig omikronvarianten er, indtil videre ser opmuntrende ud. Der synes ikke for alvor at være tegn på, at den globale mobilitet svækkes, på trods af det negative nyhedsbillede og smittespredningen. Enkelte steder, som f.eks. nedlukningerne i Østrig, kan det selvfølgelig ses, men holder det globale billede stik, er det positivt for den økonomiske aktivitet og dermed også for aktiemarkederne. Det er dog endnu for tidligt at konkludere, og indtil vi ved mere, er det relevant at holde øje med de nøgletal, der kommer ind i dagens løb. Se dér efter eurozonens endelige tredjekvartals BNP-tal, industriproduktionen i Tyskland og ZEW-undersøgelsen, som beskriver analytikernes syn på den økonomiske situation.
  • I dag står verdens vestlige ledere sammen i forhold til konflikten mellem Rusland og Ukraine. Her forventes det, at den amerikanske præsident Biden, i et kald med Ruslands præsident Putin vil præsentere de mulige økonomiske sanktioner, som Rusland vil blive ramt af, hvis landet vælger at invadere Ukraine. Hold øje med eventuelle nyheder herfra i dagens løb.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +1,87 procent
  • S&P 500: +1,17 procent
  • Nasdaq: +0,93 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: +2,12 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,85 procent
  • Kina CSI: +0,01 procent