Business-overblik: Thorborg kaster sig over nyt område: Jeg er i det for pengene

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Martin Thorborg kaster sig over et nyt område, nemlig formidling af brugte biler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik med dagens vigtigste historier inden for erhverv, økonomi og finans.

Vi skal i dag et smut fordi den seneste udvikling hos den skandaleramte kødkoncern Skare Meat Packers og kigge nærmere på, hvordan danskernes indlånsrenter bliver reguleret, når Nationalbanken hæver renten. Du kan også læse om flere massefyringer i USA og de seneste store problemer med de nye ejendomsvurderinger. Og så kaster iværksætteren Martin Thorborg sig over brugte biler.

God læselyst!

Saxo Bank kaster bombe under indlånsrenter

Det kan sommetider tage flere måneder, før danske bankkunder får gavn af Nationalbankens renteforhøjelser på deres indlånskonti. Men den nølen vil Saxo Bank nu gøre op med og kaster dermed en bombe under bankernes omstridte indlånsrenter.

Banken vil nemlig indføre en ny rentemodel, hvor højere renter helt automatisk sendes videre til bankkunderne i takt med, at Nationalbanken sætter renten op. Det skriver vi her på Berlingske.

»Det skal være nemmere for vores nuværende og fremtidige kunder at investere deres midler. En mere gennemsigtig indlånsrente, der afspejler udvikling i markedet, er seneste skud på stammen, når det kommer til vores ambition om at tilbyde en gennemsigtig service,« siger Saxo Banks direktør for nordiske aktiviteter, Philip Frijs.

Planen er, at de højere indlånsrenter skal træde i kraft allerede samme dag, som Nationalbanken ændrer den. I første omgang kommer det til at gælde kunder med mere end 500.000 kroner på bankbogen, men Saxo Bank håber på, at de allerede inden sommer kan nedsætte grænsen.

Flere massefyringer i USA

Selskaber Goldman Sachs, Amazon, Alphabet og Facebook har allerede annoncerede store fyringsrunder, og mandag hoppede endnu en af USAs største virksomheder med på fyringsvognen.

Denne gang er det Dell Technologies, der mandag fortalte, at det vil skære cirka 6.650 stillinger, eller omkring fem procent af sin globale arbejdsstyrke. Det skriver Reuters.

Fyringsrunden skyldes, at Dell forbereder sig på en potentiel recession og en nedgang i salget af computere til privatpersoner. Dell havde ellers allerede iværksat en sparerunde med ansættelsesstop og begrænsninger på rejseaktivitet, men det har vist sig ikke at være nok, skriver virksomhedens driftschef Jeff Clarke i et notat til de ansatte.

»Hvad vi ved, er, at markedsforholdene fortsætter med at blive værre, og fremtiden er usikker,« skriver Clarke ifølge Reuters.

Skandaleramt kødimperium sælger virksomhed

Den skandaleramte familiedrevne Skare-koncern har solgt sine to pålægsvirksomheder Defco og Skare Food til Delika Food Group, som er ejet af kapitalfonden Erhvervsinvest. Det skriver en række medier, herunder Finans.

De to selskaber er de eneste, der ikke er omfattet af den konkurs, som otte af Skare Meat Packers selskaber gik ind i som den foreløbige kulmination på den betændte sag, hvor Fødevarestyrelsen politianmeldte virksomheden og beslaglagde 250 ton op til 13 år gammelt kød. Sagen fik flere af Skares store kunder, herunder Salling Group og Rema 1000 til at trække sig.

Der er 193 ansatte på de to Skare-fabrikker, der nu er solgt til Delika Food. Delika vil ifølge Finans lægge Defco og Skare Food sammen med sine egne fabrikker for at øge kapacitet og eksportandel.

»Vi tror, at store dele af sortimentet fra fabrikkerne i Christiansfeld og Aarhus kan supplere de sortimenter, som Delika Food Group allerede har, og kan danne rammen for at sikre konkurrencedygtige sortimenter til dansk detailhandel produceret i Danmark på danske fabrikker,« siger managing partner og direktør i Erhvervsinvest, Thomas Marstrand, til Finans.

Skæve ejendomsvurderinger i vente til halv million boligejere

De dårlige historier om de nye ejendomsvurdering fortsætter med at vælte ud. Nu skriver Børsen, at det usikre vurderingssystem allerede har udløst et kontrolkaos af dimensioner hos Skat.

Skat har indtil videre sendt cirka 146.000 ejendomsvurderinger ud, men har allerede skullet foretage i alt 140.000 manuelle kontroller for at tjekke vurderinger individuelt.

»Det er et rystende stort antal. Det bekræfter jo den frygt, at systemet kører så dårligt, at man er nødt til at løse langt de fleste af vurderingerne med manuelle processer. Det har aldrig været hensigten. Hensigten var, at man ville lette de manuelle arbejdsprocesser,« siger Thomas Booker, partner i advokathuset Horten, der har siddet med i et ekspertudvalg nedsat af den tidligere regering om ejendomsvurderinger af erhvervsejendomme.

