Business-overblik: Stærkt svækket euro skaber frygt for handelskrig

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Demonstranter vil have erstatning for tabte investeringer, efter at Lehmann Brothers gik konkurs. En analyse konkluderer, at det er 19 procent mindre sandsynligt, at en bank ender i finansielle problemer, såfremt bankens direktion og bestyrelse er skærmet fra aktionærernes magt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bobby Yip/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til et overblik, der blandt andet skal forbi vores egen historie om livets gang i en andelsforening, der er blevet overtaget af en kapitalfond.

Først peger vi i overblikket på en opsigtsvækkende analyse fra fire forskere knyttet til det anerkendte britiske universitet London School of Economics.

1
Passive aktionærer er gode for banker

En rapport udarbejdet af fire britiske topforskere konkluderer ifølge Finans, at banker sjældnere kommer i alvorlige økonomiske problemer, når deres aktionærer ikke har direkte magt over ledelsen. Normalt opfatter man inaktive aktionærer som problematiske, men i bankverdenen ser det ud til, at det faktisk kan være en god ting, påpeger en af de fire forskere, Tom Kirchmaier, der er professor tilknyttet London School of Economics og Copenhagen Business School.

Analysen omfatter data fra 276 amerikanske børsnoterede banker, som havde banklicens ved udgangen af 2008. 56 procent af bankerne endte med at deltage i en statslig redningspakke – en såkaldt bail-out. Ifølge forskerne taler statistikken sit klare sprog: Det er 19 procent mindre sandsynligt, at en bank ender i finansielle problemer, når bankens direktion og bestyrelse er skærmet fra aktionærernes magt.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Huslejen næsten tredobles

Hos os selv på Berlingske kan du læse om Ringertoften, som frem til sommeren 2018 var en andelsboligforening. Gælden var dog stor, og dyre vedligeholdelsesprojekter ventede forude. Derfor valgte foreningen at lade sig opkøbe for 490 millioner kroner af den svenske ejendomsinvestor Heimstaden, som i dag har cirka 10.000 lejemål i sin danske portefølje.

Der er tale om en tendens, som flere spår vil vokse i kølvandet på den nye boligaftale – også kaldet Blackstone-indgrebet – som gør det mere attraktivt for ejendomsinvestorer at opkøbe andelsboligforeninger frem for udlejningsejendomme.

Ringertoften i Københavns Nordvestkvarter tæller 409 lejligheder og giver mulighed for at renovere lejemålene efter paragraf 5, stk. 2 i boligreguleringsloven med henblik på at sætte huslejerne op. Det tager som regel to en halv til tre måneder at foretage en såkaldt gennemgribende renovering, og indtil videre har cirka 70 af de 409 lejligheder været igennem turen, oplyser Heimstaden.

Tina Hansen er administrationschef i Heimstaden i Danmark, og hun viser Berlingske en lejlighed på 75 kvadratmeter, som netop er blevet ledig og skal have den helt store tur med nyt badeværelse, nyt køkken og nye elinstallationer, ligesom gulvene skal afhøvles, og væggene skal males hvide. Efter en modernisering stiger huslejen eksklusive forbrug fra cirka 3.500 kroner til 9.000 kroner.

3
Frygt for valuta- eller handelskrig

Børsen skriver, at euroen nu er så svag over for blandt andet den amerikanske dollar, at det amerikanske handelsministerium allerede i begyndelsen af april kan iværksætte en ny straftold rettet mod Tyskland – hvilket i praksis vil sige det meste af EU.

Euroen er på det svageste niveau over for dollaren i godt to et halvt år og er i fare for at falde yderligere. Væksten i EU holder sig markant under den amerikanske vækst, og euro anvendes på grund af den negative rente tiltagende i de spekulative såkaldte carry-trades, hvor man låner og sælger en lavt forrentet valuta og køber en højere forrentet valuta.

Præsident Donald Trump bryder sig dog ikke om en stærk dollar, påpeger chefanalytiker Niels Christensen, Nordea, over for avisen.

»Hvis euro fortsat svækkes, vil Trump med garanti sige, at det er ikke er i orden, og forsøge sig med verbal intervention. Men det kan også udløse en handelskrig mod Europa, siger chefanalytikeren.

Det bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg hos Nordea, peger i dag på tre forhold, han mener, investorer skal holde øje med.

  • Trods lidt lavere blus på de finansielle markeder, efter at de amerikanske børser var lukket i aftes, sluttede dagen i plus for globale aktier, drevet af godt humør på børserne i Asien efter at Kina sænkede bankernes lånerente for at modvirke de negative effekter af coronavirus. I dag vil der ske lidt mere, når amerikanerne på ny sætter sig bag skærmene, og ikke mindst vil der komme økonomiske nøgletal i form af den regionale erhvervstillidsmåling fra New York samt optimismen blandt selskaber, der bygger boliger (NAHB).
  • Før vi har de amerikanske økonomiske nøgletal på banen, vil vi kunne følge de Japanske maskinordrer, som kan give et hint af investeringslysten blandt selskaberne og ikke mindst vil vi få antallet af nye registreringer af biler i EU, og den tyske tillidsmåling ZEW, som beskriver analytikernes vurdering af det økonomiske klima. Selv om ZEW-undersøgelsen ikke er blandt de undersøgelser, vi lægger mest vægt på, vil en fortsættelse af tendensen, vi har set over de seneste måneder, være positiv og bekræfte dem bedring, vi ser i andre lignende undersøgelser.
  • Sidst, men ikke mindst ruller der stadig regnskaber ind. Værd at følge med i er regnskaber fra blandt andet amerikanske Walmart, og i de tidlige morgentimer fik vi regnskab fra storbanken HSBC.

 

Markederne her til morgen:

USA (Det amerikanske børsmarked var mandag lukket grundet Presidents' Day)

Asien:

Nikkei: -1,38 procent

Hang Seng: -1,34 procent

CSI 300: -0,67 procent