Business-overblik: Stadil støtter Ukraine med T-shirts og flag – men i Rusland kører hans forretning videre

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

 
Russiske shoppinggæster kan stadig købe danske sko i Eccos butikker i Rusland. Video: YouTube Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til torsdagens hurtige Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

I dag besøger Joe Biden de europæiske topledere i Bruxelles, hvor han vil præsentere en ny række sanktioner mod Rusland. Derudover solgte Ruslands rigeste sine aktier i TUI efter at være blevet ramt af sanktioner i går. Og nu forventes det, at den grønne omstilling sender en ekstraregning i elforbrugernes retning.

USA: Flere sanktioner mod Rusland

Sent i går aftes landede den amerikanske præsident, Joe Biden, i Bruxelles. Planen er, at han i dag skal deltage i en række ekstraordinære møder med NATO, EU og G7-toplederne. Det fortæller det britiske medie The Guardian, som har talt med Jake Sullivan, USAs nationale sikkerhedsrådgiver.

Forventningen er, at USA vil præsentere en række nye sanktioner mod Rusland. Denne gang bliver de rettet mod de russiske oligarker og politikere.

Derudover vil Joe Biden annoncere tiltag, der skal »styrke Europas energipolitik« og gøre landene uafhængige af russisk energi. Det skriver Reuters.

Tidligere er den amerikanske præsident blevet kritiseret for at være for blødsøden over for Rusland den seneste måned.

Ifølge Berlingskes USA-korrespondent, Mikkel Danielsen, handler møderne også om at sikre, at det nuværende NATO-samarbejde ikke slår revner, hvis krigen trækker ud.

Russisk oligark overdrager TUI-aktier til skattely

Tidligere på måneden havnede den russiske milliardær Aleksej Mordasjov på EUs sanktionsliste, og samme dag overførte han sine aktier i rejsekoncernen TUI til et selskab på De Britiske Jomfruøer. Det skriver Børsen. Ifølge Forbes er han Ruslands rigeste person og har en formodet formue på 196 mia. kroner.

Mordasjov ejer 34 procent af det tysk-engelske rejseselskab gennem sit selskab Unifirm. Men for at undgå, at hans værdier bliver indfrosset, har han overført ejerskabet af Uniform samt aktier i TUI svarende til 29,9 procent til selskabet Ondero Ltd. De resterende 4,2 procent blev overført til russerens investeringsselskab Severgroup.

De Britiske Jomfruøer er kendt for at være et paradis for skattely.

Derudover er der hemmelighed omkring ejerskab på øerne, så tidligere har det ikke været til at gennemskue, hvem der ejer Ondero.

Men TUI har i en pressemeddelelse skrevet, at det nu er kommet frem, at Marina Mordasjov er ejeren. Ifølge journalistsamarbejdet ICIJ er hun mor til Aleksej Mordasjovs børn.

Nu oplyser TUI Group, at det tyske økonomiministerium har igangsat en undersøgelse af sagen.

Stadil hylder Ukraine på Facebook, men har fabrik med millionomsætning i Rusland

Hummel-milliardæren Christian Stadil får mange likes på Facebook-opslag, hvor han fortæller om sin støtte til Ukraine ved at købe T-shirts og flag.

Men i Rusland kører en af hans fabrikker ufortrødent videre med produktionen. Det gælder virksomheden Brødrene Hartmann, der blandt andet producerer emballage til æg, og som har det Stadil-ejede Thornico-konglomerat som hovedaktionær.

Virksomheden har ifølge B.T. tidligere oplyst, at man efter den russiske invasion af Ukraine har standset eksport af emballage, salg af maskiner og teknologi samt investeringer i Rusland.

Men B.T. kan nu fortælle, at den russiske fabrik fortsat kører, og at omsætningen indgår i Brødrene Hartmanns koncernomsætning og dermed bidrager til Thornico-konglomeratet.

»Stopper Hartmann produktionen, vil den russiske regering vinde mere, end hvis der fortsættes, idet fabrikken antages at blive tvangsoverført til russiske ejere,« skriver Torben Rosenkrantz-Theil, direktør i Brødrene Hartmann.

