Business-overblik: Sommerhusmarkedet bremser hårdt op efter hed sommer

Her er de væsentligste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på onsdagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Sommerhuse i Løkken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Så blev det torsdag. Vi skal en tur omkring den seneste udvikling i salget af sommerhuse, have en forklaring på, hvorfor Apples aktiekurs er vokset lettere vanvittigt de seneste måneder og se på fjerde kapitel i Berlingske føljeton om salget af DONG.

Men vi begynder med konsekvenserne af regeringens nye pensionsudspil. Det vil nemlig kunne mærkes på pengepungen, advarer bankernes organisation.

1. Særskat af banker kan koste familier 1.400 kroner ekstra årligt

Regeringens bebudede særskat på finanssektoren vil ramme pengepungen hos helt almindelige familier, skriver Berlingske på baggrund af nye beregninger fra Finans Danmark.

Beregningerne er lavet, efter at regeringen tirsdag offentliggjorde sit udspil til ret til tidlig pension.

Et hovedelement i udspillet er, at den finansielle sektor – heriblandt bankerne – skal betale en stor del af regningen – et såkaldt »ekstra samfundsbidrag«.

Konkret skal den finansielle sektor fra 2023 betale et tillæg oven i selskabsskatten svarende til 4-4,5 procent af overskuddet, som vil koste dem 2,35 milliarder kroner ekstra. Og de vil blive væltet over på forbrugerne. Det kan koste en familie 1.400 kroner om året, viser beregningerne.

2. Salget af sommerhuse bremser hårdt op

Efter flere måneder med fuld fart på sommerhusmarkedet, bliver der nu for alvor trykket på bremsepedalen. Det skriver Finans.

Salget af sommerhuse toppede i uge 25 med i alt 606 salg, men i sidste uge blev der kun solgt 342 huse, viser tal fra Boligsiden ifølge Finans.

»Vi kan konstatere, at den voldsomme fest er taget ganske meget af i styrke over de seneste par måneder,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til avisen.

Mens salget af sommerhuse taber fart, spurter lejlighederne af sted. Det kan du læse mere om i Berlingske her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3. Apple runder endnu en vild milepæl – forklaringen har du måske i hånden

Den amerikanske techgigant Apple har brudt endnu en grænse på aktiemarkedet onsdag ved at blive det første amerikanske selskab, der nåede en markedsværdi på børsen på svimlende 2.000 milliarder kroner. Analytikere måber, og aktionærerne jubler.

Forklaringen skal blandt andet findes i det faktum, at karantæneramte verden over har trøstet sig med at købe især nye iPhones, skriver Berlingske.

4. Beskyldningerne føg i luften i DONG-sag: »Dybt underlødigt«

En meget lille interesse for at investere i DONG gjorde i 2013 statens forhandlinger med Goldman Sachs svære. Ikke desto mindre blev amerikanerne sent i processen sat stolen for døren, hvis ikke de makkede ret. Tidligere finansminister Bjarne Corydon, der i dag er administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på dagbladet Børsen, erkender, at han gerne havde været en særlig skattekonstruktion foruden.

Det fortæller Berlingske i fjerde afsnit af sin historieskrivning om salget af det statslige olieselskab DONG, som siden blev til den grønne energivirksomhed Ørsted.

»Det har været noget af det mest uhæderlige og beskidte i det her forløb. Hele den dybt underlødige beskyldning af både embedsmænd og ledende medarbejdere i DONG i forhold til urent trav. Beskyldninger, der har tangeret korruptionsbeskyldninger,« siger Bjarne Corydon.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Nordea-chefstrateg Andreas Østerheden udpeger her tre ting, som investorerne bør holde øje med:

  • Aktier lukkede i går i negativt territorium på de amerikanske børser, efter at der på den korte bane ikke er lagt op til yderligere lempelige tiltag fra den amerikanske centralbank (FED) i gårsdagens mødereferat. Fokus fra markederne er forsat på normaliseringen af samfundet i efterdønningerne af coronakrisen. Det kan trække ud, og det betyder også, at man skal indstille sig på, at usikkerheden vil fortsætte. Efter en tid hvor markederne er kommet stærkt igen fra bunden i marts, forventer vi, at markederne vil handle mere sidelæns i de kommende måneder og afvente den næste markedsmæssige katalysator. På centralbankfronten vil Den Europæiske Centralbank (ECB) udgive sit referat i dagens løb, og det vil tiltrække opmærksomhed.
  • Et af de mest fulgte datapunkter er fortsat rapporten med ugentlige dagpengesøgende i USA. Det giver en frekvent måling af tilstanden på det amerikanske arbejdsmarked. Tallene har på det seneste formentlig været påvirket af, at den ekstraordinære arbejdsmarkedsunderstøttelse har været udløbet, men ikke desto mindre vil investorerne fortsat holde øje med retningen for jobmarkedet. Fortsættes tendensen med et faldende antal nye dagpengesøgende, vil det blive set som positivt af investorerne. Der vil også komme en temperaturmåling fra det regionale erhvervstillidsbarometer Philadelphia Fed.
  • På regnskabsfronten aflægger kinesiske Alibaba regnskab, og herhjemme kan man følge Rockwools regnskab.

Det sker på markederne

USA, lukkekurser onsdag

  • Dow Jones -0,31 procent
  • S&P 500 -0,44 procent
  • Nasdaq -0,14 procent

Asien, indeks torsdag kl. 6.35

  • Japan Nikkei -0,90 procent
  • Hongkong Hang Seng -2,05 procent
  • Kina CSI -1,26 procent