Business-overblik: Storbank beskyldes for at hæmme konkurrence om boliglån

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Koncernchef i Nykredit Michael Rasmussen har fået nået at tænke over, efter konkurrencemyndighederne i en ny rapport beskylder virksomheden for at hæmme konkurrencen om boliglån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Læs om SAS-aktionærer, der bliver voldsomt udvandet, om, hvor meget counter strike-spillerne fra Astralis tjener om måneden, og om S-regeringens nye planer for et huslejeloft.

Men først til hård kritik af Nykredit.

Nykredit beskyldes for at hæmme konkurrence om boliglån

Nykredit og Totalkredit hæmmer konkurrencen i realkreditsektoren. Det skriver Finans på baggrund af en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Konkurrencemyndighederne skriver, at den samarbejdsaftale, som Totalkredit har med en lang række pengeinstitutter, gør det sværere for konkurrenter som Jyske Bank, Danske Bank og Nordea at byde sig til med deres produkter.

Det får nu en bankekspert til at komme med en opsigtsvækkende opfordring.

»Nykredit (som ejer Totalkredit, red.) fastholder bankerne i Totalkredit-samarbejdet i et jerngreb. De bør sættes fri til glæde for konkurrencen, og man bør derfor rive den samarbejdsaftale, som Totalkredit har med bankerne, midt over,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Nykredit har ikke ønsket at stille op til interview med Finans om sagen, men oplyser i en mail, at Totalkredits realkreditlån er anbefalet af Forbrugerrådet Tænk som det billigste på markedet.

SAS-aktionærer kan stå tilbage med 3-4 procent af selskabet

Aktionærerne i SAS kan se frem til en hård tid, vurderer analytikere, efter at SAS har sikret 700 millioner dollar i frisk kapital for at kunne overleve.

Det skriver Børsen.

»Mit bedste bud, er, at investorerne vil blive efterladt med 3-4 procent af aktiekapitalen,« siger aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen, der dermed mener, at SAS-aktionærerne står til at blive udvandet med 96-97 procent

Han understreger, at det fortsat er gisninger, fordi det i sidste ende er SAS’ ledelse og bestyrelse, der skal strikke en samlet plan for kapitaludvidelse sammen.

Det er amerikanske Apollo Global Management, der har specialiseret sig i at redde nødlidende selskaber, der har ydet et lån på 700 millioner dollar (5,1 milliarder kroner), og de penge ender formentlig med at være voldsomt dyre for SAS. For amerikanerne tager sig godt betalt med en rente på 11,3 procent.

Regeringen vil lægge loft over stigning i huslejer

Statsminister Mette Frederiksen (S) foreslår ifølge TV2.dk både et midlertidigt loft på huslejestigninger og et ekstra kig på, hvordan reglerne overhovedet er skruet sammen.

»Der er nogle, der lige nu sidder og er bekymret for, om de overhovedet har råd til at betale huslejen. Og sådan skal det ikke være i Danmark,« siger Mette Frederiksen til TV 2.

Huslejen for primært nyere og nybyggede private udlejningsboliger følger det såkaldte nettoprisindeks, altså inflationen.

Det er fra juli 2021 til juli 2022 steget med 8,8 procent. Huslejen kan derfor stige for op mod 180.000 danskere.

Konkret vil regeringen lave et loft over, hvor meget man må regulere lejen i private udlejningsejendomme. Loftet skal være midlertidigt og lyde på en stigning på maksimalt fire procent over to år.

Det skyldes ifølge Mette Frederiksen, at vi befinder os i en »ekstraordinær situation«, siger hun til TV 2.

250.000 kroner om måneden: Astralis beskyldes for overbetaling af stjernespillere

De verdenskendte e-sportsstjerner fra Astralis har i årevis haft tårnhøje lønninger, mens det børsnoterede selskab aldrig har skabt overskud. Nu kritiseres Astralis for at overbetale spillerne, skriver Berlingske.

Berlingske har talt med en række nuværende og tidligere højtstående personer i dansk e-sport, der alle – uafhængigt af hinanden – fortæller, at månedslønnen til de danske e-sportsdarlinger på Astralis’ Counter-Strike-hold ligger på omkring 200.000-250.000 kroner pr. spiller.

Organisationen ønsker hverken at be- eller afkræfte Berlingskes tal.

Astralis har aldrig nogensinde skabt et overskud, siden organisationen blev grundlagt i starten af 2016.

Det bekymrer Kenneth Cortsen, der er ekspert i sportsøkonomi. Han tvivler på, at Astralis kan vende udviklingen og peger på de høje lønninger som en stor hæmsko.

»De får svært ved at skabe overskud, når lønningerne er så høje. Det er i forvejen en usikker og risikabel investering, så det gør det ikke bedre, hvis man ikke kan barbere nogle af omkostningerne væk«.

På trods af en stigende omsætning, der i 2021 lå på 75 millioner kroner, er det endnu ikke lykkedes Astralis at tjene penge på bundlinjen. I regnskabet for 2021 havde virksomheden et underskud på 35 millioner kroner.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder tirsdag øje med disse tre ting:

  • Pandora aflægger deres 2. kvartalsregnskab. Over de seneste måneder har Pandoras aktiekurs tilpasset sig stigende inflation og forventet lavere forbrugerlyst, uden at Pandora dog, indtil videre, har nedjusteret forventningerne for 2022. Kommer den tilpasning i dag, eller har nedturen i aktien om ikke været ubegrundet, så dog overdramatiseret?
  • Demant aflægger ligeledes regnskab i dag. Aktiekursen i Demant har stadig negative spor efter covid-19 nedlukningen, som gjorde et besøg hos hørespecialister vanskeligt for dem, som havde brug for hjælp. Fastholder Demant sine egne forventninger til helåret om en driftsindtjening på mellem 3,6-3,9 mia. kroner og en omsætningsvækst på 5-9 procent?
  • Også Jyske Bank er regnskabsaktuel. I forbindelse med købet af Svenska Handelsbanken gentog Jyske Bank årsforventningerne, så den del af usikkerheden burde været mindre. Derimod vil investorer nærlæse regnskabet for at se, om de stigende udsving i aktier og obligationer har givet kortsigtede økonomiske ridser i lakken i 2. kvartal.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: +0,45 procent
S&P 500: +0,40 procent
Nasdaq:+0,80 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.50:

Japan Nikkei: +0,01 procent
Hongkong Hang Seng: +0,11 procent
Kina CSI: +0,13 procent