Rekordstor regning til elkunderne

Hos Finans kan de fortælle, hvordan usikkerhed i elleverancer gør, at elkunder nu kan se frem til en støt stigende energiregning.

Det er, fordi det selvstændige statslige selskab Energinet forventer, at regningen for køb af elreserver går fra 1,5 milliarder kroner i indeværende år til 1,8 milliarder kroner i 2025. Reserverne bruges, hvis produktionen falder i perioder. De reserver er dyrere at opkøbe – og ekstraregningen ender hos forbrugerne. Faktisk svarer det til, at elkunderne i gennemsnit betaler 545 kroner ekstra årligt.

Den egentlige usikkerhed kommer i takt med den grønne omstilling, for i dag er kraftværkerne meget pålidelige produktionskilder. Men hvis vi skal sikre den grønne omstilling, skal de lukke eller køre på nedsat tid.

I stedet skal energien komme fra vandkraft, vindmøller og solcelleparker – og de to sidstes produktion afhænger af vejrforholdene. Derfor er det svært og dyrt at holde balancen i elnettet.

Sidste år blev den første danske solcellepark koblet på elnettet. Og kort tid efter betød en dag med drivende skyer, at Energinet skulle trække på sine indkøbte elreserver.

Energitrussel stopper aktieoptimismen

Det amerikanske aktiemarked ser nu igen røde tal ved lukketid onsdag. Det sker efter næsten to uger med opadgående tal.

Det sker, efter at Rusland præsident, Vladimir Putin, varslede, at Rusland nu vil afkræve betaling i rubler fra de »uvenlige nationer«, hvis de fortsat vil købe russisk gas. Hvis dette sker, så er det et brud på kontrakterne.

De tre store aktieindeks, Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq, er faldet med henholdsvis 1,2, 0,8 og 1,4 procent.

Dog var det energiaktierne, der så det største hop, efter at olieprisen i USA steg med 2,5 procent som følge af Putins udmelding.

På den anden side af spektret finder man sundhed- og finansaktierne, som begge faldt med knap to procent.

En af de største stigninger finder man hos videospilkæden GameStop med 14,5 procent. Det sker, efter at bestyrelsesformand Ryan Cohen annoncerede et personligt opkøb i aktien.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea følger i dag, torsdag:

  • De globale foreløbige PMI-tal kommer med al sandsynlighed til at trække overskrifterne i dag. Det er nemlig første gang, vi får en måling på, hvilken effekt krigen i Ukraine har haft på aktiviteten i særligt Europa. Konsensus er, at det overordnede PMI-tal for eurozonen er dykket til 53,9 fra 55,5 sidste måned. Det vil i så fald være over den magiske grænse på 50, som markerer forskellen mellem økonomisk ekspansion og afmatning. Bedre end forventede tal vil blive modtaget positivt af et hårdt prøvet aktiemarked.
  • I dag markeres også månedsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, et tema, der naturligvis stadig optager investorerne. I dag mødes NATOs statsoverhoveder, inklusiv præsident Biden, til et ekstraordinært møde, hvor de skal drøfte organisationens næste skridt. Det falder sammen med det planlagte møde i EU, hvor medlemslandene skal diskutere energikrisen, covid-situationen og krisen i Ukraine. Hvad der kommer ud af møderne, vil være med til at sætte dagsformen for markederne.
  • Den amerikanske økonomi ser ud til at være bedre beskyttet mod krisen i Ukraine, blandt andet grundet den lavere afhængighed af russisk energi. Vi får et interessant pejlemærke for, helt hvordan det står til, og hvilke skår usikkerheden har sat i forbrugslysten. Det kommer i form af tal for efterspørgslen efter varige forbrugsgoder. Det lidt tekniske udtryk dækker over de varer, vi køber, som har en forventet levetid på over et år – et eksempel kunne være biler. Her forventer analytikerne en nedgang på 0,5 procent.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -1,29 procent
  • S&P 500: -1,23 procent
  • Nasdaq: -1,32 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,09 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,12 procent
  • Kina CSI: +0,74 procent

Tak, fordi du læste med!