Business-overblik: Supermarkeder på rad og række varsler prishop

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det bliver dyrere for danskerne at fylde deres køleskab op i det nye år. De store supermarkedet forhandler i øjeblikket med leverandørerne, og de vil have mere for deres produkter på grund af de stigende priser på råvarer. Den ekstra regning til supermarkederne vil blive sendt videre til kunderne. Supermarkederne forsikrer, at de gør alt, hvad de kan, for at prisstigningerne kan blive så begrænsede som muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

I dag skal vi høre om, at det er næsten umuligt for danskerne at vinde en skattesag, vi skal også høre om boligpriser, der falder, og vi skal høre om dagligvarepriser, der omvendt står til at stige. Men vi starter med nyt om mandagens overraskende begivenheder i landbrugets top.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Følg Morgenposten på mobil

Derfor gik landbrugets direktør

Direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung sagde mandag sin stilling op efter sexismesagen i DanBred. Opsigelsen ligner en konsekvens af, at hun var direktør i en lidt for tung organisation, der ikke er gearet til pludseligt opståede sager. Det siger flere ledelseseksperter til finans.dk.

Landbrug & Fødevarer ejer 51 procent af DanBred, og finans.dk henviser til, at ifølge TV 2 er Anne Arhnungs forklaring på opsigelsen uenighed om håndteringen af sagen om sexchikane i DanBred.

»Jeg synes, at det er svært at tolke hendes udmelding på anden måde, end at hun ønskede at handle hurtigere og mere resolut på sagen om krænkelser – og at det var hendes rådgivning til Landbrug & Fødevarers øverste ledelse, men det blev der set stort på,« siger Steen Hildebrandt, professor på Aarhus Universitet og ekspert i selskabsledelse.

En lignende melding kommer fra Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

Han mener dog, at Anne Arhnung var kommet mere konsekvent ud af det, hvis hun havde sagt op i sommer, da sagen i DanBred rullede.

Skatteministeriet er den store vinder

Hvis danske skatteydere skal vinde sager ved de danske domstole, så er det virkelig op ad bakke. Det viser en gennemgang af samtlige skattesager siden 2014. Det skriver Berlingske.

Det er Foreningen Danmarks Skatteadvokater, der har gennemgået samtlige domme i skattesager ved alle tre instanser – byret, landsret og højesteret – i de sidste syv år, og konklusionen af undersøgelsen er entydig: Skatteministeriet vinder næsten altid over skatteborgeren.

Flere skatteadvokater mener, at domstolene ikke er kritiske nok over for Skat. Dommerforeningen afviser kritikken. Skatteministeren kalder kritikken »besynderlig« og er »tilfreds« med, at Skat vinder ni ud af ti sager.

Formanden for Advokatsamfundets skatteudvalg, Christian Bachmann, finder det derimod »påfaldende«, at så få domme falder ud til skatteborgernes fordel. Det er meget få tvister, der ender i retten, efter at de i flere år har været gennem skattemyndighedernes klagesystem. Sagerne er typisk godt underbyggede og godt belyste i form af beviser.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dagligvaregiganter sender regning videre til kunderne

Inden længe bliver det dyrere for danskerne at gå ned i supermarkedet. Netop nu er en række store supermarkeder i gang med at forhandle med deres leverandører om priserne for næste år. Alt tyder på, at råvarerne giver højere priser på leverancerne for supermarkederne, og den ekstra omkostning ryger videre til forbrugerne. Det skriver borsen.dk.

Dagligvaregiganter som Salling Group, Coop og Lidl vil alle kæmpe for, at leverandører skal tage en del af de stigende omkostninger. Men det er ikke nok, og forbrugerne må derfor se frem til, at priserne på dagligvarer kommer til at stige.

Hverken Coop, Lidl, Salling Group eller Rema 1000 kan svare på, hvor store prisstigninger der kommer på dagligvarer som kød, mejeriprodukter, mel, sukker, kaffe, brød og olie.

»Det er særlig grundet dårlig høst flere steder i verden, suppleret med stigende omkostninger på alt fra transport til emballage,« siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop, om årsagen til de kommende prisstigninger.

Nu falder boligpriserne flere steder

Det stilner lidt af på det danske boligmarked efter en hektisk tid med coronavirus. I september har der været fald i boligpriserne 14 steder i hovedstaden. Det skriver Berlingske.

Samtidig er det nu husene, der stiger mest, og ikke længere ejerlejlighederne. Det viser de seneste data fra Boligsiden, der indsamler boligpriser fra ejendomsmæglerne. De 14 prisfald breder sig over både huse og ejerlejligheder i forskellige områder i hovedstaden.

Chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at boligmarkedet i hovedstaden er gået et gear ned, men at farten stadig er høj.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har i dag fokus på energipriser og vækst i Kina:

  • I dag vil markedsstemningen fortsat være præget af diskussionen om risikoen for, at det økonomiske opsving bremser op på grund af blandt andet højere energipriser og vækstafmatning i Kina. Men der bliver en del andet at se til også. Af politiske begivenheder holder investorerne et skarpt øje på Repræsentanternes Hus i Washington, hvor de stemmer om at udvide gældsloftet, efter at Senatet stemte en midlertidig pakke igennem i sidste uge. Vi vurderer, at forslaget går igennem, men det udskyder blot forhandlingerne en måneds tid, da den nye deadline er 3. december.
  • Så udgiver den Internationale Valutafond (IMF) sin seneste prognose for verdensøkonomien. Det er sjældent en begivenhed, der rykker markederne, men ikke desto mindre relevant for investorer, der følger økonomien som en drivkraft for finansmarkederne.
  • Sidst, men ikke mindst, er der lidt at se til på datafronten, hvor vi starter med den tyske ZEW-undersøgelse, der spørger analytikere og økonomer om blandt andet deres forventninger til den fremtidige økonomiske udvikling. Mere interessant bliver det i USA, hvor vi kan analysere erhvervstilliden blandt de mindre selskaber (NFIB), og JOLTS-rapporten i USA, som giver os en idé om efterspørgslen efter arbejdskraft.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: -0,72 procent
  • S&P 500: -0,69 procent
  • Nasdaq: -0,64 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -1,04 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,02 procent
  • Kina CSI: -1,04 procent