Business-overblik: Storm på aktiemarkeder fortsætter

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Aktiekurserne falder som følge af bekymringen over den nye coronavariant – her på Tokyos børs mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Læs om, hvordan ansøgningerne om tidlig »Arne-pension« vælter ind, hvordan dansk storbank erkender brud på databeskyttelsesreglerne for en kvart million kunder, og hvordan stormen på aktiemarkederne fortsætter.

Ansøgninger om »Arne-pension« vælter ind

Næsten 30.000 danskere har søgt om lov til at gå på tidlig pension, siden det i august blev muligt. Heraf har de 22.000 allerede fået godkendt ansøgningen.

Det skriver Finans.dk.

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) glæder sig over de mange ansøgninger om at gå på pension et-tre år før tid, den såkaldte »Arne-pension«. Han ser det høje tal som udtryk for, at »der er brug for ordningen«, og mener, at de berettigede »har fortjent« at kunne gå fra før tid.

Omvendt er erhvervsorganisationen Dansk Industri bekymret, fordi der lige nu mangler masser af hænder i både det offentlige og det private.

»Opsigelserne fra de mange medarbejdere, der skal på tidlig pension, kommer til at ramme virksomhederne hårdt, for det bliver utrolig svært at finde andre medarbejdere til at tage over,« siger vicedirektør Steen Nielsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Storbank erkender brud på dataregler for 250.000 kunder

I en ny advokatrapport indrømmer Danske Bank at have brudt reglerne om databeskyttelse for en kvart million kunder i forbindelse med gældsinddrivelsessagen.

Men trods det åbenlyse brud på reglerne afviser Datatilsynet foreløbig at gå ind i sagen, skriver Berlingske, og det vækker undren hos eksperter.

Thomas Ploug, der er professor i kommunikation ved Aalborg Universitet med speciale i databehandling, kalder Datatilsynets vægren for »stærkt kritisabel« og mener, at »Datatilsynet sidder på hænderne«.

De nye og skrappere EU-regler for databehandling kræver, at personoplysninger skal være »korrekte og om nødvendigt ajourførte«, og at der skal tages »ethvert rimeligt skridt for at sikre, at personoplysninger, der er urigtige i forhold til de formål, hvortil de behandles, straks slettes eller berigtiges«.

Det gjorde Danske Bank ikke med de fejlbehæftede oplysninger om de 250.000 kunder.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Følg Morgenposten på mobil

Storm på aktiemarkeder fortsætter

De store bølger fortsætter med at sende især aktiemarkederne ud i stærk søgang.

Black friday viste sig op til weekenden at blive endnu mere mørk end ellers med store kursfald på aktier og prisfald på olie.

En af årsagerne er bekymring over den nye coronavariant, omikron, som spreder sig fra Sydafrika.

Nu ser investorerne ind i en ny uge, som er skudt i gang på de asiatiske markeder.

Her oplever især Australien og Japan store fald i de toneangivende indeks.

Australiens S&P/SAX 200 faldt på kun 15 minutter 1,5 procent, da børsen åbnede. Og i Japan faldt Topix også med 1,5 procent – men rettede sig hurtigt til et fald på 1,1 procent.

Ifølge Financial Times så verden de største udsalg af aktier i mere end et år i fredag. Oliepriserne  fulgte med, hvilket prægede weekendens handel på de mellemøstlige børser.

Men her kan investorer trøste sig med, at for eksempel prisen på West Texas Intermediate igen er steget til over 70 dollar per tønde.

Heste giver omsætning på over milliard

Den nordjyske hesterigmand Andreas Helgstrand viser nu, at heste kan bære en stor forretning. Sammen med kapitalfonden Waterlands selskab Global Equestrian Group (GEG) har handel med heste og en stribe hesterelaterede aktiviteter nået en omsætning i milliardklassen.

Børsen skriver, at et endnu ikke offentliggjort regnskab fra GEG viser en omsætning på 583 millioner kroner i 2020/21. Det er uden overtagelsen af et stort amerikansk anlæg til hesteevents med en omsætning tæt på 400 millioner kroner

»Regner vi det hele med, har vi en omsætning på et stykke over en milliarder kroner på årsbasis. Og der kommer mere til. Vi er slet, slet ikke færdige med at sætte fart i de ting, vi har købt op. Der er også gang i endnu et par akkvisitioner – et selskab med køb og salg af heste og yderligere en hesteeventvirksomhed,« siger Andreas Helgstrand.

Før etableringen af GEG blev han mangemillionær på at sælge majoriteten af sin egen virksomhed, Helgstrand Dressage, til Waterland. Han er selv tidligere toprytter og har blandt andet vundet OL-bronze i dressur, inden han gav sig i kast med hestehandel.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har naturligvis fra ugens start øje på den nye coronavariants indvirkning på børserne:

  • Alle taler om den nye omikronvariant, og det bevæger aktiekurserne. Den er meget mere smitsom end andre varianter, men symptomerne kender vi endnu ikke. Investorerne gør klogt i at holde godt øje med den nyhedsstrøm.
  • Sidste uge var ganske aktieubehagelig med indeksnedture på 4-5 procent. Dagen bør byde på mere rolige udsigter, og i USA indikeres markedet til at stige forsigtigt fra indledningen
  • Joe Bidens frigivelse af de strategiske reserver havde ingen indflydelse på oliepriserne. Det havde derimod fredagens aktienedtur, hvorunder olien faldt med 13 procent målt som den amerikanske WTI. Det var en meget voldsom reaktion først og fremmest på uvisheden. Investorerne bør holde godt øje med olieprisudviklingen, som er en god risikomåling på investorernes villighed til at købe på tilbagefald i det hele taget.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent.

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -1,96 procent
  • S&P 500: -1,23 procent
  • Nasdaq: -0,40 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.50:

  • Japan Nikkei: -2,53 procent
  • Hongkong Hang Seng: -2,27 procent
  • Kina CSI: -2,23 procent