Business-overblik: To mænd fik en god idé – nu deler de en milliard kroner i udbytte

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

3Shape, der laver scannere og software til tandlægeindustrien, er blevet en erhvervssucces, og de to stiftere tjener godt på deres idé. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens hurtige og effektive overblik over de vigtigste erhvervshistorier.

Læs om, at over halvdelen af topledere er parate til at gå endnu længere over for Rusland. Forstå, hvorfor et højere kørselsfradrag på baggrund af høje benzinpriser ikke er nogen mirakelløsning for pendlerne. Læs, at den amerikanske centralbank for første gang siden 2018 har hævet renterne, og hvordan en god idé til en virksomhed nu har udløst en milliardregn over de to stiftere.

Vi starter overblikket med, at det er blevet billigere at forurene, siden krigen i Ukraine brød ud.

Krigen i Ukraine har fået priserne på europæiske CO₂ kvoter til at dykke

Det er blevet billigere at forurene, siden Rusland invaderede Ukraine. Det skriver vores kolleger på Børsen.

Dagen før Ruslands invasion af Ukraine kostede det 95 euro at udlede et ton CO₂. Ugen efter var den pris faldet til 68 euro for at udlede et ton CO₂.

Det gælder for de industrier, der er omfattet af det europæiske system for CO₂-kvoter, hvilket primært er industrier inden for energisektoren og den energitunge industri.

Prisfaldet bekymrer dog ikke seniorøkonom i den grønne tænketank CONCITO, Torsten Hasforth.

»Her og nu dominerer udviklingen omkring de fossile brændsler diskussionen totalt, og faldet i CO₂-prisen er langt overskygget af ekstremt høje naturgaspriser, så jeg er ikke bekymret,« siger Torsten Hasforth til Børsen.

Over halvdelen af topledere er parate til at gå længere over for Rusland, end myndighederne kræver

Mere end hver anden topleder i Berlingskes toplederpanel er parat til at indføre hårdere sanktioner over for Rusland, end myndighederne kræver. Kun 17 procent af de adspurgt svarer nej.

Det skriver vi her på Berlingske.

En af dem, der er parat til at gå hårdt til værks, er Netcompanys direktør, André Rogaczewski.

»Kan man se måder at sanktionere russerne på ud over de igangsatte sanktioner og gøre det på en forsvarlig og ansvarlig måde over for virksomheden selv og medarbejderne, skal man selvfølgelig gøre det,« siger André Rogaczewski.

Han tilføjer dog, at han har stor forståelse for, at mange virksomheder står i komplekse situationer, hvor det kan være svært at gøre mere.

Ifølge Peter Thagesen, underdirektør med fokus på global handel og investeringer i Dansk Industri, kan en af grundene til, at virksomhederne selvsanktionerer være, at de er i tvivl om, hvor grænsen går.

Når virksomhederne møder tvivl, så følger de ifølge Peter Thagesen et forsigtighedsprincip. Det betyder, at virksomhederne hellere vil gøre for meget end for lidt, når det handler om at overholde sanktionerne.

To mænd fik en god idé – nu deler de en milliard kroner i udbytte

Det har været så god en forretning at udvikle og sælge scannere til tandlægeindustrien, at overskuddet i vækstvirksomheden 3 Shape er vokset med 238 procent, således at de to stiftere har fået et samlet udbytte på godt en milliard kroner ud af deres virksomhed.

Det skriver Børsen.

»Vi er godt tilfredse med resultatet, og vi har vundet en række gode aftaler. Jeg er særligt tilfreds med, at vi har fået 3 Shape tilbage i vækstsporet, for det betyder, at vores teknologi bliver anvendt af laboratorier og tandlæger over hele verden,« fortæller Jakob Just-Bomholt, administrerende direktør for 3 Shape, til avisen.

Det er Tais Clausen og Nikolaj Deichmann, der i 2000 stiftede virksomheden og ejede ved årsskiftet 96 procent af aktierne. Af regnskabet fremgår, at ejerkredsen samlet har fået et udbytte på 1.068 millioner kroner.

Den svenske kapitalfond EQT købte i januar 20 procent af aktierne for fire milliarder kroner.

3Shapes omsætning nåede i 2021 i alt 2,6 milliarder kroner med et driftsresultat på 889 millioner kroner.

Højere kørselsfradrag er ingen mirakelløsning for 1,2 millioner pendlere

Hvis skatterådet ender med at skrue op for kørselsfradraget, fordi benzinpriserne er skudt i vejret, så vil det ikke redde pendlernes pengepung.

Det skriver Finans. De har talt med Henning Boye Hansen, chefkonsulent og skatteekspert i revisionsselskabet BDO. Han forklarer, at udgifterne til brændstof vægter mindre end 20 procent, når det handler om at udregne, hvor stort kørselsfradraget skal være. Derfor stiger fradraget kun med 22 øre, selvom benzinprisen bag udregningen hæves med 4 kroner

»Forestiller man sig, at rådet vedtager nye satser med udgangspunkt i en gennemsnitlig listepris (på benzin, red.) på 16,78 kroner i stedet 12,78 kroner, vil det betyde, at den høje sats både for befordringsfradrag og for skattefri kørselsgodtgørelse vil stige med 22 øre pr. kilometer,« siger Henning Boye Hansen.

Nu stiger renterne i USA – for første gang siden 2018

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver den ledende amerikanske rente til intervallet 0,25-0,50 procent. Det er en stigning på 25 basispoint.

Det er første gang siden 2018, at renten bliver hævet.

Centralbankens ledende medarbejdere har længe klart signaleret, at renten skal i vejret.

Denne rentestigning er kun den første af flere stigninger, som er på vej. Forventningen er nu, at styringsrenten ved udgangen af i år er på to procent – altså fire yderligere renteforhøjelser på et kvart procentpoint.

Desuden nedjusterede centralbankerne vækstudsigterne for den amerikanske økonomi i år fra fire til tre procent.

Det skriver økonomisk redaktør på Berlingske, Ulrik Harald Bie, om.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med torsdag:

  • Hvordan bliver den danske/europæiske aktiemarkedsreaktion efter store stigninger i USA/Kina og den amerikanske centralbank, Federal Reserves, beslutning om at hæve renten og gentage det yderligere ni gange i 2022 og 2023?
  • Danske Bank holder generalforsamling og skifter på formandsposten. Det er kendte størrelser. For investorerne er det vigtigste, at banken fastholder sin indtjeningsmæssige målsætning for 2023?
  • Markedsrenterne var uændrede, og den amerikanske dollar faldt let efter den meget aggressive FED-annoncering. Kan investorerne forvente, at de europæiske markedsrenter holder sig i ro?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +1,55 procent
  • S&P 500: +2,24 procent
  • Nasdaq: +3,77 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +3,42 procent
  • Hongkong Hang Seng: +6,52 procent
  • Kina CSI: +2,75 procent

Tak, fordi du læste med!