Business-overblik: Store boligprisstigninger bekymrer Finanstilsynet: Vi skal være klar til træde på bremsen

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Finanstilsynet gør klar til at gribe ind over for de eksploderende boligpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik!

Vi har været tidligt oppe og har været mandagens erhvervsnyheder igennem for at udvælge de største og vigtigste til dig. Rigtig god mandag – og god læselyst.

Store boligprisstigninger bekymrer Finanstilsynet: Vi skal være klar til træde på bremsen

Det er på tide at se på, hvordan man lægger låg på priseksplosionen på boligmarkedet, hvis farten ikke snart sættes ned af sig selv.

Det siger direktør Jesper Berg fra Finanstilsynet til Børsen.

»Vi er kommet dertil, hvor vi skal til at have en snak om, hvordan vi griber ind, hvis vi bliver nødt til at gøre det. Vi er nødt til at tage den snak nu,« siger han.

Nationalbankdirektør Lars Rohde advarede forleden om, at prisstigningerne på boliger bør finde et mere normalt niveau, når Danmark åbner igen oven på den anden coronanedlukning.

Boligøkonomer fra Nykredit, Jyske Kredit og Nordea forventer også, at boligprisernes himmelflugt snart vil slutte og advarer derfor mod indgreb.

Alt dette er på spil, når der i dag forhandles genåbning

Lige under 350.000 job i 15 forskellige brancher er fortsat i spil i forbindelse med nedlukningen af den danske økonomi.

Det viser beregninger, som Danske Bank har udført for Berlingske, samtidig med at en ny, mindre fase af genåbningen af Danmark begynder mandag morgen.

Flere brancher vil fortsat have lange udsigter til at vende tilbage til normalen, og for nogle brancher kræver det også en omstilling.

Regeringen ventes tirsdag at fremlægge en langsigtet plan for genåbningen af den danske økonomi.

»Det er en stor omkostning for økonomien med nedlukningen, og hver eneste dag tæller. Jo før man kan få åbnet, desto bedre. Det betyder noget, om det er en dag fra eller til,« siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Lige nu er 16 procent af de private arbejdspladser lukket.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det Rene Brød kæmper for overlevelse

Den danske bagerkæde Det Rene Brød, der hidtil har haft seks forretninger i Storkøbenhavn, kæmper for overlevelse. Det skriver Finans.

Dele af forretningen er røget i rekonstruktion, mens to butikker allerede er solgt fra i januar. Det sker efter længere tids problemer, hvor selskabet blandt andet har oparbejdet en større gæld efter køb af en forretning på Frederiksberg for en del år siden.

»Derfor var firmaet i en skrøbelig og økonomisk ustabil situation, hvor der ikke skulle meget uheld til for at rykke tæppet væk under os. Det fokus, vi mistede på driften i forhold til at få forretningen på Frederiksberg op at stå, gav bagslag, da coronakrisen ramte,« siger ejeren, Johannes Hessellund, som har måttet tage et personligt lån på fire millioner, til Finans.

Johannes Hessellund står bag Andersen Bakery på Islands Brygge samt Det Rene Brød to steder i København.

Bauhaus har truet staten med erstatningskrav

Bauhaus har truet staten med erstatningskrav, fordi byggemarkedskæden skulle holde lukket, mens konkurrenterne kunne åbne. Det skriver vi på Berlingske.

Ifølge en juraprofessor understreger Bauhaus' sabelraslen virksomhedernes ringe retssikkerhed under coronakrisen. I Tyskland er der langt bedre mulighed for kontrol med regeringen og myndighederne, og derfor er juraprofessoren ikke i tvivl om, hvor han helst ville være erhvervsdrivende.

Forskellen mellem Tyskland og Danmark skyldes, at der i Tyskland er specialiserede forvaltningsdomstole, som er sat i verden for at kontrollere og undersøge myndighederne. I Danmark er der kun én slags domstole, hvor sager med myndigheder håndteres efter præcis de samme regler som mellem andre parter.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at man fra de tyske myndigheders side er meget mere bevidst om, at de restriktioner, man gennemfører, kan blive tilsidesat. Det har da helt klart en disciplinerende effekt,« siger juraprofessor Frederik Waage.

Tre forhold, som investorerne bør være opmærksomme på

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger med i mandag:

  • Efter sidste uges FOMC-møde er investorerne stadig lidt i vildrede med hensyn til renteudviklingen. Derfor vil der blive lagt lidt ekstra mærke til taler fra Fed-formand Jerome Powell og chefen for Federal Reserve i Richmond, Tom Barkin. Noget kunne tyde på, at renterne igen kortsigtet er ved at falde til ro.
  • Bavarian Nordics aktie steg i sidste uge med 30 procent på få dage. Det skyldes ikke mindst mere positive analytikervurderinger af potentialet i deres egen vaccinekandidat mod covid-19. Fortsætter stigningen?
  • I Tyrkiet har præsident Erdogan igen fyret en centralbankchef. Det koster en svækkelse af den tyrkiske lira på næsten 12 procent her fra morgenstunden. Det er sædvane, at der er pengepolitisk uro i Tyrkiet, men spørgsmålet er om nervøsiteten forplanter sig til andre Emerging Markets-lande?

Det sker på markederne

USA lukkekurser fredag:

  • Dow Jones -0,71 procent
  • S&P 500 -0,06 procent
  • Nasdaq +0,76 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.15:

  • Japan Nikkei -1,72 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,18 procent
  • Kina CSI +0,90 procent