Business-overblik: Spekulanter investerer i virksomheders retssager i håbet om milliongevinst

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Spekulation i andres retssager er et fænomen, der vokser. Man så det blandt andet i erstatningssager i kølvandet på OW Bunkers dramatiske kollaps i 2014, hvor sagerne blev finansieret af en amerikansk såkaldt litigation funder, der satsede på at få del i erstatningerne. Arkivfoto: Kasper Palsnov/RitzaU Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

I dag skal vi forbi en historie om rekordstigning i udenlandsk arbejdskraft i Danmark samt en historie om en appel fra erhvervslivet om at forlænge fristen på tilbagebetaling af coronagæld.

Men først historien bag dagens overskrift, der handler om spekulanter, som investerer i andres retssager i håb om økonomisk milliongevinst.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Danske pengetanke vender søgsmålspekulanter ryggen

Kritikken mod de såkaldte litigation funders vokser i takt med, at fænomenet udbreder sig herhjemme. Der er tale om spekulanter og investorer, der skyder penge i andres retsopgør i håbet om selv at få en andel af en eventuel erstatning.

Det kan du læse hos Finans.

Retssagsspekulanterne står blandt andet bag store krav mod Danske Banks ledelse, OW Bunker, Vestas og Pandora.

»Jeg synes, det er en uheldig udvikling i retning af amerikanske tilstande, at en aktør, der ikke selv har noget at miste, tilbyder at føre en sag, uden at vedkommende har grund til dybere at overveje, om det juridisk giver mening at føre den,« siger Tomas Krüger Andersen, underdirektør i ATP, til Finans.

Også Akademikerpension tager afstand fra investeringsformen, men er dog gået med i sager, hvor litigation fundere deltager.

I tilfældet med Pandora udloddede forretningsmanden Jesper »Kasi« Nielsen andele af det beløb, som han og familien mente at have til gode hos Pandora i 2019.

Private personer fik mulighed for at købe andele for 10.000 kroner stykket, og tilbuddet blev delt i en særlig Facebook-gruppe for investorer kaldet »Aktieporteføljen«.

Ifølge Finans kan investeringerne i retssager være en fordel for nogle virksomheder og aktører, hvis de ikke har råd til at rejse en sag. Hvis sagen så vindes, får investorerne en andel af gevinsten. Hvis ikke, har de blot finansieret sagens omkostninger.

Erhvervsliv: Coronalån bør afdrages i årevis

Virksomhederne bør have seks år til at tilbagebetale deres coroangæld til det offentlige. Med de nuværende frister er frygten ellers, at det vil knække sunde virksomheder, og staten vil få svært ved at få gælden samlet ind.

Sådan lyder en appel fra landets største erhvervsorganisationer til regeringen. Det kan man læse hos Børsen.

Brevet til skatteminister Morten Bødskov (S) er underskrevet af Dansk Industri, Dansk Erhverv, HORESTA, SMVdanmark og Danmarks Restauranter og Caféer (DRC).

Coronagælden i det private løber op i cirka 30 milliarder kroner for udskudt skat og moms til staten, og erhvervslivet frygter, at det kan ende med konkurser for mange virksomheder i gæld.

»Vi kan ikke nå at tjene den slags penge på fire måneder,« siger Sandra Marquardsen, medejer af restaurantkæden Diningsix og medunderskriver på brevet for DRC, til Børsen. Hun forventer, at det i alt vil tage knap fire år at betale milliongælden tilbage.

Udenlandsk arbejdskraft »i en ny og vaskeægte rekord«

Her på Berlingske Business kan du læse historien om, at vi nu er oppe på det hidtil højeste niveau for udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

I maj var der lige over 299.000 udlændinge beskæftiget i Danmark.

Samlet set er der i dag flest udlændinge i beskæftigelse fra Polen med Rumænien på andenpladsen og Tyskland som nummer tre.

»Det er vigtigt, at vi har en mulighed for at tiltrække arbejdskraft udefra. Det har stor betydning for den danske økonomi og for væksten fremover,« siger Torben M. Andersen, tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Det starter nu diskussionen om, hvorvidt reglerne for udenlandsk arbejdskrafts beskæftigelse i Danmark skal lempes yderligere for at tiltrække flere udlændinge på jagt efter arbejde. En idé, som De Radikale er varme over for.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har fokus på den simrende aktieuro og de mange regnskaber, der kommer i disse dage:

1. Dagen i går bød på aktiefald over det meste af verden. Aktier fra emerging markets og Kina i særdeleshed blev hårdest ramt på frygt for hårdere regulatorisk pres. De store amerikanske it-selskaber leverede alle store regnskabsoverraskelser trods mangel på mikrochips, men der er fortsat usikkerhed om, i hvilken grad den stærke efterspørgsel på elektronikprodukter vil fortsætte, som pandemiens greb om økonomien letter fremadrettet.

I de tidlige morgentimer ser aktiekursfaldene ud til at afdæmpes relativt til i går, og vi forventer ikke, at uroen omkring kinesiske aktier for alvor spreder sig til resten af verden. Det er vigtigt at have for øje, at globale aktier er oppe med over 17 procent alene i år, hvorfor man skal forvente tilbagefald undervejs.

2. Den amerikanske centralbank holder i dag pressekonference efter sit faste todagesmøde. Her vil investorerne forsøge at få mere information omkring centralbankmedlemmernes diskussion vedrørende detaljerne for centralbankens fremadrettede pengepolitiske linje og ikke mindst om tempoet og timing for dette. Dette møde bliver mere for feinschmeckere, og centralbankchef Jerome Powell vil gøre alt, hvad han kan, for at nedtone eventuelle pengepolitiske stramninger. Forvent at vi først får mere information om nedskaleringen af de ekstraordinære pengepolitiske tiltag på den årlige Jackson Hole-konference i august eller senere ved næste centralbankmøde i september.

3. I går var en stor dag på regnskabsfronten, og i dag bliver også rigtig interessant. Vi holder blandt andet øje med regnskaber fra Pfizer, Deutsche Bank, GlaxoSmithKline, Banco Santander og ikke mindst Facebook.

Det sker på markederne

USA lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,24 procent
  • S&P 500: -0,47 procent
  • Nasdaq: -1,21 procent

Indeks onsdag kl. 06.45

  • Japan Nikkei: -1,46 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,24 procent
  • Kina CSI: -0,59 procent