Business-overblik: Stor kæde rammes af energipriserne – nu varsler chefen prisstigninger på elektronik

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Administrerende direktør i Power, Jesper Boysen, fortæller til Finans, at kæden er nødt til at sætte priserne på elektronik op som følge af de høje energipriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

I dag skal vi forbi de hastigt stigende priser på råvarer og energi, der vil ramme danske forbrugere, når de besøger et af de store elektronikvarehuse. I nærværende avis skriver vi om en storstilet retssag mellem giganterne Mærsk og Total vs. skattemyndighederne i en tvist om ti milliarder kroner.

Men først skal vi forbi Jyske Bank, der i al hemmelighed pønser på et bud om Handelsbankens attraktive danske aktiver.

God læselyst og god weekend!

Jyske Bank melder sig i kampen om attraktive Handelsbanken

De danske banker fik i efteråret en sjælden mulighed for at udvide forretningen. Her oplyste den svenskejede Handelsbanken nemlig, at den vil sige farvel til Danmark, og dens danske aktiviteter blev dermed sat til salg.

Og nu kaster en mulig køber sig ind i kampen. Jyske Bank – Danmarks næststørste bank – er i al hemmelighed i gang med at strikke et bud sammen. Det skriver Børsen.

Ifølge avisens oplysninger har toppen af Jyske Bank for nylig besluttet at gå helhjertet efter Handelsbankens 43 filialer, 600 medarbejdere og 76 milliarder kroner i udlån. Dog ønsker ordførende direktør Anders Dam ikke at kommentere planerne overfor Børsen.

Læs i historien i Børsen her.

Eksperter har tidligere spået, at de oplagte bejlere til det attraktive aktiv kunne være Spar Nord og Nykredit, idet bankerne har samme it-system som Handelsbanken, hvilket vil gøre overtagelsen mere smidig.

»Det hele handler om, hvem der tør. Når man køber noget godt, og det her er en god bank, så handler det om at kunne tænke langsigtet. Jeg er sikker på, at det her er en lækkerbisken for mange banker, og jeg håber på en budkrig,« har Lars Krull, bankekspert ved Aalborg Universitet, tidligere sagt til Berlingske.

Mærsk og Total i frontalangreb på Skatteministeriet i storstilet retssag om milliarder

En langvarig strid med Skatteministeriet, der kan koste A.P. Møller - Mærsk og Total en skatteforhøjelse på over ti milliarder kroner, er i al ubemærkethed endt i retten.

Berlingske kan i dagens avis nu løfte sløret for striden, der handler om Mærsks tidligere olieforretninger i Algeriet og Qatar.

Sagen er den hidtil største af sin slags om de såkaldte transfer pricing-regler i Danmark. Reglerne er et værn mod skatteunddragelse i udenlandske datterselskaber.

I den forbindelse mener skattemyndighederne – kort fortalt – at selskabet Mærsk Olie og Gas A/S har betalt for lidt i skat i Danmark af sin olieforretning i Algeriet og Qatar gennem en periode på 11 år.

Idet Mærsks olieforretning blev opkøbt af franske Total i 2017, rammer skats milliardkrav begge giganter, som derfor har slået sig sammen i en storstilet retssag, som Berlingske har overværet i Østre Landsret.

Sagen, som begge parter betegner som principiel, er med en forhøjelse på over ti milliarder kroner beløbsmæssigt den hidtil største transfer pricing-sag, der er endt i en retssal herhjemme.

Mærsk og Total mener, at Skats krav er grebet ud af luften, og at Skat regner baglæns med »en særegen metode«, som Skat har »opfundet til lejligheden«, som der står i et af de retsdokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Læs artiklen i Berlingske her

Power hæver prisen på varerne

Høje transportomkostninger, problemer med at skaffe varer, advarsler om prisstigninger fra mange leverandører og en eksplosion i energipriserne.

De faktorer presser chefen for elektronikkæden Power, Jesper Boysen, der siger til Finans, at han ikke meget længere kan undgå prisstigninger i butikkerne.

»Der er mange ting at tage højde for lige nu. Det bliver svært at undgå prisstigninger,« siger Jesper Boysen til Finans.

Power har ifølge selskabets hjemmeside 21 butikker herhjemme, hvor man sælger alt fra telefoner til hårde hvidevarer. Kæden brænder 25 millioner kWh strøm af i Norden om året, og selskabets elpriser blev tredoblet sidste år i forhold til i 2020, fortæller Jesper Boysen.

De stigende omkostninger til energi kommer samtidig med, at mange af Powers store leverandører har varslet prisstigninger på mellem 15 og 30 procent.

Det koster dertil selskabet op mod ti gange så meget at købe en fragtcontainer som før pandemien for at få fragtet sine egne mærker hjem fra østen, fortæller Power-chefen.

Læs historien hos Finans her.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, slutter børsugen af med fokus på disse tre punkter:
1. Coronapandemien har ført til skrappe restriktioner i Europa over vinteren. Selvom Danmark begynder af løsne grebet, bøvler flere lande stadig med mundbind, pcr-test og coronapas. Forskelle i graden af nedlukninger vil også have sat sig i det økonomiske data, hvilket kan føre til regionale vindere og tabere. Hvem der ender hvor, får vi et hint om, når der kommer foreløbige BNP-tal for Frankrig og Tyskland.

2. Den amerikanske forbruger er som bekendt alfa og omega for den økonomiske vækst. Vi får et par tegn på tilstanden blandt de amerikanske forbrugere, når der frigives tal for indkomsten og forbruget.

3. En lidt mindre travl dag på regnskabsfronten, og dog. Vi får regnskab fra blandt andet Caterpillar, Chevron, Colgate-Palmolive, Volvo og H&M. For sidstnævnte bliver det særligt interessant at følge, hvor hårdt indtjeningen er blevet ramt af det kinesiske boykot af dets tøj.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: -0,02 procent
  • S&P 500: -0,54 procent
  • Nasdaq: -1,40 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.25:

  • Japan Nikkei: +2,05 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,91 procent
  • Kina CSI: +0,03 procent