Business-overblik: Tesla bliver sagsøgt

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Flere Tesla-ansatte har angiveligt klaget over racediskrimination, og anklagerne går blandt andet på, at selskabet diskriminerer i forhold til arbejdsopgaver, løn og forfremmelser samt ved at anvende racistisk sprogbrug. Billedet viser Teslas CEO Elon Musik (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Vi skal i dag blandt andet forbi Tesla, der har fået et søgsmål på nakken. Men vi begynder overblikket med historien om, at EU-Kommissionen nu spår en markant højere inflation:

Her er den store og uventede globale trussel mod danskernes jobfest

Efter to udfordrende år er danskerne igen fri af alle restriktioner. Men det danske økonomiske opsving efter coronakrisen er dårligt kommet i gang, før den første og uventede trussel mod jobfesten tegner sig i horisonten.

Det skriver vi her på Berlingske med henvisning til EU-Kommissionens nye prognose for både den danske og den europæiske økonomi. Prognosen i sig selv er ret optimistisk, da spådommen for Danmark lyder på en vækst i år på fire procent faldende til 2,8 procent til næste år.

Men når det gælder inflationen, regner EU-Kommissionen nu med 3,5 procent for eurolandene i år. Det er hele 1,3 procentpoint mere, end spådommen lød i den foregående prognose. En inflation på 3,5 procent kan vi godt leve med, men risikoen er, at den kommer endnu højere op og bider sig fast.

Hvis inflationen kommer højere, er Den Europæiske Centralbank, ECB, nødt til at sætte renten i vejret for at dæmpe aktiviteten og dermed presse inflationen ned. Og jo højere rente, desto større bliver opbremsningen i økonomien.

»Totalitært«, »udansk« og »ulovligt«: Flere partier i hårdt angreb på fagforeningsleder

Der bør ikke længere være frit valg af fagforening i Danmark. Det var i orden at fyre vvs’eren Peter Hjelmgaard, da han nægtede at melde sig ind i Blik- og Rørarbejderforbundet. Og fagbevægelsen skal gå langt hårdere til værks over for »fejlorganiserede«.

Sådan lød det torsdag fra Jan Hoby, næstformand i den pædagogiske fagforening LFS. Det får nu flere partier til i Berlingske at kritisere fagforeningslederen i hårde vendinger. Hobys udtalelser er udemokratiske og totalitære, lyder kritikken blandt andet.

»Det er skræmmende, at der stadig er fagforeningsledere i toppen af fagbevægelsen, som bakker op om totalitære metoder for at bevare medlemmerne,« siger Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance.

Jan Hobys udtalelser kom i forbindelse med sagen om vvs'eren Peter Hjelmgaard. På trods af pres fra både sin chef og sin tillidsmand nægtede Peter Hjelmgaard at skifte til Blik- og Rørarbejderforbundet, fordi han var tilfreds med Krifa.

Tesla bliver sagsøgt: Anklages for racediskrimination

I USA har Tesla fået et søgsmål på nakken. Selskabet bliver nu sagsøgt for at diskriminere sine sorte ansatte på en fabrik i Californien.

Det skriver Reuters.

Flere Tesla-ansatte har angiveligt klaget over racediskrimination, og anklagerne går blandt andet på, at selskabet diskriminerer i forhold til arbejdsopgaver, løn og forfremmelser samt ved at anvende racistisk sprogbrug.

Tesla oplyste for et par uger siden, at man forventede søgsmålet og skrev, at »Tesla er stærkt imod alle former for diskrimination og chikane og har et dedikeret hold for medarbejderrelationer, som forholder sig til og svarer på alle anklager«.

Danske Banks kommende formand regerede storbank i årevis – nu mistænkes den for svindel med udbytteskat

Danske Banks formand Karsten Dybvad meddelte tidligere på ugen, at han stopper. Bankens bestyrelse har peget på tyske Martin Blessing, der i årevis stod i spidsen for den tyske storbank Commerzbank, som kommende formand. Og det er i en årrække, hvor de tyske myndigheder nu mistænker banken for at have deltaget i svindel med udbytteskat.

Det skriver Børsen.

Martin Blessing har ikke ønsket at svare Børsen på om, hvorvidt han bliver efterforsket personligt. Men han oplyser, at han ikke kendte til svindlen med udbytteskat, da den fandt sted.

»Så snart vi fandt ud af det, iværksatte vi en undersøgelse og har samarbejdet fuldt ud med myndighederne. Og det er klart, at jeg tager afstand fra skatteunddragelse,« skriver han til avisen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder onsdag øje med disse forhold:

  • Oven på torsdagens inflationstal vil der være fokus på University of Michigans måling af forbrugertilliden i februar. Januars tal var det laveste i et årti, hvilket må forventes at skyldes omikron, så det bliver interessant at følge, om februars tal vender udviklingen. Det er også værd at holde øje med delkomponenten, der måler de langsigtede inflationsforventninger.
  • Storbritannien har haft et svært coronaforløb, og der har været meget debat i landet om den siddende regerings overoptimistiske udlægning af postcoronaopsvinget. Landet døjer i øjeblikket med høj inflation, hvilket tvang Bank of England til at øge den pengepolitiske rente i sidste uge. Vi får fredag en dugfrisk måling på, hvor slemt det står til med økonomien, når vi får BNP-tal for fjerde kvartal.
  • Der er mulighed for at sunde sig lidt oven på ugens regnskaber og måske varme lidt op til Superbowl. I hvert fald er det fredag sparsomt med regnskaber fra globale virksomheder – dog lige med undtagelse af et foreløbigt regnskab fra British American Tobacco, og et kvartalsregnskab fra svenske SAAB.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: -1,47 procent
  • S&P 500: -1,81 procent
  • Nasdaq: -2,10 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.25:

  • Japan Nikkei: +0,42 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,52 procent
  • Kina CSI: 0 procent

Tak, fordi du læste med!