Business-overblik: Sundhedsekspert: Nu kan opfordringen til hjemmearbejde droppes

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er ikke længere nogen grund til at fastholde opfordringen til udbredt hjemmearbejde, mener en sundhedsekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik her på Berlingske. Vi har scannet nyhedsbilledet, så du kan blive klædt godt på til endnu en kold januardag.

Læs om, at ingeniørvirksomheden Cowi siger farvel til alt, hvad der har at gøre med fossil energi og byggeprojekter uden bæredygtighed, at budvirksomheden Wolt er udelukket i en skæbnesag om skattebetaling, at det globale champagnesalg er eksploderet, og at en sundhedsekspert nu vil have droppe opfordringen til udbredt hjemmearbejde,

Men først handler det om, at der også i år ventes solgt mange virksomheder. God læselyst!

Jysk ægtepar kan score milliardgevinst på livsværk

Den høje aktivitet i 2021 med 424 virksomhedshandler ser ud til at fortsætte ind i 2022.

Det siger en række finanshuse, investeringsbanker og kapitalfonde samstemmende til Børsen.

Blandt dem, der gør klar til salg, er ægteparret Dorthe og Erik Mailil, der ejer designlegetøjsfirmaet Maileg i Herning, som de stiftede i 1999, og som i sit seneste regnskabår havde et overskud på mere end 64 millioner kroner.

»Timingen er god nu,« forklarer Erik Mailil, og det bekræfter Andreas Lauth, som er partner i finansrådgivningsfirmaet Clearwater, der har fået opgaven:

»Vores ordrebog ser faktisk bedre ud end for et år siden, og vi kan se, at aktivitetsniveauet fortsætter,« siger han.

Erik Mailil forventer, at salget, som kan lande på omkring en milliard kroner, er på plads inden sommerferien.

Champagnepropperne springer – verden drukner pandemien i gyldne dråber

Nu til den mere muntre afdeling.

Verden over er salget af champagne nemlig steget til rekordhøjder i 2021, skriver CNN.

Ifølge salgsorganisationen Comité Champagne nåede salget af champagne på verdensplan rekordhøjden 6,2 milliarder dollar eller godt 40 milliarder kroner.

Det kunne mærkes i champagnens hjemland, hvor Comité Champagnes flere end 16.000 vinavlere og 320 champagneproducenter kunne se eksporten vokse med 38 procent til 180 millioner flasker.

På globalt plan er der tale om en stigning på 32 procent til 322 millioner flasker i 2021.

Champagnepropperne er især sprunget hjemme. For mens turisme og afholdelsen af events fortsat er på et lavt niveau på grund af pandemien, er salget til hjemmeforbrug vokset, forklarer Comité Champagne.

»Forbrugerne har valgt at underholde sig selv hjemme og kompensere for den generelt dystre stemning med nye øjeblikket af hygge og selskabelighed,« skriver organisationen i en pressemeddelse, som CNN refererer.

Sundhedsekspert: Nu kan opfordringen til hjemmearbejde droppes

Ansatte i både den private og offentlige sektor behøver ikke længere skulle arbejde helt eller delvis hjemmefra for at mindske coronasmitten.

Derfor bør opfordringen til udstrakt hjemmearbejde være blande de første restriktioner, der ophæves, når regeringen onsdag melder ud om, hvad der skal ske efter 31. marts, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi, til Børsen.

»Det vil være meget naturligt, at opfordringen til hjemmearbejde står til en hurtig udfasning. Jeg mener, at det vil være kontraproduktivt at forlænge opfordringen til hjemmearbejde, når der er et kæmpe problem med fremmøde på mange arbejdspladser, fordi så mange er smittet og i isolation,« siger han og fremhæver, at »stemningen er til, at langt de fleste restriktioner skal udfases relativt hurtigt«.

Det manglende fysiske fremmøde rammer områder som ældrepleje og sundhed rigtigt hårdt.

Cowi vil lave en Ørsted – farvel til alt fossilt

Danmarks næststørste rådgivende ingeniørvirksomhed, Cowi, siger farvel til alt, hvad der har med fossil energi og byggeprojekter uden bæredygtighed at gøre. Sådan lyder udmeldingen fra virksomhedens administrerende direktør, Lars-Peter Søbye, til Finans.

Lars-Peter Søbye er også formand for landets største erhvervsorganisation, DI, og med udmeldingen vinker virksomheden farvel til en omsætning i milliardklassen for udelukkende at fokusere på projekter, der bidrager til at løse klimakrisen.

Lars-Peter Søbye kalder det »et nødvendigt sats« og giver virksomheden tre til fem år til at omstille forretningen. Og det vækker glæde hos en af erhvervslivets hårde kritikere.

»Det er en opsigtsvækkende udmelding, der minder om Ørsteds transition fra at være stor på kul, olie og naturgas til at være førende på vedvarende energi. Her har vi så et rådgivende ingeniørfirma, der vil transformere sig helt ud af den fossile sektor og andre klimabelastende projekter. Det er modigt og nødvendigt,« siger Lars Koch, der er politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

Oprørt Wolt er udelukket i skæbnesag om skattebetaling

Tirsdag skal Skatterådet afsige kendelse i den første sag af sin art om et Wolt-bud, der kan få afgørende betydning for beskatningen af den såkaldte platformsøkonomi.

Men budtjenesten selv er afskåret fra at komme med input og kritiserer retssikkerheden i sagen.

Det skriver vi her på Berlingske.

Gennem mere end to år har virksomheden været centrum i en heftig politisk debat om kummerlige arbejdsvilkår, anført af Fagforeningen 3F, mens S-regeringen – med Wolt som et hyppigt anvendt eksempel – har varslet et opgør mod »falske selvstændige«.

19 udpegede medlemmer af Skatterådet skal forsøge at nå frem til en afgørelse i en usædvanlig sag, der er rejst af en journalist og tidligere Wolt-bud. En afgørelse, der potentielt kan få vidtrækkende konsekvenser for virksomheden.

»Jeg ser en risiko for i denne sag, at store beslutninger med store konsekvenser kan blive taget, uden at man involverer alle parter, der er en del af ligningen,« siger Søren Meier Svendsen, Wolts direktør i Danmark.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea følger særligt med i tirsdag:

  • Globale aktier fortsætter deres dyk nedad, og lavvandet synes at sænke alle både. På virksomhedsniveau kan der dog forekomme undtagelser, særligt i forbindelse med nye regnskaber. Tirsdag får vi regnskab fra Microsoft, Johnson & Johnson, Verizon, NextEra Energy, Texas Instruments, American Express, General Electric og Moderna.
  • Der er fokus på den globale vækst i øjeblikket, og de fleste forventer, at det gode momentum fra sidste år bliver bibeholdt. I dag kommer IMF med dens seneste økonomiske fremskrivning, så der vil blive holdt særligt øje med IMFs forventing til inflationen og vækstudsigterne i 2022 efter omikron.
  • Omikron har sat sit præg på Europa over vinteren, og helt hvor slemt det har været for virksomhederne, får vi en ide om i dag, når de tyske IFO-tal for virksomhedsklimaet udkommer.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: +0,29 procent
  • S&P 500: +0,28 procent
  • Nasdaq: +0,63 procent

Asien – indeks tirsdag kl.06.30

  • Japan Nikkei: -2,29 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,66 procent
  • Kina CSI: -1,67 procent

Tak, fordi du læste med!