Business-overblik: Størstedelen af Danske Banks direktion betaler lav skat på lukrativ ordning

Her følger de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på din torsdag. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du stod op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Chris Vogelzang, Danske Banks adm. direktør, forsvarer direktionens medlemmer på forskerordning og dermed, at de betaler 32,84 procent i skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Godmorgen, og velkommen til dagens Business-overblik, som klæder dig på til dagen med de vigtigste erhvervsnyheder.

I dag er der både historier om Danske Bank, udbyttesagen, iværksætteri og den ophidsede debat om andelsboliger. God læselyst!

1
Fem ud af syv Danske Bank-direktører betaler mindre i skat på lukrativ ordning

Finans bringer historien om, at fem ud af syv medlemmer af Danske Banks direktion er på forskerordningen. Det betyder, at de kun betaler 32,84 procent i skat. Oplysningerne er dukket op i noterne for bankens årsregnskab, der blev offentliggjort i går.

En ekspert peger på, at det kan skyldes, at banken har behov for at tiltrække talentfuld arbejdskraft, hvoraf flere kommer fra udlandet blandt andre den nye topchef, hollandske Chris Vogelzang. Til Finans forklarer han:

»Jeg har valgt at gøre brug af disse regler, og det samme har andre af mine kolleger i direktionen. Jeg står fuldstændig bag min beslutning, og jeg står bag alle mine kolleger. Reglerne gælder for alle uanset deres ansvar i banken.«

2
Bagmændene bag udbytteskandale går til modangreb på Skat

Personerne, der stod bag den omfattende udbytteskandale, kræver nu trecifret millionbeløb tilbage af Skattestyrelsen for at lukke kassen for hurtigt i.

Det skriver Børsen.

Amerikanerne Richard Markowitz og John van Merkensteijn havde sammen med blandt andre Sanjay Shah sagsøgt Skattestyrelsen for at have trukket 2,8 milliarder kroner ud af SKAT.

Sammen med en stribe personer i deres netværk kræver de på vegne af 19 enkeltmandspensionskasser 125 millioner kroner af Skat.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Der er kommet færre iværksættere og selvstændige i Danmark

Berlingske bringer her til morgen en historie baseret på en ny rapport fra Small Great Nation-projektet mellem Deloitte og tænketanken Kraka. Rapporten viser blandt andet, at andelen af iværksætteri er faldet fra otte til seks procent af den samlede beskæftigelse.

Det er svarer til lidt over 15.000 personer.

Det er en tendens, som rapportens forfattere Peter Mogensen, direktør i Kraka, og Anders Dons, CEO i Deloitte, kalder »tankevækkende« og bekymrende«.

Derudover viser rapporten, at iværksætteri går i arv, mens der samtidig er stor forskel på andelen af selvstændige fra kommune til kommune.

»Vi bevæger os ind i en tid, hvor vi både lokalt og globalt får brug for mere innovation og flere gode ideer end nogensinde før. Det er et spørgsmål om, hvor pengene skal komme fra i fremtiden,« siger Anders Dons og ridser problemstillingen op:

»Levetiden for virksomhederne er kraftigt reduceret. Danmarks største virksomheder er de gamle, traditionelle mastodonter. Samtidig er vi en nation af små og mellemstore virksomheder, der, selv om de er agile, har brug for hjælp til at omveksle de gode ideer til at blive økonomisk bæredygtige og bygge fremtidens løsninger.«

4
Sådan kan et værditab ramme din andelsboligforening

»Det er forskelligt fra forening til forening, hvordan de vil blive berørt.«

Sådan vurderer den selvstændige andelsboliganalytiker Tejs Carstensen ejendomsvurderingerne i Berlingske. Han mener, at de nok vil falde med otte til 12 procent som følge af Blackstone-indgrebet, som regeringen annoncerede for nylig sammen med bl.a. Dansk Folkeparti.

Både banker, pensionskasser, ejendomsbranchen og Boligministeriet taler om værditab på andelsboligmarkedet som følge af den nye boligaftale.

Men hvor stort er værditabet fra forening til forening egentlig?

Flere storbanker vurderer, at det nærmere er et sted mellem ti og 20 procent. Og brancheorganisationen EjendomDanmark siger 15-20 procent.

Men ifølge Boligministeriets tal er der tale om værditab på mellem tre og otte procent.

Bliv klogere her på de forskellige bud her.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med:

Chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, udpeger her, hvad investorerne bør holde øje med i dag:

  • Kursstigningerne fortsatte i går for tredje dag i træk, mens både renterne og olieprisen også steg en smule. Fortsat bedre nøgletal er blandt årsagerne til optimismen, men det er endnu usikkert, hvor store effekter coronavirussen vil have på den økonomiske vækst. Dagen i dag kan i hvert fald give investorerne en idé om, hvordan det stod til i slutningen af 2019, når vi blandt andet får data på de tyske fabriksordrer i december. Ikke mindst vil det også være interessant at se de amerikanske data for enhedslønomkostningerne, produktiviteten og ikke mindst antallet af ugentlige dagpengesøgende. Gårsdagens private arbejdsmarkedsrapport kom langt stærkere ud end ventet, men har ikke historisk været en god indikator for fredagens arbejdsmarkedsrapport (også kaldt kongetallet), som er blandt ugens højdepunkter på nøgletalsfronten.
  • Derudover kan det være interessant at følge den europæiske centralbank ECBs økonomiske redegørelse (Economic Bulletin), og ikke mindst taler både ECB-chef, Christine Lagarde og Francois Villeroy, som er medlem af styringsrådet i ECB.
  • Der vil også være en lang række regnskaber at følge i Danmark. For eksempel regnskaberne fra Lundbæk, Coloplast og Nordea. Ser man udover landets grænser, kan man følge selskaber som eksempelvis Twitter, UniCredit og Toyota. Cirka 55 procent af selskaberne i S&P500-indekset har aflagt regnskab, og det tegner et billede af en bedre regnskabssæson end ventet.

Sådan ser markederne ud torsdag morgen

USA

Lukkekurser onsdag

  • Dow Jones: +1,68 pct.
  • S&P 500: +1,13 pct.
  • Nasdaq: +0,43 pct.

Asien

Indeks kl. 6.40
Japan Nikkei: +2,56 pct.
Hong Kong Hang Seng: +1,13 pct.
Kina CSI: +1,10 pct.