Business-overblik: Stærk dansk krone kan true 8.800 job

Her er de væsentligste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på mandagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Den danske krone er på det stærkeste niveau siden 2011, og det betyder blandt andet, at eksporten taber konkurrenceevne, fordi danske varer bliver dyrere for udlandet at købe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen! Så er vi i gang med en uge, som blandt andet byder på nyt om Kasi-familien og den danske krone.

Vi tager dog hul på dagens nyhedsoverblik med et ledende spørgsmål: Var DONG-salget verdens mest vellykkede skandale?

1. Staten har tjent milliarder på salget af DONG Energy

Olien er blevet udskiftet med vind, og i de senere år er det sorte, gældstyngede DONG Energy forvandlet til det grønne milliardeventyr Ørsted. Tilbage i 2014, da Bjarne Corydon (S) som finansminister solgte en del af DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, udløste dette store protester og splittelse i regeringen.

Siden hen er værdien af Ørsted på det nærmeste eksploderet, så staten i dag har tjent 14 gange så meget som den amerikanske investeringsbank, skriver Berlingske.

»Hvis man skal sætte sagen meget på spidsen – og det skal man jo nogle gange – så er der nok ikke truffet nogen beslutning i Danmark, som har gjort mere reel gavn for klimaet de seneste 20 år, end at vi sørgede for, at DONG Energy fik finansiering til at leve sit grønne projekt ud i livet,« siger Bjarne Corydon.

»Den faktuelle realitet er, at det er den bedste forretning for staten i nyere tid,« mener Bjarne Corydon.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, fastholder dog, at det var en fejl, at man solgte ud:

»Foreløbig har det jo været en god forretning, så det er en skam, at staten ikke har ejet mere siden 2014. Så havde vi tjent endnu mere.«

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Stærk dansk krone presser virksomhederne under coronakrisen

De danske virksomheder skal ikke bare kæmpe med coronakrisen, men også med en historisk stærk krone, skriver Børsen.

Den danske krone er således på det stærkeste niveau siden 2011, og det betyder, at eksporten taber konkurrenceevne, fordi danske varer bliver dyrere.

Siden 2015 er den svenske krone til sammenligning svækket med ti procent. Sverige var i 2019 Danmarks tredjestørste eksportmarked kun overgået af USA og Tyskland.

Kronen er dog ikke kun stærk i forhold til den svenske valuta. Sammenlignet med vores vigtigste eksportmarkeder og de valutaer, som vi handler mest med, er kronen i øjeblikket på det stærkeste niveau siden 2011. Siden februar er kronen således styrket mærkbart med 2,6 procent.

»Timingen er helt forfærdelig,« forklarer cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen med henvisning til, at eksporten i forvejen kigger ned i et dybt coronahul.

Ifølge en analyse fra Sydbank vil danske virksomheder gå glip af ni mia. kr. i tabt eksport og 8.800 arbejdspladser, hvis kronen i det kommende år forbliver, hvor den er nu. Banken forventer dog en marginal svækkelse af kronen, men slaget bliver stadig hårdt, vurderer Sydbank.

3. Kasi-familien trækker sig fra direktørposter på stribe

Jesper »Kasi« Nielsen, hans mor og søster har trukket sig fra en stribe direktørposter. Det skriver Finans.

»Kasi-Jesper« blev især kendt for at have opbygget Pandoras forretning i blandt andet Tyskland.

Nu har de tre familiemedlemmer trukket sig fra direktionen i fem af deres danske selskaber, heriblandt familiens seneste smykkeeventyr, Amazing Jewelry.

I stedet er Kasi-familiens gode ven og mangeårige forretningspartner Søren Colding blevet indsat som direktør i de fem selskaber. Det viser nye oplysninger fra CVR-registeret.

I begyndelsen af august kunne Finans fortælle, at Jesper Nielsen, hans søster, Annette Nielsen, og deres mor, Dorthe Nielsen, var blevet indstillet til en sag om konkurskarantæne for »groft uforsvarlig forretningsførelse«.

Hvis man idømmes konkurskarantæne, må man i en periode – typisk tre år – ikke sidde i ledelsen af en dansk virksomhed. Efter ændringerne er hverken Jesper Nielsen eller Annette Nielsen ifølge CVR-registeret en del af ledelsen i en dansk virksomhed.

Det er ikke lykkes for Finans at få en kommentar fra Kasi-familien eller Søren Colding om, hvorvidt konkurskarantænesagen har noget med ændringerne på direktørposterne at gøre. Tidligere i august udtalte Jesper Nielsen sig dog til Finans om sagen, hvor han sagde, at »Kasi-familien« aldrig har gjort noget forkert.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea, har her tre bud på, hvad investorerne bør lægge mærke til:

  • Kalenderen i denne uge er temmeligt stille, men der vil dog komme enkelte økonomiske nøgletal og regnskaber af interesse. Både den amerikanske centralbank, FED, og den europæiske centralbank, ECB, vil få opmærksomhed i form af de seneste referater fra rentemøder. Og ikke mindst vil det demokratiske partikonvent tage plads i løbet af ugen. Da investorerne gik på weekend, var det forventningen, at morgenens overskrifter skulle handle om præsident Trump og forholdet mellem USA og Kina, idet det var planen, at administrationen i weekenden skulle gennemgå handelsaftalen tilbage fra december 2019, og hvorvidt Kina har holdt sin del af aftalen. Denne gennemgang ser ud til at være udskudt, men ikke desto mindre er det langtfra sikkert, at det kommer til at munde ud i faktiske tiltag fra administrationen i en tid, hvor der er fokus på præsidentvalgkampen og den amerikanske økonomis genstart.
  • Der kommer data fra verdens vigtigste økonomi, den amerikanske, i form af den regionale temperaturmåling på fremstillingsselskaberne i New York-området (Empire State for august) og ikke mindst nyt fra stemningen på boligmarkedet i USA. Boligmarkedet har holdt et pænt tempo på trods af coronakrisen.
  • Regnskabskalenderen er fortsat stærkt aftagende i resten af verden, men den travleste tid er lige nu for de danske regnskabsaflæggelser. I dag kan man holde øje med regnskab fra Demant.

Det sker på markederne

USA, lukkekurser fredag

  • Dow Jones +0,12 procent
  • S&P 500 -0,02 procent
  • Nasdaq -0,21 procent

Asien, indeks mandag kl. 6.35

  • Japan Nikkei -0,94 procent
  • Hongkong Hang Seng +1,28 procent
  • Kina CSI +2,44 procent