Børsen skriver også, at trods de mange manuelle kontroller forventes kun 71 procent af boligerne at få en vurdering, der rammer inden for 20 procent af den reelle handelspris. Det betyder, at cirka 500.000 boligejere kan forvente at få en pilskæv vurdering i år.

Thorborg som brugtbilhandler: »Det er jo vanvittigt. Hvis du vidste, hvor svært det er …«

Har du heller ikke den største tiltro til brugtvognsforhandlere?

Så er der måske godt nyt, hvis du står og skal sælge - eller købe - en bil.

Iværksætteren bag blandt andet virksomheden Dinero Martin Thorborg har sammen med to investorer investeret 2,5 millioner kroner i virksomheden Drievers, der er en platform, der formidler kontakten mellem købere og sælgere af brugte biler, skriver Finans.

På den måde kan man spare de fysiske rammer væk, som man ellers kender fra en traditionel brugtvognsforhandler, og på den måde kan sælgeren ende med en større fortjeneste, og køberen en lavere pris.

»Sælgerens eneste udfordring er at vise bilen frem 1-2 gange, men Dreivers tager korrespondancen, så du ikke skal sidde og diskutere med køber, om du skal have et sæt kurvefletmøbler med i handlen i stedet for kontanter,« siger Martin Thorborg til Finans.

Det var især de positive anmelderlser på Trustpilot, der fangede hans opmærksomhed.

»De har en vurdering på 4,8 (ud af fem, red.). Det er jo vanvittigt. Det er det samme, jeg har i Dinero. Hvis du vidste, hvor svært det er …,« siger han. Martin Thorborg slår samtidig fast, at han ikke har rettet sin opmærksomhed mod Drievers, fordi han har en særlig interesse for området, men at det er for pengene og processen.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Josephine Cetti, chefstrateg i Nordea, har i dag disse punkter på blokken:

Det er en forholdsvis stille uge, når det kommer til nye makro nøgletal, og der vil primært være fokus på regnskaber og taler fra centralbankmedlemmer. Dagens potentielt vigtigste begivenhed bliver en tale fra den amerikanske centralbankchef Jerome Powell. På pressekonferencen efter rentemødet i sidste uge, fremstod han nemlig forholdsvis optimistisk og rolig i forhold til inflationsudviklingen, hvilket markedet tog rigtig godt imod, da det bekræftede håbet om, at Fed er tæt på at være i mål med rentestigningerne.

Når det kommer til Powells kommunikationsevner, har han dog lidt en tendens til at sende signaler på pressekonferencerne, som markedet tager positivt op, men hvor han så efterfølgende virker til at føle sig misforstået og må rette op på situationen. Hvis han også føler sig fejltolket denne gang, har han i hvert fald chancen for at rette op på det i sin tale i morgen.

Hvis det bliver tilfældet vil reaktionen nok være negativ for aktier, da markedet efter fredagens gode nøgletal allerede er begyndt at bekymre sig om, hvorvidt de optimistiske renteudsigter siden årets start har været en tand for meget.

Vi er cirka halvvejs gennem den amerikanske regnskabssæson, men ikke helt så langt i Europa og Danmark. Indtil videre har mange af regnskaberne fra det amerikanske S&P 500 indeks været noget skuffende, især taget i betragtning af at forventningerne var kommet forholdsvis langt ned. Der har været en negativ indtjeningsvækst på ca. 2,8 procent i fjerde kvartal sidste år sammenlignet året før. Hvis man ekskluderer energisektoren, som sidste år tjente rekord mange penge, ligger den negative vækst på ca. 7 procent.

Det er faktisk andet kvartal i træk, at indtjeningen er faldende. I takt med at virksomhederne har aflagt regnskaber og er kommet med ny guidance for 2023, er analytikernes forventninger til dette års indtjening kommet yderligere ned. Der forventes dog stadig en positiv indtjeningsvækst for 2023 på omkring 3 procent på årsbasis, på trods af at nedjusteringerne har været betydeligt større, end man normalt ser i løbet af Q4 regnskabssæsonen. Ofte ser man, at markederne når en bund 3-6 måneder, før analytikerne igen bliver mere positive på indtjeningsvæksten. Hvis man antager, at aktierne ramte bunden tilbage i oktober måned, burde indtjeningsestimaterne fortsætte nedad nogle måneder endnu, før de vender rundt. I dag får vi regnskaber fra Nintendo, Chipotle og Royal Caribbean Cruises som kan give nogle indikationer på forbrugstendenserne. I Danmark kommer der blandt andet regnskaber fra Carlsberg, Ambu og Demant.

Derudover kommer der tal for industriproduktionen i Tyskland for december måned og en rentebeslutning fra den australske centralbank. Inflationen i Australien accelererede i januar måned og steg mere end forventet, og det forventes de hæver renten med 25 basispunkter.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: -0,10 procent
S&P 500: -0,61 procent
Nasdaq: -1,00 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.40:

Japan Nikkei: -0,06 procent
Hongkong Hang Seng: +0,53 procent
Kina CSI: +0,15 procent

Tak, fordi du læste med!